Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

Een bezoek aan IJsland is niet compleet wanneer je geen voet hebt gezet op een van de vele gletsjers die het land rijk is. Een mooi en toegankelijke plek om dit te doen is vanaf Skaftafell, in het zuidoosten van IJsland. Je kunt hier zonder enige ervaring met een gids de Svinafellsjokull verkennen. Dit is een uitloper van de gigantische gletsjer Vatnajokull, die maar liefst 8% van het landoppervlak van IJsland bedekt. Als je nagaat dat Ijsland bijna drie keer zo groot is als Nederland, kun je nagaan hoeveel ijs dat is!

Blue Ice Experience

Er zijn verschillende aanbieders van gletsjerwandelingen vanuit Skaftafell. Wij zijn met Icelandic Mountain Guides gegaan. Zij bieden verschillende tours aan, waaronder de  ‘Blue Ice Experience’. Dit is de makkelijkste wandeling zonder echt klimwerk, waarbij je in 1,5 tot 2 uur een goede indruk krijgt van de gletsjer. Je kunt ook kiezen voor 4 of 6,5 uur op het ijs, bij deze tours ga je verder de gletsjer op en start je op een ander punt.

Je begint je ijsavontuur met het passen van de ‘crampons’. Dit zijn ijzeren pinnen die je onder je eigen (stevige) schoenen kunt binden voor goede grip op het ijs. Ook krijg je een ijsbijl, volgens de gids vooral voor de foto’s! Maar je zult merken dat deze onderweg ook handig is als wandelstok.
Vervolgens word je met een busje naar de voet van de gletsjer gereden en stap je zo het ijs op. In het begin even wennen, je moet er niet bij nadenken dat je over ijs loopt en je voeten stevig neerzetten, dan is het geen probleem. Om het nog makkelijker te maken, hakt de gids indien nodig onderweg stukken uit het ijs zodat een soort trapje ontstaat.

Onderweg krijg je veel informatie over de gletsjer, zoals hoe deze is ontstaan en blijft groeien. Ook zijn de gevolgen voor de gletsjer goed te zien van de recente Eyjafjallajokull vulkaan uitbarsting. Door het as van deze uitbarsting is de gletsjer aan het begin grotendeels grijs. Daarnaast vertelt de gids ook grappige weetjes, bijvoorbeeld over het lokale bijgeloof van de gletsjergidsen en wat er gebeurt met schapen die in de ‘afvoergaten’ van de gletsjer vallen. Dit zijn gaten in de gletsjer waar het smeltwater in weg stroomt. Dit kunnen grote gaten zijn, en vroeger gooiden boeren er zelfs wel eens expres een schaap in! Dit om het beest een heel aantal jaren later als diepvriesvlees weer terug te vinden. Wat de gletsjer neemt geeft hij ooit weer terug. Dit hadden de boeren al zeer snel door. Ook nu nog worden er nog regelmatig spullen gevonden van vele jaren geleden.

In IJsland zijn meerdere plekken waar je een gletjser op kunt. Groot voordeel van Skaftafell is dat het er door de ligging aan de juiste kant van de berg bijna altijd mooi weer is. Wij waren er op een dag dat het op het hele eiland zwaar bewolkt en regenachtig was. Echter, op de gletsjer was de zon volop van de partij! En dat is een grote plus op een gletsjer. Doordat de wind bijna altijd uit het noorden komt, regent het aan de andere kant van de berg bijna altijd. Nadat de regen uit de wolken zijn verdwenen kunnen ze over de berg heen en dat is precies de plek waar de gletsjer zich begint. De andere gletsjers hebben minder geluk. Onze gids Ardna vertelde ons dat Skaftafell zo’n beetje de zonnigste plek van IJsland is. Daarnaast ligt het unieke fenomeen Jökulsárlón op 45 minuten afstand, zodat je deze twee plekken kunt combineren. Dit kan met eigen vervoer, maar is ook georganiseerd te combineren met een gletsjerwandeling bij Icelandic Mountain Guides.

Aan de gletsjer toer kan door vrijwel iedereen met een normale conditie worden deelgenomen. Ben je op zoek naar grote uitdagingen dan biedt de gletsjer deze voldoende en kun je advies inwinnen van de gidsen wat de mogelijkheden zijn.

De Blue Ice Experience start dagelijks om 10.00 uur en om 14.00 uur, van maart tot en met oktober. In juli en augustus starten ze ook om 11.00 uur en om 15.00 uur. Het kost 7500 ISK per persoon, dat is ongeveer 45 euro. Dit is inclusief materiaal. Kies je voor de Glacier Adventure (ongeveer 4 uur), dan zijn de kosten 12500 ISK (76 Euro). De twee tours zijn getest door verschillende personen, maar afgaand op de beschrijvingen en elkaars ervaringen wordt er ongeveer hetzelfde verteld in beide tours en zijn ze beide even leerzaam. Na twee/drie uur heb je het ijs wel gezien en dan is de Blue Ice Experience wellicht voldoende. 

Meer informatie (ook over het andere aanbod, zoals ijsklimmen en meerdaagse trips) vind je op www.mountainguides.is .