Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 72.58 naar Jogyakarta Nu boeken

Yogyakarta is een populaire bestemming bij reizigers en gemakkelijk per trein of vliegtuig te bereiken. De stad is niet alleen een goede uitvalbasis voor een bezoek aan de beroemde Borobudur en Prambanan, maar het is ook een leuke, relaxte bestemming. Vooral in het Sosrowijayan gebied vlakbij het station is veel bedrijvigheid, leuke eettentjes en er hangt een gezellig sfeertje. Wil je een tour boeken dan is dat gemakkelijk in de Jl. Sosrowijayan, een zijstraat van de Jl. Malioboro (de hoofdstraat). Deze straat is overladen met bureautjes die je verder kunnen helpen. Ook voor meer praktische zaken zoals kleding wassen ben je hier op het juiste adres. Vanuit  deze straat kun je ook direct doorlopen naar de hoofdstraat, waar veel winkeltjes zitten voor kleding en souvenirs, en vervolgens richting het paleis.  Ook vind je in Jl. Malioboro een aantal restaurants die uitkijken over de straat en een aantal shopping malls.

Bezienswaardigheden in Yogyakarta

Yogyakarta heeft een aantal bezienswaardigheden in de stad die de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar ook rondom Yogyakarta is erg veel te zien. Zo wordt de stad vaak gebruikt als uitvalsbasis voor dagtripjes naar de Borobudur en de Prambanan. Ook de gezellige winkelstraat Jalan Malioboro is de moeite waard om te bezoeken.

Paleis van de sultan (Kraton)

Het paleis van de sultan is best leuk, maar let op dat je ook werkelijk een kaartje koopt voor het hele paleis en niet alleen het deel met de ontvangst galerij. Op en rond dit terrein zijn er erg veel mensen, zogenaamde Batik-Maffia, die je willen adviseren en vertellen dat het paleis gesloten is, zodat je meegaat naar hun winkel.

Vogelmarkt

Op de vogelmarkt kan je je ogen uitkijken en je geweten overuren laten draaien. Er zijn niet alleen vogels (die in een verfbadje zijn geweest) maar ook honden, kittens, hamsters, konijnen, vliegende vossen, vleermuizen, een witte egel, hele grote slangen, minislangen, gekko’s, aapjes en soms een baby komodovaraan. Naast al deze dieren is er ook een afdeling groente en fruit en kan je een paar mooie foto’s maken van de kroepoekverkoopdames.

Overdekte markt Pasar Beringhario

Mocht je niet genoeg krijgen van het winkelen en afdingen dan is er ook nog de overdekte markt Pasar Beringhario aan de hoofdstraat. Hier vind je 3 verdiepingen met allerlei marktkoopwaar. Eten, drinken, vlees, kleding van alles wordt er verkocht. Zeker leuk om eens overheen te wandelen.

Benteng Vredeburg

Benteng Vredeburg is een fort uit de Nederlandse periode. Dit gerestaureerde fort is nu een museum waar je diorama’s kunt bekijken over de onafhankelijkheidsbeweging van Yogyakarta. De diorama’s zijn allemaal in het Indonesisch. Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de strijd die Indonesië heeft moeten voeren om onafhankelijk te worden, dan is de diorama in het nationaal monument van Jakarta een betere optie. 

Entree 10.000 Rp per persoon

Batik-Maffia

Er komen veel toeristen in Yogyakarta, dus is de zogenaamde Batik-Maffia actief. Dit zijn mannetjes die je vertellen dat de bezienswaardigheid waar jij naartoe wilt net dicht is en dat je beter even mee kan naar hun batikwinkeltje, (die vaak erg prijzig zijn). Er is een door de overheid gecontroleerde, kunststichting. Waar ook een school zit. (Het ligt een beetje achteraf in een steegje). Hier kan je kijken hoe het batik in zijn werk gaat, want er zijn een paar studenten bezig.

