schief Geschreven door schief. Foto door: denisehalbersma

  • Voor slechts € 61.82 naar Reykjavik Nu boeken

De hoofdstad van IJsland is een stad die je met niet veel steden kunt vergelijken. Reykjavik is een kleine stad, met één  lange winkelstraat en een haven. Je vindt in de hoofdstraat (Laugavegur) vooral restaurants, outdoorwinkels en souvenirshops. Alle spullen zijn er, zoals bijna alles in IJsland, flink aan de prijs.

In de Laugavegur (de hoofdstraat) kun je je best een tijdje vermaken. De winkels zijn leuk om te bekijken, met grappige souvenirs en Scandinavisch design en de restaurantjes zijn hier goed te betalen. Je kunt er van alles krijgen, van Thais tot echte IJslandse gerechten. Visliefhebbers zijn hier zeker aan het juiste adres! Echte discotheken zul je hier niet tegen komen, wel wat kroegjes. Aan het eind van de Laugavegur zit een leuk pleintje met pylsurtentjes (dé snack voor IJslanders!), dit zijn knapperige worsten op hotdogbroodjes met mosterdsaus, ketchup, gefrituurde uitjes en verse uien. Sommige pylsurkraampjes of tankstation verkopen deze heerlijke broodjes ook met spek eromheen.  Er zit ook een Tourist Information Center. Dit infocentrum is een goede plek om je reis door IJsland te beginnen. Er zijn volop (gratis!) routekaarten en informatiebrochures te verkrijgen en de medewerkers kunnen je helpen een route te bepalen.

Bezienswaardigheden Reykjavik

Hallgrímskirkja

Een van de opvallendste gebouwen in Reykjavik is de Hallgrímskirkja. Deze kerk staat op een heuvel en geeft uitzicht over de stad. Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Ericsson. Wanneer je Reykjavik bezoekt tijdens de jaarwisseling is er rond deze kerk heel mooi vuurwerk te zien. IJslanders vieren over het algemeen de vooravond thuis met vrienden en familie. Vanaf middernacht wordt er heel veel vuurwerk afgestoken en kleur de lucht in duizenden kleuren. Het is een ontzettend mooie beleving om hier de jaarwisseling mee te maken!  Restaurants en cafés zijn bijna allemaal dicht. Vanaf 01:00 ongeveer gaan de IJslanders op stap en zijn er discotheken geopend.

Harpa Conference & Concert Center

Een ander opvallend gebouw is het Harpa Conference & Concert Center. Het gebouw is mooi gelegen aan de zee en heeft een opvallende architectuur. Er vinden ook regelmatig gratis voorstellingen plaats dus zeker de moeite waar om een kijkje te nemen.

National Museum

In de hoofdstad van IJsland zijn diverse musea. De moeite waard is het National Museum. Hier leer je alles over de geschiedenis van IJsland en zijn bewoners. Het is een interessant museum, met veel spullen uit vroegere tijden en borden met informatie. Ook is goed te zie dat IJsland tot niet eens zo heel lang geleden echt een onderontwikkeld, arm land was. In het National Museum kun je je makkelijk een halve dag vermaken.

Perlan

Perlan (de Parel) is een gebouw dat ooit een watertank was. Nu heb je vanaf dit gebouw 360 graden uitzicht over Reykjavik. Bovenin is een restaurant gevestigd. In het hoge gebouw is zelfs een mini Geysir nagemaakt voor mensen die niet naar de echter Geysir kunnen. Ook kan je hier terecht om te winkelen voor souvenirs Het in het gebouw gevestigde Sage Museum is de entree prijs niet waard. Het zijn een aantal dicht op elkaar staande wassen beelden die zelfs met de audiotour niet interessant worden.

De haven

De haven is interessant om te bekijken. Visserij is nog steeds een belangrijke bron voor IJslanders. Vanuit de haven vertrekken ook de toeristische boottochten (walvissen, vogels). Deze boten varen alleen in het hoogseizoen als de zee rustig genoeg is. Voor liefhebbers ligt hier beneden in de haven ook het vogelmuseum.

