Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

Naast Reykjavik is dit het meest bezochte stukje IJsland. En dat is niet voor niets. Als je wilt, kun je binnen één  (lange) dag enorm veel moois zien. Veel mensen bezoeken deze 'Golden Circle' als een dagexcursie vanuit Reykjavik. Maar om de omgeving echt te kunnen waarderen, raden wij aan er een overnachting aan te koppelen. Je bezoekt de plekken dan op een tijdstip dat de tourbussen er niet (of minder) zijn waardoor je ze waarschijnlijk nog meer zult kunnen waarderen.

Thingvellir National Park

Thingvellir National Park is niet alleen een mooi National Park, het is ook één van de belangrijkste historische plekken van IJsland. De Vikingen hebben hier namelijk het eerste democratische parlement gevormd, in AD930. Tot halverwege de 13e eeuw kwamen de leiders van IJsland hier bij elkaar en tot eind 18e eeuw werd er recht gesproken. De IJslandse vlag herinnert hier nog altijd aan. Ook geografisch gezien is het een bijzondere plek. Het Thingvellir National Park ligt namelijk op de grens van de Eurazische en de Amerikaanse plaat. Dit is ook de enige plek op aarde waar je deze twee plaatsen kunt bekijken. Hierdoor lopen er door het park een aantal kloven, veroorzaakt door het uit elkaar bewegen van deze platen.De platen schuiven elk jaar zo'n 3 mm uit elkaar.

Informatie kun je krijgen bij het Park Service Center wat goed staat aangegeven. Je kunt hier kaarten kopen, maar wij kregen van de medewerkster daar een gratis plattegrondje met een suggestie voor een wandelroute. Zeg er wel even bij dat je de tijd hebt, anders krijg je alleen de standaardroute en loop je achter de busladingen aan. Wij kregen een mooie wandeling langs de hoogtepunten maar ook langs een rustig stuk waar we verder geen mens gezien hebben. Deze staat in de folder 'Welcome to Thingvellir, Hiking Trails'.

De wandeling start op de parkeerplaats aan de weg parrallel aan weg 36 (de 362). Je kunt daar je auto neerzetten en loopt naar de waterval (bordje volgen). Je loopt dan langs de kloof waar de platen uit elkaar schuiven en komt langs watervallen en de IJslandse vlag. Dit is een makkelijk pad, grotendeels boardwalk. Als je doorloopt kom je langs meer kloven en kun je uiteindelijk de brug oversteken en naar een kerkje met een paar huisjes erbij lopen. Vervolg de weg en loop dan van de weg af over een klein paadje richting Skógarkot. Hier liggen de overblijfselen van een oude boerderij. Er is niet veel van over, maar het is wel een heerlijk rustige picknickplek, in een bijzonder landschap! Je kunt vervolgens over een iets breder pad weer terug lopen richting de auto.

Op deze manier zie je net wat meer van het park dan alleen met een tour. Het was heerlijk om na de drukke boardwalk de andere touristen achter ons te laten en het park in te lopen! De route duurt ongeveer 2 uur, dus je hebt hierna nog tijd genoeg om door te rijden naar Geysir.

Geysir

Een andere topattractie van IJsland is het geothermische gebied rondom Geysir, de ooit grote geyser die het fenomeen zijn naam heeft gegeven. Ooit kon je hier de grote Geysir bekijken, die tot wel 80 meter hoog water in de lucht spoot. Helaas doet deze Geysir het nog maar nauwelijks, maar het gebied er omheen is nog steeds de moeite waard.

Topattractie op dit moment is Strokkur. Dit is een geyser die elke paar minuten spuit, dus gegarandeerd dat je 'm ziet! De Strokkur spuit niet zo hoog als Geysir, maar toch ongeveer 10-30 meter hoog. Blijft een gek gezicht, zo'n plotselinge stoot water in de lucht! Naast Strokkur vind je er ook een aantal hotsprings, poelen met kokend water en plekken waar stoom uit de grond komt. Je kunt er ongeveer een uur rondkijken. Tegenover het geothermische gebied ligt een bezoekerscentrum, wat vooral een grote souvenirwinkel is met een cafetaria. Ook vind je hier het Geysisstofa bezoekerscentrum. Het geysergebied zelf is gratis toegankelijk.

Gullfoss

IJsland heeft veel watervallen maar dit is zeker één van de mooiste, in elk geval de indrukwekkendste. Het is een erg brede, dubbele waterval waar met veel kracht het water naar beneden stort. Je kunt heel dicht bij de waterval komen en vanuit verschillende platforms heb je uitzicht over de waterval. In de jaren 20 van de 20e eeuw werden de watervallen even bedreigd door plannen om er electriciteit mee te gaan opwekken, maar inmiddels zijn de watervallen een natuurreservaat. Bovenaan de watervallen is een bezoekerscentrum met een cafe en een uitzichtpunt.

Als je de Golden Circle niet in één dagtrip stopt, kun je na Geysir overnachten in Hotel Gulfoss. Op de tweede dag kun je dan in alle rust Gullfoss bezoeken. Wij waren hier 's ochtends de allereerste bezoekers, dat is echt indrukwekkend! Het is eventueel ook mogelijk om vanuit Hotel Gulfoss naar de waterval te lopen, al is dit best een eindje lopen.