Parijs

Parijs is een geweldige stad die zowel mooi is van buiten als van binnen. Op mooie dagen kun je heerlijk genieten van de prachtige architectuur en mooie parken. Zodra het regent, zijn er vele musea die je graag verwelkomen. Je vindt in Parijs een heleboel mooie musea die zeker een bezoek waars zijn tijdens een stedentrip in de stad. Ben je echt een kunstliefhebber en wil je meerdere musea bezoeken? Schaf dan de Paris Museum Pass aan voor flinke kortingen. 

Verder zit Parijs vol met mooie bezienswaardigheden. De leukste manier om de stad te verkennen is door vooral veel rond te lopen.

de mooiste bezienswaardigheden van parijs

Parijs staat bekend als een stad met enorm veel bezienswaardigheden. Er is dan ook genoeg te zien om je een aantal dagen te kunnen vermaken. 

De Eiffeltoren

Denk je aan Parijs dan denk je natuurlijk aan de wereldberoemde Eiffeltoren. Toen deze toren net was gebouwd (voor de wereldtentoonstelling) werd hij gehaat door de inwoners van Parijs. Op dat moment was het idee ook de toren voor 20 jaar te laten staan. Totdat men ontdekte dat het goed functioneerde als radio- en tvmast en ook de luchtvaart profijt had van deze toren. Toen werd er besloten om hem te laten staan. Ongeveer 120 jaar later is deze toren het symbool voor Parijs en trekt de Eiffeltoren jaarlijks miljoenen toeristen. Een klim naar het eerste platform (of een liftje omhoog) mag eigenlijk niet ontbreken bij je bezoek aan Parijs. De trap is de goedkoopste optie maar vergis je niet, het is hoog.

Tip: Om uren wachten te besparen kun je online alvast een ticket kopen. Let op dat de tickets soms al voor de dagen erna uitverkocht kunnen zijn.

De Eiffeltoren zelf kun je ook vanaf een aantal uitkijkpunten goed bekijken. Een bekende plek is Trocadero. Trocadero ligt aan de overkant van de Seine. Daarnaast is Champs de Mars (de tuinen onderaan de Eiffeltoren) een bekende plek om de wandeling naar de Eiffeltoren te starten. Je loopt hierheen vanaf de metrohalte Ecole Militaire. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen vanaf Hotel des Invalides naar de Eiffeltoren te wandelen. 

Metrostation: Bir Hakeim (lijn 6) of Ecole Militaire (lijn 8). Voor het uitkijkpunt: Trocadero (lijn 6 en 9).

Arc de Triomphe 

Midden op een krankzinnig verkeersplein aan het einde van de Champs Elysees staat de Arc de Triomphe. Napoleon gaf ooit de opdracht het gebouw te bouwen. Onder de boog ligt het graf van de onbekende soldaat. Hoewel je het vanaf de grond niet direct door hebt, is het gebouw 50 meter hoog. Een bezoekje aan het dak van de boog is dan ook zeer de moeite waard aangezien het uitzicht vanaf de boog super is. Voor EU-onderdanen tussen de 18 en 25 jaar is het bezoek gratis, mits je je paspoort bij je hebt. 

Metrostation: Charles de Gaulle Etoile (lijn 1,2 en 6)

Champs Elysees en Place de la Concorde

De Champs Elysees is de bekende avenue van Parijs. Vroeger was het een van de mooiste en breedste avenues ter wereld. Inmiddels heeft ook deze avenue wat van haar oorspronkelijke charme verloren. Het is echter nog steeds een plek die de gemiddelde toerist niet overslaat. Een populaire route is om van de Arc de Triomphe via Place de La Concorde naar het Louvre te lopen. Place de La Concorde is bekend vanwege de Obelisk uit Egypte. 

