Sumedang

Sumedang is niet de meest voor de hand liggende bestemming tijdens je reis door Indonesië. Toch heeft deze plaats een rijke cultuur en geschiedenis. Sumedang, dat 35 kilometer ten noordoosten van Bandung ligt, wordt misschien pas over een paar jaar ontdekt door meer toeristen, dus ben je op zoek naar authentiek Indonesië dan is dit misschien wat voor je.

Sumedang staat vooral bekend om de tofu, die hier door een Chinese immigrant gemaakt werd. De tofu werd door de Chinees in eerste instantie alleen voor eigen gebruik gemaakt. Maar vanaf het moment dat hij het verkocht aan de buren werd het langzaam steeds bekender. Steeds meer mensen maakten kennis met de tofu en vonden het erg lekker. Hierdoor kon de Chinese immigrant er een aantal jaren laten een heel bedrijf omheen starten en staat de stad nu bekend als de “tofu stad”.

In de 12e eeuw was Sumedang de hoofdstad van een groot koninkrijk waardoor het gebied een rijke cultuur heeft ontwikkeld. Deze geschiedenis heeft er voor gezorgd dat het gebied ook bekend staat om de traditionele dansen die nog steeds in de regio worden opgevoerd. Een van de dansoptredens die nog regelmatig opgevoerd worden in Sumedang en de omringende dorpen is de Umbul Dance. Deze dans wordt alleen tijdens speciale gelegenheden en door lokale dansers uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld bij bruiloften.

Alwi Tours in Bogor, probeert deze optredens ook op een kleinschalige manier onder de aandacht te brengen bij toeristen, als onderdeel van de tours die hij aanbiedt. Op deze manier kun je al vanaf twee personen deze unieke en traditionele danservaring kunt bijwonen. Vanaf het moment dat je aankomt bij de dorpstempel ,in één van de plaatsjes waaruit Sumedang bestaat, zal je jezelf voor twee uur lang de meest belangrijke persoon op aarde voelen. Met een groots onthaal en een bijzondere welkomsdans wordt je de tempel binnen geleidt. Behalve de dansers is ook de hele lokale gemeenschap uitgelopen om te komen kijken. Scholieren van de middelbare school zijn uitgenodigd om het gamelanorkest, dat op traditionele Indonesische instrumenten speelt, te ondersteunen in dans en muziek. In het Indonesisch (en later vertaald in het Engels) krijg je uitleg over de verschillende dansoptredens die opgevoerd worden. Gelukkig zijn de dansen beeldend genoeg om ook zonder uitleg een beeld te krijgen waarover ze gaan.

Naast verschillende zang- en dansvormen, is er ook tijd en gelegenheid voor het leren van een lesje Engels (of, in ons geval, Nederlands) met de leerlingen en zul je gevraagd worden te speechen. Echt een unieke, authentieke ervaring die niet veel mensen met je zullen kunnen delen.

Naast het dansoptreden kun je tijdens deze tour van Alwi ook een nacht verblijven in een (basic) homestay (in dit geval ook daadwerkelijk bij de mensen thuis) bij gastheer Cece. Voorafgaand aan het dansoptreden leidt Cece je rond in “zijn” dorp en legt hij uit hoe de mensen er wonen en leven. Je kunt onder andere naar een rijstfabriekje waar mensen uitleggen hoe de rijst verbouwd en verwerkt wordt, maar ook bij zijn schoonvader kijken hoe deze lokale lekkernijen maakt van suikerriet in zijn eigen keuken. Mensen staan erg open om met je in contact te komen en leggen dan ook graag allerlei dingen uit, waarbij je gids de vragen en antwoorden zal vertalen. De kans is groot dat je eindigt bij iemand thuis, waar alles uit de kast getrokken zal worden om het je naar de zin te maken. 

Ooit was er nog een treinverbinding met de rest van het land, maar deze is na de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Daarom kun je Sumedang tegenwoordig alleen maar per auto of bus bereiken via slingerachtige wegen die door een bosachtig landschap lopen. Het beste kun je dan ook een tour boeken die voor je vervoer en de excursies zorgt en je een slaapplaats geeft bij een homestay.

Geschreven door Erik van Erp op 05 Jan 2014 15:13.