Ze werken hier met een prijslijst en nummertjes. Je kijkt op het schilderij dat je leuk vind en zoekt de prijs op. A= 15.000 ( 1.30 euro!) en Z=1.000.000 ( 88 euro). Spotgoedkoop en geen gedoe met onderhandelen. Het mooie van echte batik is dat je het in de kookwas kunt gooien en strijken. Je kunstwerk wordt uit het lijstje gehaald en in een envelop geschoven.

Bezienswaardigheden rondom Yogyakarta

Rondom Yogyakarta liggen een aantal bijzondere tempels die zeker het bezoeken waard zijn, waaronder de meest bekende Borobudur en de Prambanan tempel. Maar naast deze twee grote tempels zijn er ook een aantal kleinere tempels die vaak ook aangeboden worden om met een tour te bezoeken, zoals de Pawon, Mendut, of Kaliurang tempel.

Ook het minder bekende Dieng Platau wordt door middel van tours aangeboden vanuit Yogyakarta en is in een dag te bezoeken. Op dit plateau, dat op 2.300m boven zeeniveau ligt, bevinden zich nog eens acht Hindoetempels om te bezoeken.  

Er zijn goede ervaringen voor het boeken van tours met Great Tours, deze zit in de Jl. Sosrowijayan. Bij de tour voor Borobudur en Prambanan was een goede chauffeur aanwezig én een Engels sprekende gids die alleen tijdens de tour (dus niet op locatie) dingen vertelt over de omgeving.   

Accommodatie

Het gebied Sosrowijayan dat tegenover het treinstation van Yogyakarta ligt heeft veel losmen en veel goede voorzieningen voor de budget reiziger. Prijzen zijn de laatste jaren echter wel gestegen, waardoor een overnachting vaak wat duurder is dan in de reisgidsen staat. Afdingen bij hostels in dit gebied ging vaak erg lastig, ook in het laagseizoen, maar het kan zeker lonen om een aantal verschillende hotels te bekijken voordat je er uiteindelijk eentje kiest. Er zijn genoeg mensen die op je af komen om je eventueel aan een slaapplaats te helpen. Geef aan wat je zoekt en zij kunnen je daar soms bij helpen.

Wil je wat meer luxe, ruimte en eventueel een zwembad, dan is het Prawirotaman gebied wellicht een betere keuze, waar je wat betere, maar ook duurdere accommodatie kunt vinden. Nadeel is dat je wel wat verder van het centrum zit.

Vervoer

Yogyakarta is gemakkelijk te bereiken per vliegtuig. De stad heeft een internationaal vliegveld en dit geeft je ook de mogelijkheid om vanuit deze stad naar andere bestemming te vliegen.

Ook per trein is de stad gemakkelijk te bereiken. Het treinstation ligt op loopafstand van de gezellige backpackerstraat die druk bezocht wordt door reizigers. Van hier uit kun je ook gemakkelijk tours boeken naar andere bestemmingen.  

Fietsen

Fietsen zijn belangrijke vervoersmiddelen in Yogyakarta. Vooral bij jongeren is fietsen erg populair in de cultuurstad. In groepen fietsen ze 's avonds laat op felgekleurde en vreemd uitziende fietsen door het centrum. Je zal ze ongetwijfeld een keer tegenkomen in Jalan Malioboro of Keraton.

Ook bij de toeristen wordt fietsen steeds populairder in Yogyakarta. Net als op Bali kun je nu ook hier verschillende fietstours maken.  Er zijn een aantal reiswinkeltjes en hotels die fietstours met gids aanbieden. Zo kun je per fiets de omgeving van Borobudur verkennen of je kunt een fietstour maken door traditionele Javaanse dorpjes en langs rijstvelden net buiten de stad. Ook kun je je eigen fietsroute maken. Een fiets huren in Yogyakarta kan al vanaf 5 Euro per dag!  Een fietstour vanaf 10 Euro per dag.