Reykjavik kortingspas

Wanneer je veel wilt bezoeken in Reykjavik dan kan je met de zogenaamde Reykjavik Welcome Card geld besparen. Met de pas heb je namelijk gratis toegang tot 7 verschillende zwembaden in Reykjavik. Ook heb je gratis toegang tot diverse musea zoals het National Museum, Art Museum, City Museum en Maritime Museum. Daarnaast kan je gebruik maken van de stadbussen, de ferry naar Videy eiland en de dierentuin.

Je hebt een optie voor 24 uur (€16,-), 48 uur (€20,-) of 72 uur (€24,-). De pas is behalve ter plekke bij diverse verkooppunten zoals het tourism information center of het nationaal museum te koop.

Vervoer in Reykjavik

Als je de heuvel afloopt en bij de verkeerslichten beneden naar rechts kijkt, zul je het grote nieuwe theater zien met daar achter de oude haven. Hier kun je de lijnbus nemen naar de andere kant van de stad. Deze rijdt via een centraal punt bij het lokale vliegveld in Reykjavik. De flybussen naar het internationale vliegveld stoppen hier ook.

Je kunt ook kiezen voor een Hop Off - Hop on bus die je in 2,5 uur door de stad brengt naar de bekende plekken. Wanneer je geen zin hebt in een tourbus dan kun je Reykjavik ook makkelijk te voet bekijken. Het centrum is klein en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.  De Hallgrimskirkja bijvoorbeeld, ligt midden in het centrum.

Een andere optie is om wat meer van Reykjavik en de omgeving te zien is om de Golden Circle tour te doen. Per tourbus rijdt je dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Reizigers geven aan dat als ze het over mochten doen ze eerder aanraden om een auto te huren en de route zelf te rijden. Onderweg kom je veel mooie uitzichten tegen, maar de bus stopt alleen bij de hoogtepunten. Erg jammer. Echter in de winter zijn de binnenwegen nauwelijks gestrooid, dus je moet een goede auto hebben, niet bang zijn en beetje handig zijn op gladde wegen. 

Overnachten

Overnachten in Reykjavik kan op verschillende plaatsen. Zo is er vlakbij het vliegveld een Airport hotel en in het centrum diverse opties voor verschillende budgetten. Aan te raden zijn het Fosshotel Baron en Fosshotel Lindhotel. In het Fosshotel Baron kun je in een aantal kamers ook een eigen keuken krijgen. Dit is gemakkelijk wanneer je zelf zou willen koken in plaats van uit eten. De hotelketen Foss is verder ook op veel andere plekken in IJsland een prima plek om te overnachten. 

Voor de betere hostels en appartementen is het advies om ruim op tijd te reserveren zeker in de zomermaanden. 

Voor de echte diehards kun je overnachten op een camping. Reykjavik Campsite is een eenvoudige camping waar je zelf kan koken. Er zijn ook douches en een wifi-zone aanwezig. Een nacht kost gemiddeld rond de vijftien euro voor twee personen.

Excursies vanuit Reykjavik

Vanuit Reykjavik kan je ook makkelijk een dagtrip maken naar andere bezienswaardigheden op IJsland. Wanneer je een excursie hebt geboekt, wordt je normaal gesproken altijd eerst naar het centrale punt bij het het vliegveld gebracht. Je kunt hier ook losse excursies boeken. Enkele populaire excursies zijn naar het noorderlicht, de Gouden Driehoek en de Blue Lagoon

Blue lagoon

Een bezoek aan IJsland is niet compleet wanneer je niet naar de Blue Lagoon geweest bent. De Blue Lagoon is een grote heetwaterbron tussen de lavavelden. Een heel bizarre plek. Ineens zie je tussen de zwarte lavavelden knalblauw water! Dit is zeker even lekker voor een dagje ontspannen. Het water is constant 38 graden Celcius. Wel verschilt het per plek in het water een beetje, sommige plekken zijn heter dan andere plekken.

