Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De Gunung Papandayan vulkaan is een van de meest actieve vulkanen op West-Java. De vulkaan bestaat uit verschillende kratervlaktes, waaronder Tegal Alun, die het hoogst gelegen is, en een tweede kratermond genaamd Parugpug. In 2002 was de vulkaan voor het laatst erg actief waarbij duizenden mensen moesten evacueren. Inmiddels is de vulkaan weer open voor het publiek, maar nog steeds erg actief. Controleer daarom altijd eerst even bij de lokale bevolking wat de status van de vulkaan is voordat je deze gaat bezoeken.

Er zijn verschillende tours te boeken naar de Gunung Papandayan vulkaan. Bijvoorbeeld vanuit het dichtbij gelegen Bandung, maar het kan zelfs al vanuit Bogor geboekt worden in combinatie met andere bezienswaardigheden in West-Java.

Het is verstandig om samen met een gids op pad te gaan. Zij kunnen je meer vertellen over de vulkaan en weten mooie routes waardoor je zoveel mogelijk verschillende dingen te zien krijgt. Daarnaast is het ook veiliger om een gids mee te nemen die de weg weet en je ook weer heelhuids terug bij de parkeerplaats kan brengen. Mocht je vooraf geen gids geregeld hebben dan kun je deze overdag in grote aantallen aan de voet van de 2565 meter hoge vulkaan vinden.

Hoe vroeger je naar de Papandayan vulkaan gaat hoe beter, aangezien er gedurende de dag steeds meer bewolking rondom de vulkaan blijft hangen. Ga je ’s morgens dan bekijk je de vulkaan bij zonsopkomst vanaf een uitzichtpunt, vaak nog voor het ontbijt. Mocht je op een lege maag niet zulke actieve dingen kunnen ondernemen zorg dan dat je wat te eten bij je hebt, of zorg de dag ervoor dat je het bij je hotel hebt geregeld.

Het weer is vaak erg helder bij zonsopkomst, waarna later de bewolking richting de vulkaan schuift. Aan de voet van de vulkaan is een parkeerplaats. Vanaf hier kun je in een klein halfuurtje een steil pad bewandelen naar het uitzichtpunt, voor de niet-atleten een stevig klim maar de moeite waard.

Wanneer je het minder steile pad naar de vulkaan neemt, ben je ook ongeveer een half uurtje kwijt. Dit pad leidt direct naar de vulkaan in plaats van naar het uitkijk punt. 

Overal op de vulkaan zie je bubbelende modderpoeltjes, stoom van verdampend water en zwavelkristallen, wat een erg indrukwekkend gezicht is. Eigenlijk is een bezoek aan de vulkaan niet goed op een foto vast te leggen. Om je heen hoor je overal water en modder borrelen en zweven dampen en wolken aan je voorbij. Hierdoor hangt er een mysterieuze sfeer. Tijdens je wandeling wordt de omgeving continue afgewisseld met de meest bijzondere geuren en kleuren. Afhankelijk van de weersomstandigheden, de tijd dat je aanwezig bent en de activiteit van de vulkaan kan het soms zelfs lijken of je door een maanlandschap loopt of door een gebied dat net is platgebombardeerd. Een klein beetje zon doet de zwavelkristallen schitteren en levert ook zeer mooie plaatjes op. Op de vulkaan is ook een groot meer aanwezig dat door de zwavel een aparte kleur heeft gekregen. Dit ligt wel op een behoorlijke afstand van de parkeerplaats

 

Op Java zijn verschillende andere vulkanen te bezichtigen, zoals de Bromo vulkaan en de Kawa Ijen. Opvallend is dat iedere vulkaan toch uniek is. De Papandayan vulkaan is erg bijzonder om te bezoeken, omdat hij zo actief is, overal om je heen actieve modderpoeltjes en verdampend water. Dit is ook één van de weinige vulkanen uit het rijtje waar je zo dicht bij de activiteit kunt komen, zonder dat je er echt hinder van ondervindt. Het is wel aan te raden om eventueel een sjaal mee te nemen om je mond te bedekken wanneer je in een zwavelwolk gevangen raakt.

Wanneer je de zonsopkomst gaat bekijken kun je daarna nog gemakkelijk twee uur op de vulkaan doorbrengen. Wil je echt zoveel mogelijk zien dan is drie tot vier uur aan te raden. Bijvoorbeeld voor de wat verderop gelegen grotere krater met een meer.

Er zijn maar weinig hotels zeer dicht in de buurt van de vulkaan (binnen 30 minuten te bereiken per auto). Op minder dan een half uur van de vulkaan kun je in een bamboehut verblijven. De bamboehut heeft twee kamers die desgewenst met elkaar verbonden kunnen worden, met beide eenvoudige douche / toilet voorzieningen. Vanuit je ligstoel op de veranda heb je uitzicht op de vulkaan en je kijkt daarnaast ook nog eens uit over de rijstvelden. Je kunt deze bamboo hut huren via lokale tourbureautjes of via Alwi Tours in Bogor.