Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Het regelen van de accommodatie in IJsland is wellicht iets anders dan je gewend bent. Aangezien het land een aantal maanden bedekt is onder de sneeuw zijn niet alle hotels het gehele jaar open. Het aanbod van accommodatie is ook erg gevarieerd zowel in prijs als in opties. Zo kun je er kamperen, verblijven in guesthouses of op de boerderij, ook zijn er enkele hostels en kun je uiteraard in hotels verblijven.

De accommodatie ligt vaak rondom of in de buurt van de toeristische bezienswaardigheden. Vaak zijn dit kleine dorpjes waar enkele huizen staan, een paar (voor Europese standaard) kleine hotels en boerderijen die op hun land enkele cottages hebben staan. Hierdoor is  het erg wenselijk (en misschien zelfs soms noodzakelijk) om vooraf de accommodatie te boeken / regelen.  Over het algemeen is de accommodatie ook wat duurder dan in de rest van Europa.

Kamperen in IJsland

De goedkoopste optie is overnachten in een tent. Voor enkele kronen kun je al je tent opzetten en de nacht in een warme slaapzak doorbrengen. Houd er ook rekening mee dat het vrijwel altijd zeer hard waait en dat een goede tent met goeder haringen geen overbodige luxe is. Tijdens de koudere periodes zijn de cottages en guesthouses uiteraard de betere keuze, mocht je niet veel te besteden hebben. Voor alle opties geld dat eigen vervoer eigenlijk wel een must is. Deze overnachtingsplekken liggen namelijk meestal iets verder afgelegen dan de (duurdere) hotels. Ook zijn lang niet alle opties terug te vinden op internet, zodat je deze tijdig kunt boeken of uberhaupt kunt controleren of ze beschikbaar zijn. Wellicht dat je dan via verschillende touroperators of via de Tourist Office bruikbare informatie kunt krijgen.  

Cottages in IJsland

Een goede, leuke en betaalbare manier van overnachten in IJsland is het slapen in (privé) cottages. Voor een lager bedrag dan in de hotels verblijf je dan in een houten hut waar drie of vier kamers zijn. Iedere kamer is apart te boeken, en dat maakt het ook erg geschikt voor gezinnen. Het kan dus zijn dat je een cottage deelt met andere, maar dat je wel een eigen kamer in deze cottage hebt. In de meeste cottages is een gedeelte badkamer en keuken aanwezig. Bij sommige cottages is het ontbijt inbegrepen waarbij je de keuze hebt uit allerlei homemade IJslandse producten hebt. Naast gedeelde cottages zijn er ook privé cottages waar je ook je eigen badkamer en keukentje hebt. Er is één overkoepelende organisatie in IJsland dat waar men zich kan aansluiten: de Icelandic Farm Holidays. Zij hebben meer dan 150 boerderijen waar je kunt overnachten door heen IJsland.

Hostels in IJsland

Er zijn 36 hostels in IJsland van Hostel International , maar waarschijnlijk zal je de overnachtingen ook moeten combineren met een verblijf in een cottage. Prijzen van een hostel overnachting zijn vergelijkbaar met die van een cottage (afhankelijk van plaats beschikbaarheid en seizoen). De hostels zijn uitgerust met een gezamenlijke keuken en hebben een huiskamer waar iedereen gezellig bij elkaar kan komen om te kletsen.

Hotels

De meeste mensen verblijven in hotels op IJsland. Deels omdat de grootste groep georganiseerd gaat, maar ook omdat het een comfortabele manier van overnachten is. De hotels liggen vaak op mooie plekken vlak bij de bezienswaardigheden. Veel hotel ketens zijn er niet, maar Foss Hotel is een keten die je op heel IJsland terug kunt vinden bij de belangrijke bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er nog vele vaak door familie gerunde hotels. Hoogbouw zal je weinig vinden in IJsland, dus ook de hotels zijn bijna allemaal een of twee verdiepingen hoog. Ook zijn de hotels vaak voorzien van extra faciliteiten zoals een hottub, zit er een café en of restaurant bij.

Voor vrijwel alle accommodatie geldt dat je bij een tourbureau self-drive packages kunt afsluiten waarbij je in alle soorten accommodatie kunt verblijven en ze  vooraf al vast kunt laten leggen. Uiteraard kun je dit ook gemakkelijk zelf doen.