Tips voor reizen in IJsland

IJsland is een geweldige bestemming voor een vakantie. Je kan hier genieten van mooie en unieke natuur tijdens een rondreis. Wij geven je hieronder enkele handige tips zodat je goed voorbereid aan je rondreis door IJsland kan beginnen. 

Reizen door IJsland in tijden van het Corona virus

Vanaf 15 juni 2020 zijn de grenzen van IJsland weer open gegaan voor internationale toeristen. Maar om IJsland te mogen bezoeken zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De regering van IJsland heeft verschillende maatregelen bepaald voor reizigers die naar het land willen afreizen. Zorg er dan ook voor dat je, voor je reis, op de hoogte bent van de meest actuele stand van zaken in het land. In deze tijd kan er elke dag veel veranderen. Ook is het belangrijk te kijken welke status het Ministerie van Buitenlandse zaken op het moment dat je naar IJsland wil gaan aan IJsland heeft gegeven. Als IJsland code geel heeft, is er niet zo veel aan de hand wat betreft je verzekeringen, maar dit zou in het geval van een oranje code wel eens anders kunnen zijn. Neem dan ook voor vertrek zeker contact op met je verzekeringsmaatschappij. 

Op het moment (september 2020) geldt in IJsland een quarantainplicht van 14 dagen na aankomst. Dit betekent dat alle reizigers bij aankomst in IJsland verplicht 14 dagen in quarantaine moeten gaan. Een alternatief hiervoor is het doorlopen van een dubbele covid-testprocedure van 5-6 dagen. Mocht uit dit test blijken dat je inderdaad corona hebt, zul je uiteraard alsnog in quarantaine moeten gaan. 

Wanneer je als internationale reiziger positief test voor COVID-19 dan zal je tenminste 14 dagen in quarantaine moeten en zullen er aanvullende tests worden afgenomen. Je doet er dus goed aan om een goede eerste overnachtingsplek te boeken. Daarnaast worden reizigers verplicht een registratieformulier in te vullen met vluchtgegevens, persoonlijke informatie een gezondheidsverklaring en een reisplan inclusief contactgegevens voor tijdens de reis door IJsland. Mocht je met het vliegtuig naar IJsland reizen waarbij een andere reiziger positief test dan kan het zijn dat je ook in quarantaine zal moeten. Exacte regelgeving is nog onduidelijk. 

The contact tracing team interviews those who have been in close contact with a confirmed active case during two days prior to the onset of symptoms , e.g. been within 2 meters of an individual for more than 15 minutes, or those who have sat close to an infected individual on an airplane (usually within two seat-row radius). They might be required to self-quarantine for two weeks from the time of last contact. 
Bron

Reizigers wordt aanbevolen om de contact-tracing app Rakning C-19 te installeren op hun telefoon. Deze wordt door bijna 40% van de IJslandse bevolking gebruikt. 

Visum & Grenscontroles

Als Nederlander of Belg heb je geen visum of paspoort nodig voor je bezoek aan IJsland. Hoewel IJsland geen lid is van de EU is het wel een Schengen land. Een identiteitskaart is daardoor voldoende om het land te bezoeken.

vervoer in IJsland

Je kan op verschillende manieren door IJsland reizen: met de bus of met een gehuurde auto. Er rijden veel bussen in IJsland, dus met de bus kan je op veel plekken komen. Om bezienswaardigheden te bezoeken kan je dan tours boeken. Een eigen auto is de handigste manier om een rondreis door IJsland te maken. Je kan dan een auto huren en zelf kiezen waar je heen gaat en hoe lang. Inmiddels hebben veel reizigers ontdekt dat een roadtrip door IJsland de beste manier is om het land te verkennen en daarom zijn er ook volop bureaus waar je een auto kan huren.  

Internet

Er zijn in IJsland weinig internetcafés. Eigenlijk zitten ze alleen maar in grote steden zoals Reykjavik. Als je alleen naar de grotere steden gaat, dan kan je met een laptop of smartphone ook prima vertrouwen op (gratis) wifi. Er zijn in elke stad vaak wel een paar eet- en drinkgelegenheden die gratis wifi aanbieden. Ook in hostels en hotels is over het algemeen gratis wifi beschikbaar. Er zijn echter ook hele delen van IJsland buiten de steden waar absoluut geen wifi of internetbereik is. Afgelegen hotels hebben nog wel eens een wifi verbinding maar die zijn dan vaak erg traag. Prima om even iets te checken maar niet geschikt om foto’s mee te uploaden. Mocht je gaan kamperen in IJsland, kan je bij de meeste campings ook rekening op wifi.

Tijdsverschil

In IJsland is het een of twee uur vroeger dan in Nederland en België. IJsland hanteert de Western European Standard Time (WET) die gelijk is aan Greenwich Mean Time (GMT) die bijvoorbeeld in de UK wordt gehanteerd. IJsland is echter een van de weinig landen in Europa die geen zomer- en wintertijd kent. Dit betekent dat het wanneer wij hier zomertijd hebben het 2 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger.

Water uit de kraan

Het water in IJsland uit de kraan is drinkbaar. Het water is alleen niet altijd lekker, in bepaalde regio’s zit er een sterke zwavelsmaak aan het water. Tip: voor het koken van water of maaltijden, warm koud water op in plaats van warm. Koud water bevat de minste zwavelsmaak en -geur.

