Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

IJsland is zeker geen goedkoop land, maar hoeveel budget heb je precies nodig om zelfstandig te reizen en te backpacken door IJsland. Dankzij de IJslandse crisis in 2008 jaar is IJsland wel een stuk betaalbaarder geworden dan het  daarvoor was.

Geld

In IJsland betaald je met een IJslandse kroon. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 100 kronen, daarnaast zijn er biljetten van o.a. 500, 1000, 2000 en 5000 kronen. De wisselkoers is rond de 1 euro = 160 kronen.

In grotere plaatsen kan je zonder problemen een ATM vinden maar in de meeste kleinere plaatsen zijn die er niet. Het is dus verstandig ruim voldoende geld mee te nemen wanneer je route je naar deze kleinere plaatsen brengt. 

Budget

Budget in IJsland is afhankelijk van je manier van reizen en de periode van het jaar. Wanneer je met twee of meer personen op reis bent zal een auto huren vrijwel altijd het goedkoopst uitpakken. Een auto reserveer je bij voorkeur ruim op tijd en via internet voor de beste prijzen. (zie reizen met huurauto in IJsland)

Ben je alleen op reis of wil je niet zelf rijden dan ben je aangewezen op de bus of op toertjes. In dit geval kan je beter in de zomermaanden gaan backpacken. In deze maanden heb je namelijk regelmatigere busverbindigen tussen de diverse plaatsen en je kunt gebruik maken van toeristenbussen. (zie vervoer in IJsland) Ook kan je in de zomermaanden camperen wat budget technisch voordeliger is. De populairste hotels en hostels met de beste prijs-kwalitieti verhoudingen moet je in de zomermaanden absoluut van te voren reserveren. Buiten de zomermaanden is accommodatie over het algemeen goedkoper. Ook is het dan makkelijker om op de bonnefooi te reizen. 

Gelukkig zijn veel bezienswaardigheden in IJsland gratis. Voor de mooie natuur en watervallen betaal je helemaal niets. Musea zijn dan we wel weer prijzig vaak meer dan €10 entree en het jammer genoeg lang niet altijd dit bedrag waard. IJsland heeft veel bijzondere activiteiten zoals snorkelen of duiken in water met 100 meter zicht. Of wat dacht je van een Gletsjerwandeling. Hoewel deze activiteiten niet goedkoop zijn gaat het vaak wel om unieke ervaringen. Uit eten gaan zelfs bij niets bijzonders zoals een cafeetje of wegrestaurant kost toch al snel €15 euro per persoon, met een biertje erbij kom je boven de €20 euro uit. Zelf koken met ingredienten uit de supermarkt kost je €5-6 euro per persoon. 

Voor een dagbudget kom je als budgetminded reiziger die met zijn 2e in een huurauto reist al snel uit op €100 euro per persoon per dag. Hierbij moet je nog extra geld budgetteren voor dure activiteiten zoals snorkelen of een gletsjer wandeling. Reis je heel basic, zelf koken, camperen etc dan is een budget van €60 mogelijk.

Voorbeeld prijzen

  • Benzine: 245 ISK per liter (ongeveer €1,50 sept 2013)
  • Huurauto voor 5 dagen €280 (sept 2013)
  • Fles cola 2 liter 359 ISK
  • Entree voor Sullfoss: Gratis
  • Zwembad van Hofn 500 ISK
  • Lunch per persoon in toeristische restaurant bij Geysir: 2000 ISK
  • Appartementje in Reykjavik in september : €69 euro per nacht
  • Snorkelen: 14000 ISK
  • Gletsjeswandeling 2-uur: 7500 ISK