Het complex bestaat uit een aantal warmwaterbaden die met elkaar in verbinding staan en een aantal sauna's, stoombaden en een (betaald) massagecentrum. Ook is er een warmwaterval. Bij het water staan grote bakken met silicamodder, waarmee je je gezicht in kan smeren. Even in laten trekken en je huid is weer helemaal zacht. Het water is wel een ramp voor je haar, gelukkig is bij de douches shampoo en cremespoeling gratis beschikbaar!

Handdoeken en badjassen kun je huren en je mag zo lang in het bad blijven als je wilt. Iedereen krijgt een kluisje dat je met een elektronisch bandje kunt sluiten en openen. Op dit bandje kun je ook al je aankopen laten zetten, zoals een drankje in de hotspring of in het restaurant. Naderhand betaal je dan alles, zodat je niet met je portemonnee hoeft rond te lopen.

Voor je het water in gaat, is douchen verplicht. IJslanders willen dat je zonder badkleding doucht, maar hier werd toen wij er waren niet heel streng op gecontroleerd. En mocht dat wel het geval zijn, er zijn ook douches met een deur ervoor. Ook voor de mensen onder ons die bloot wel erg bloot vinden, is dat dus geen probleem .

Je kunt de Blue Lagoon bezoeken met een excursie vanuit Reykjavik, maar je kunt er met een huurauto ook makkelijk zelf naartoe rijden. Het complex ligt op de weg tussen Kevlavik (vliegveld) en Grundavik en is goed aangegeven. De Blue Lagoon is dagelijks open. Tussen juni en augustus is het open van 9.00-21.00 uur. Van september tot en met mei is het open van 10.00-20.00 uur. 
Toegang tot de Blue Lagoon is prijzig. Je betaalt in het hoogseizoen 40 euro pp en in de winter 33 euro pp. Een handdoek huren kost 5 euro, een badjas 9 euro. Dit laatste is echter, zeker op een frisse, winderige dag, wel aan te raden!

Tip: loop voor de ingang links het pad even op. Hier zie je een stuk van de hot springs waar je niet mag zwemmen. Goed voor een foto zonder badende mensen!

Northern lights hunt

In de winter is IJsland een van de beste bestemmingen om het Noorderlicht te zien. Deze tour vertrekt vanaf het vliegveld van Reykjavik. Het begint vanaf 21.00 en duurt tot 24.00. Dit kan uitlopen, het kan best gebeuren dat je pas om 03.00 's nachts terug bent. Wanneer je er de volgende morgen vroeg uit moet, raad ik je dit dan ook af. Heel belangrijk is om je goed dik aan te kleden. Je staat 3 uur langs een weg te koekeloeren met een bus die voornamelijk uit staat.

Als je de trip voor het Noorderlicht boekt, ga er dan niet van uit dat je dit ook daadwerkelijk te zien zult krijgen. De ene keer is het licht vrij sterk en in alle kleuren te zien, de andere keer kan er niets te zien zijn of alleen wit licht. Wat ze wel goed regelen, is dat je wanneer je dit hoogtepunt niet gezien hebt, je bij de buschauffeur een nieuw kaartje voor de volgende dag kunt krijgen. Je kunt het dan de volgende dag opnieuw proberen.

Ontzettend mooi om te zien! Het is echter niet als op de foto's en reclamebeelden die je ziet. Het noorderlicht beweegt heel langzaam en deze beweging zie bijna niet. Je moet gelukt hebben om het noorderlicht heel helder kunnen zien!

Whale watching

Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken veel excursie boten. Er gaan boten voor puffintours, whale watching en sea angling. Kaartjes voor deze bootexcursies kan je van te voren boeken bij één van de boekingskantoren in de Laugarvegur, maar je kan ze ook ter plekke kopen. Er zijn twee Whale Watch maatschappijen die vanuit Reykjavik vertrekken, Life of Whales en Elding Whale watch. Het verschil tussen deze twee is dat de boot van Elding veel sneller bij het Whale Watch gebied is dan de boot van Life of Whales, het scheelt in totaal 20 minuten.

De rit naar het Whale Watch gebied met Life of Whales duurde een klein uurtje, hierna ga je opzoek naar walvissen en dolfijnen. Wanneer de tocht niet geslaagd is krijg je een nieuw kaartje, je kan zelf bepalen wanneer je deze gaat gebruiken, dat kan de volgende dag zijn maar ook tien jaar later.