Elektriciteit

In IJsland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, lekker makkelijk dus. Een powerbank is altijd handig om mee te nemen tijdens je reis, omdat je dan overdag makkelijk je telefoon kan opladen. Neem voor de zekerheid ook een autolader mee, de meeste auto’s hebben twee aansluitingen. Handig als je met meerdere mensen bent.

Nationale feestdagen

Naast de christelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen heeft IJsland ook nog een aantal landelijke feestdagen. Op 17 juni is het Lýðveldisdagurinn, de nationale feestdag van IJsland. Ook de eerste dag van de zomer wordt gevierd. Op de feestdagen zijn banken en winkels gesloten, houd hier dus rekening mee tijdens je reis.

Openingstijden

Winkels in IJsland zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag open van 10.00 of 11.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn winkels vaak langer open, tot 19.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur. In de grotere steden zijn de winkels vaak langer open.  Hoe verder je van Reykjavik komt hoe lastiger het wordt om grotere supermarkten te vinden met een ruim aanbod. Bekende supermarkten zijn o.a. Bonus, Kjarval en Samkaup.

(Dans)Muggen

Als je verblijft aan of in de buurt van meren, zal je ervaren dat er enorm veel vliegjes zitten. In eerste instantie dachten wij dat het muggen waren dus we sprayden erop los met muggenspray. We waren enorm gefrustreerd dat dit niets hielp (je hoeft het dus niet mee te nemen). De tent zat onder de muggen en ook de auto die in eerste instantie grijs was, zag zwart van de muggen. 

Na een gesprek met de campingeigenaar kwamen we erachter dat het eigenlijk geen muggen zijn, maar vliegjes. Ze worden wel eens ‘dansmuggen’ genoemd en ze prikken dus niet! We waren al zo verbaasd dat we na zo’n aanval geen enkele prik hadden. 

Er lopen wel mensen met een muggennetje over hun hoofd, dat kan, als je dat comfortabel vindt. Om prikken te voorkomen hoeft het in ieder geval niet!

Geschreven door Ebrina Beerens op 19 Sep 2020 13:54.

  1. saaropreis 31 Oct 2013 21:24

    Ik ben zelf in IJsland dit jaar geweest. Het is een gaaf en ruig land maar wil graag een paar nuttige tips weggeven. Allereerst; het weer in onvoorspelbaar. Lijkt het een mooie zonnige dag dan kan dit zo omslaan in storm en regen. Dus als je een trail gaat maken, neem altijd de juiste spullen mee. Tip 2: wees je bewust van het aantal inwoners. Er wonen relatief weinig mensen in Ijsland, zeker in het binnenland kun je met gemak 5 dagen geen mensen of supermarkten tegen komen. Tip 3: neem goede tentharingen mee die tegen een storm kunnen en trek stevige bergschoenen aan categorie b of c. Tip 4: Zomers is het daar heel lang licht. Hier kan je een beetje vermoeid van raken na de reis. Maar: vergeet niet dat Ijsland een prachtig land is met een bijzondere natuur en aardige mensen! groet, sara.

  2. Erik 06 Nov 2013 01:56

    Goede tips sara! Dank je wel voor de aanvullingen!

  3. saaropreis 06 Nov 2013 19:54

    Heel veel plezier in Ijsland ! En als je nog meer vragen hebt, mag je ze natuurlijk stellen ;-D

  4. joske 17 Nov 2013 08:29

    Dat zijn inderdaad hele fijne tips. Wij willen volgend jaar naar Ijsland en we zijn heel erg benieuwd hoe dat gaat met die zomernachten. Zou onze ervaring in ploegendienst schelen? Kamperen daar lijkt ons wel interessant en zijn van plan om daar kampeerspullen te huren, heeft iemand daar ervaring mee?

  5. saaropreis 17 Nov 2013 09:49

    Hoi Joske! fijn dat ik je een beetje heb kunnen adviseren. In de zomer was het bij mij overdag rond de 8 graden en als de zon scheen kon het wel aanvoelen als 16 graden en kon je met een vest naar buiten. Als jes avonds vanuit het donker vanaf Nederland op Ijsland vliegt dan is het een beetje gek omdat je dan s avonds aankomt in het licht. Het is daar tot een uur of drie snachts gewoon licht, dus het is wel verstandig om gewoon je bedtijden aan te houden voor zoweinig mogelijk ontregeling van je ritme. Wat bedoel je precies met ploegendienst? Kamperen kan daar goed, maar het weer is daar dus echt heel veranderlijk en het kan er echt goed waaien en regenen. Alhoewel wij van regen bijna geen last hadden. Het is verstandig om een grondzeil (voor onder je tent) mee te nemen, echte storm haringen. Er zijn niet veel steden waar je echt kampeerspullen kunt huren, wel zijn er veel winkels m.b.t. outdoor artikelen. Ga wel na dat Ijsland een best duur land is. Maar zeker de moeite waard ;-d!!!! Als je nog iets weten wil, hoor ik het graag.

  6. Jenny 17 Nov 2013 10:09

    Wat mij helpt om te slapen in landen met korte nachten (Letland, noorden van Schotland) is om een oogmasker te gebruiken. Het is dan helemaal donker en je hebt geen last van het licht. En voor het slapen gaan rustig afbouwen en even ontspannen. Maar dat zul je ook wel doen na een nachtdienst ;)

  7. joske 17 Nov 2013 10:49

    Bedankt voor de tips. Met ploegendienst bedoel ik dat mijn man en ik allebei elke drie weken nachtdienst draaien. Doordat wij dit gewend zijn, hebben we gemiddeld ook vrij weinig last van jetlags.