Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Prambanan is het grootste Hindoe complex in Indonesië. Er staan 11 grote tempels, waarvan de grootste bijna 50 meter hoog is.Daar omheen stonden nog eens 224 kleinere tempels die elk zo’n 14 meter hoog moeten zijn geweest. Een groot deel daarvan is verwoest. De tempels zijn gewijd aan de drie belangrijkste hindoegoden Shiva, Vishnu en Brahma. Shiva, de belangrijkste god, heeft ook de grootste tempel. Daar omheen staan de tempels van Vishnu en Bramha. Iedere god heeft ook een heilig dier die ieder ook een eigen tempel hebben gekregen. Nandi de stier voor Shiva, Garuda de adelaar voor Vishnu en Angsa de zwaan voor Brahma.

Net als de Borobudur is het tempelcomplex (gedeeltelijk) bedolven geweest onder een dikke laag vulkanisch as en zijn veel van de tempels beschadigd geraakt door aardbevingen sinds de bouw rond 850 na Christus.

Pas vanaf 1893 is men begonnen met het uitgraven van de tempels en 25 jaar later is men begonnen met het herstellen van het tempelcomplex. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gewerkt aan het herstellen van de Prambanan. Dit heeft vooral te maken met het feit dat alleen de originele stenen gebruikt mogen worden en dat ten minste 75% ervan terug gevonden moet zijn voordat aan de herstel werkzaamheden begonnen kan worden. Veel van de stenen zijn ontvreemd en onvindbaar waardoor de herstelwerkzaamheden langzaam verlopen.

De 11 grootste tempels zijn inmiddels weer grotendeels hersteld. Maar door een zware aardbeving in 2006 zijn de tempels opnieuw beschadigd geraakt en zijn ze weer bezig met renovatie werkzaamheden.  Hierdoor staan de grote tempels opnieuw gedeeltelijk in de steigers, maar ondanks de steigers blijven ze de moeite waard om te bezoeken.

Prambanan ligt ongeveer 17 km ten oosten van Yogyakarta, waar vanuit gemakkelijk een dagtrip naar de Prambanan tempels geregeld kan worden.

Voor de Prambanan tempels heb je aan 1 tot 1.5 uur voldoende om deze goed te bekijken en enkele kleine musea. Bij de uitgang van de tempels is ook een grote markt waar je eventueel nog souvenirs of andere spulletjes kunt kopen.

Entree voor de Prambanan (pp) is $13,- (120.000 Rp)  of $7,-(63.000 Rp) op vertoon van je studentenkaart. Wanneer je een gids wilt om je rond te leiden kun je deze voor een klein bedrag ter plaatsen inhuren. Prijs is afhankelijk van de periode van het jaar, de duur van de rondleiding en je onderhandelingsskills. Voor meer informatie bekijk de officiële website

Prambanan vanuit Yogjakarta

Tours vanuit Yogjakarta naar Prambanan worden vaak gecombineerd met Borobudur. Kosten hiervoor liggen rond de 85.000 Rp voor vervoer en kosten voor parkeren. De entree prijs moet je dus nog optellen voor het totaal bedrag. Een tour vanuit Yogjakarta duurt ongeveer 8 uur, vertrek rond 7:45. Aanrader is Great Tours in Yogja. Zij verzorgen een tour in een nieuwe airconditioned minivan met naast een chauffeur ook een Engels sprekende gids. Deze vertelt je over wat je onderweg allemaal ziet en kan je praktische informatie geven bij de tempels.