Gedurende de hele bootreis is er een gids aanwezig die in het Engels en Duits de tour begeleid. Wanneer er een dolfijn of walvis wordt gesignaleerd wordt er doormiddel van een kloksysteem. De voorkant van de boot is 12 uur en de achterkant is 6 uur. Tijdens de rit wordt er ook vanalles uitgelegd over de soorten walvissen.

Deze boten vertekken echter alleen wanneer de weersomstandigheden dit ook toelaten. Ook vertrekken er tussen 1 november en 31 maart geen boten.

Lavatour te paard

Voor de paardenliefhebbers onder ons is het rijden op een echt IJslands paard een hele ervaring. Het IJslandse paard rijd heel anders dan de meeste mensen gewend zijn. Het zijn rustige en vriendelijke paarden en geschikt voor ieder niveau. De IJslander kent een gang meer dan onze paarden, wij kennen de stap, draf, gallop en rengallop maar het IJslandse paard heeft nog een gang tussen draf en gallop, de tolt. IJslanders worden alleen zittend gereden, dat houd in dat er tijdens de draf niet licht gereden wordt.

Ihestar is één van de paardenverhuurbedrijven bij Reykjavik en biedt verschillende tochten aan. Er zijn ritten van 2 uur en langer, ook worden er meerdaagse tochten georganiseerd. Na ongeveer 20minuten rijden met een 2uur durende rit, splitst de groep op in gevorderden en beginners, zo kan iedereen een fijne rit maken naar hun eigen kunnen en willen. Ishestar werkt ook met het pick up systeem. Voor de rit wordt iedereen goed ingelicht over de basis van het paardrijden en er wordt goed gekeken naar de ervaring die mensen hebben en welke paarden ze krijgen.

IJsland is helemaal vrij van paardenziektes. Voor het meenemen van rijkleding gelden dan ook strenge regels. Alle uitwasbare rijkleding moet uitgewassen zijn op 40 graden en alle niet uitwasbare spullen zoals een cap, laarzen, bodyprotector, handschoenen en zweep moeten gereinigd worden. Leren laarzen of chaps mogen niet meegenomen worden naar IJsland. Voor het rijden moet dit nog een keer gedaan worden. Ook kun je gratis gebruik maken van caps en laarzen op de manege.

Op sommige plekken mag je absoluut geen eigen rijkleding dragen of meenemen de stal in. Hier kun je dus vooraf even naar informeren.

Het rijden op een IJslands paard tussen de lavaformaties is een hele ervaring die je niet snel vergeet! 

Overige Tips

Probeer zoveel mogelijk zelf te boeken vanuit Nederland, zonder een reisbureau. De prijzen voor de vluchten staan vaak vast en er zijn niet vaak aanbiedingen, Een retourvlucht kun je al krijgen voor €330 per persoon. Probeer een aantal excursies bij een aanbieder te boeken en vraag naar een korting op het totaal pakket. Zo kun je voor je hotel incl. ontbijt, excursies walvisspotten, blue lagoon, golden circle en paardrijden voor ongeveer €740 klaar zijn. Probeer (wanneer je in de winter gaat) een hotel zo dicht mogelijk bij het centrum te boeken. De trottoirs worden amper gestrooid, als ze al gestrooid worden is het vaak met zand.

Let goed op bij de receptie van je hotel of er excursies worden verplaatst. Met name in de winter komt dit nogal eens voor door te slecht weer bijvoorbeeld. Een echte aanrader voor te gaan eten is de "Hamburger Factory". Echt super lekker burgers! In het centrum kun je eigenlijk overal goed eten voor een redelijke prijs (voor IJslandse begrippen). Wanneer je walvis wil proberen als gerecht, vraag welke walvis  ze serveren, is het de Groenlandse walvis dan zit je redelijk goed, dit is namelijk de enige walvis die niet met uitsterven bedreigd wordt. Verder is het vooral genieten en stel vragen aan de IJslanders, het is een super aardig en behulpzaam volk die trots zijn op hun land.