Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Höfn een plaatsje met minder dan 2000 inwoners zou in een ander land niet opvallen maar in het zuidoosten van IJsland is het de enige echte dorpje in een straal van een paar honderd kilometer. Het is dan ook de hoofdplaats van de zogenaamde Vatnajökull regio. In Höfn zijn faciliteiten zoals een supermarkt, pinautomaat, restaurants en visitor centrum. De Vatnajökull-regio heeft veel natuurschoon.

Bezienswaardigheden Höfn

Höfn Visitor Centre & Museum

In Höfn is een van de vier bezoekerscentra voor het Vatnajökull National Park. Je kunt hier informatie, kaarten etc. krijgen over activiteiten in dit deel van het park. Een leuke kaart is die welke de diverse bezienswaardigheden in de regio aangeeft. Langs de kant van de weg staan namelijk vaak bordjes die aangeven dat er wat te zien is maar zonder kaart het je geen idee hoe ver je moet rijden en waar het om gaat. Ze kunnen je ook in contact brengen met gidsen. In het bezoekerscentrum is ook een klein museum met o.a. voorwerpen uit de geschiedenis van Höfn. Zoals materialen die bij het vissen werden gebruikt. 

Zwembad Höfn

Höfn heeft zeker in verhouding tot de grote van het stadje een groot zwembad. Het zwembad heeft een groot bad, een baby badje en daarnaast twee warme baden. Verder zijn er twee glijbanen. Het openlucht zwembad kost 500 ISK entree. 

Musea

Er zijn enkele kleinere musea in Höfn. Een voorbeeld hiervan is het Ice Land Glacier Exhibition, een tentoonstelling over het leven in de buurt van een gletsjer. De meeste musea zijn alleen in de zomermaanden open. 

Bezienswaardigheden Vatnajökull regio

Skaftafell nature reserve

Skaftafell is de makkelijkste plek om het Vatnajökull National Park te bezoeken. Er is hier een visitor centre (zonder eetfaciliteiten) en diverse touroperators hebben hier hun basis. Wil je een gletsjerwandeling maken dan is dat vanaf hier makkelijk te regelen. (voor meer informatie lees ons tourverslag gletsjerwandeling). Vanaf het visitor centre zijn diverse langere en korte wandelroutes aangegeven. Een populaire korte route gaat naar een gletsjertong, deze is helaas wel erg bruin. Een andere wandeling van ongeveer 5 kilometer gaan naar diverse watervallen waaronder de fotogenieke Svartifoss. Verder zijn er nog een aantal wandelingen waar je 5 tot 8 uur voor uit moet trekken. 

De reisafstand van Skaftafell naar Höfn is ruim 1,5 uur wanneer je langere tijd in het park door wil brengen is het daarom beter om niet in het plaatsje Höfn te overnachten maar dichterbij accommodatie te zoeken. 

Jökulsárlón ijsbergen

Het Jökulsárlón gletsjermeer is de andere niet te missen attractie in deze regio. Het meer is beroemd vanwege de grote ijsbergen die hier via het gletsjermeer de zee in drijven. Zelf al weet je wat er komt dan is de eerste aanblik op de ijsschotsen zomaar naast de doorgaande snelweg een spectaculaire verassing. Je kunt in de zomermaanden met een boot het meer op om zo nog dichterbij de ijsschotsen te komen. Bij het meer zijn verschillende films opgenomen zoals Die Another Day en Tomb Raider. Vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen op het strand, hier zijn veel ijsbergen aangespoeld nadat ze het meer hebben verlaten. De wit, blauwe en zwarte ijsschotsen liggen hier zeer fotogeniek op het zwarte strand. 

Gletsjer tongen

Er zijn in de omgeving diverse gletsjer tongen waar je naar toe kun rijden of lopen. Een voorbeeld hiervan is de fláajökull gletsjer tong als je voorzichtig aandoet is deze weg van 8km ook begaanbaar met een normale auto. Er wordt gewerkt aan een nieuwe brug en wanneer deze af is kan je helemaal tot de gletsjer rijden.

De weg naar de hoffellsjokull, een andere gletsjertong is deels begaanbaar tot een riviertje daarna alleen met een 4wd auto. Vanaf het riviertje kan je is het 3,5 km lopen naar de gletsjertong. Ook deze gletsjer heeft haar eigen meer met ijsbergen met als voordeel dat er verder nauwelijks toeristen komen. Een mooie wandeling door een vallei met een spectaculair uitzicht als beloning. Aan het begin van de weg bij het miniplaatsje hoffel zijn ook enkele warme baden die door een lokale bron verwarmd worden. 

Een andere gletsjertong met ijsmeer is de Breiðamerkurjökull. Met een reguliere auto kan je als je voorzichtig bent hier ook naar toe rijden. Dit meer is via een smal riviertje verbonden met Jökulsárlón.

Ingolfshofdi, natuurgebied

Ingolfshofdi is een uitstekend stuk land waar veel vogels broeden waaronder papegaaiduikers. Je kunt hier helaas niet zelf komen maar in de zomermaanden organiseren lokale boeren vanuit het aan de doorgaande weg gelegen plaatsje Fagurhólsmýri tour. Met een hooiwagen rij door een drassige gebied om uiteindelijk bij Ingolfshofdi aan te komen. 

Eten en drinken Höfn

In Höfn is een supermakt waar je inkopen kunt doen. In Höfn zijn een aantal restaurants zoals aan de haven. In de wintermaanden zijn deze echter helemaal niet open of alleen in het weekend. Kaffi Hornid (houten pand aan de doorgaande weg) en het restaurant in hotel Höfn zijn dan wel open maar beide aan de prijzige kant. 

Vervoer naar Höfn

Met eigen vervoer is Höfn 450 kilometer van Reykjavik over route 1. Onderweg is veel te zien zo zijn er diverse mooie watervallen dus vertrek vroeg en trek minimaal een volledige dag uit voor deze route. De reguliere busmaatschappij heeft twee keer per week een bus die Reykjavik om 13:00 verlaat en om 20:00 aankomt. Zie voor meer informatie vervoer in IJsland

Overnachten Höfn

In Höfn heb je een ruime keuze aan overnachtingsplekken. Er zijn bij elkaar ongeveer twintig opties in de vorm van diverse hotels, guesthouses en zelfs een hostel in de stad zelf. In de directe omgeving van Höfn zijn ook nog eens een tiental opties bijvoorbeeld in de vorm van een farm holiday, waarbij je in een kamer of aparte bungalow/huis verblijft op een werkende boerderij.