Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Wat moet je weten voor en zelfstandige reis door IJsland. Is er in IJsland wifi, en kan je er met je Nederlandse stekker terecht.

Visum & Grenscontroles

Als Nederlander of Belg heb je geen visum of paspoort nodig voor je bezoek aan IJsland. Hoewel IJsland geen lid is van de EU is het wel een Schengen land. Een identiteitskaart is voldoende om het land te bezoeken.

Internet

Er zijn in IJsland weinig internet cafés alleen in grote steden zoals Reykjavik. Wanneer je alleen naar de grotere steden gaat dan kan je met een laptop of smartphone ook prima vertrouwen op (gratis) wifi. Er zijn vaak wel een paar eet en drinkgelegenheden die gratis wifi aanbieden. Ook in hostels is gratis wifi beschikbaar. Er zijn echter ook hele delen van IJsland buiten de steden waar absoluut geen wifi of internet bereik is. Afgelegen hotels hebben nog wel een een wifi verbinding maar die zijn dan vaak erg traag. Prima om even iets te checken maar niet geschikt om foto’s mee te uploaden.

Tijdsverschil

In IJsland is het een of twee uur vroeger dan in Nederland en België. IJsland hanteert de Western European Standard Time (WET) die gelijk is aan Greenwich Mean Time (GMT) die bijvoorbeeld in de UK wordt gehanteerd. IJsland is echter een van de weinig landen in Europa die geen zomer en wintertijd kent. Dit betekent dat het wanneer wij hier zomertijd hebben het 2 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger.

Water uit de kraan

Het water in IJsland uit de kraan is drinkbaar. Het water is alleen niet altijd lekker, in bepaalde regio’s zit er een sterke zwavelsmaak aan het water.

Elektriciteit

In IJsland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, lekker makkelijk dus.  

Nationale feestdagen

Naast de christelijke feestdagen zoals kerst en passen heeft IJsland ook nog een aantal landelijke feestdagen. Op 17 juni is het Lýðveldisdagurinn, de nationale feestdag van IJsland. Ook de eerste dag van de zomer wordt gevierd. Op de feestdagen zijn banken en winkels gesloten.

Openingstijden

Winkels in IJsland zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag open van 9 tot 18 uur. Op zaterdag zijn winkels open tot 16 en op zondag niet. Een uitzondering is Reykjavik waar veel winkels op zondag wel open zijn. De grotere supermarkten rondom Reykjavik zijn ook op doordeweekse avonden, zaterdag en een aantal zelfs op zondag open. Hoe verder je van Reykjavik komt hoe lastiger het wordt om supermarkten te vinden die op zaterdag en/of zondag open zijn. Bekende supermarkten zijn o.a. Bonus, Kjarval en Samkaup.