Metrostation: Charles de Gaulle Etoile (lijn 1,2 en 6), Champs-Elysees (lijn 1) en Concorde (lijn 1, 8 en 12). 

het Louvre

Het Louvre is het bekendste museum van Parijs. Vroeger was dit het Koninklijke Paleis, tegenwoordig een van de drukst bezochte musea ter wereld. Het uitzicht is volgens velen inmiddels ook verpest doordat er voor is gekozen om een glazen piramide te bouwen, die in 1989 werd opgeleverd. Velen vinden dat dit geen recht doet aan de schoonheid van het Louvre. In het Louvre hangt het bekende werk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci maar ook de Venus van Milo.

Het Louvre is op dinsdag gesloten. Op woensdag en vrijdag is het museum ook in de avonduren geopend. Kijk voor actuele informatie over openingstijden op de website van het Louvre. Mensen uit de EU tussen de 18-25 jaar hebben op vertoon van hun paspoort gratis toegang. Van oktober t/m maart is het Louvre elke eerste zondag van de maand gratis te bezichtigen.

Het Louvre staat bekend om de erg lange rijen. Sommige mensen wijten het aan de veiligheidscontroles. Wil je in ieder geval de rij voor de tickets vermijden, dan is het wellicht een oplossing om online je ticket voor het Louvre te kopen. Tegenover het Louvre vind je het gezellige Jardin des Tuileries. 

Metrostation: Pyramides (lijn 7 en 14) en Palais Royal (lijn 1 en 7)

Dom des Invalides

In de Dom des Invalides bevindt zich het graf van Napoleon. Deze gouden koepel is van ver al te herkennen. In het Musee de l'Armee zijn onder meer zijn wapenuitrusting, wapens en diverse uniformen tentoongesteld. Als je het graf wil bekijken, ben je verplicht een ticket te kopen waarmee je ook toegang tot het museum hebt. Tegenwoordig zijn de nabijgelegen gebouwen op het terrein verzorgingsplaatsen voor invaliden. 

Metrostation: Varenne (lijn 13). Alhoewel Invalides geschikter lijkt, ligt Varenne dichtbij de Dom des Invalides. 

Notre Dame

Op een eilandje midden in de Seine ligt de prachtige kathedraal Notre Dame. Al in 1163 is er begonnen met de bouw van de Notre Dame. Het was tot 2019 een van de highlights van Parijs. In dat jaar werd de Notre Dame helaas getroffen door een verwoestende brand, waarbij een groot deel van het gebouw ernstig beschadigd raakte. Inmiddels wordt geprobeerd om het gebouw weer op te knappen en te restaureren. 

Metrostation: Cite (lijn 4) Chatelet (lijn 1,4,7 en 11) en St Michel Notre Dame (RER B en RER C)

Musee D'Orsay

In deze vroegere stationshal is tegenwoordige 19e eeuwse kunst ondergebracht. Je vindt er vele werken van impressionisten, onder meer van Manet, Monet, Van Gogh en Renoir. Je kunt van tevoren online je ticket kopen voor Musee D'Orsay. Voor EU-onderdanen tussen de 18 en 25 jaar is de entree gratis mits je je paspoort kunt laten zien. Op maandag is het museum gesloten.

Metrostation: Musee D'Orsay (RER C) of Solferino (lijn 12)

Catacomben van parijs

In de catacomben van Parijs liggen diverse botten opgeslagen. Het gaat om de botten van skeletten van meer van 6 miljoen mensen. Deze zijn hier terecht gekomen nadat enkele begraafplaatsen werden ontruimd. De catacomben zijn zeer indrukwekkend en daardoor ook heel populair. Gemiddeld duurt een bezoek 45 minuten en is de route 3 km. Je zult flink wat trappen op en af moeten lopen omdat het ondergronds is. Daarnaast is er geen toilet aanwezig. Op sommige dagen staan er soms rijen van ruim 200 mensen, als het niet meer is. Gemiddeld kunnen er circa 200 mensen tegelijk in de Catacomben. 

Metrostation: Denfert-Rocherau (RER B, Lijn 4 en 6).

Sacré Coeur

Wanneer je met de auto richting Parijs rijdt zie je de Sacré Coeur al snel liggen. Beklim de trappen van de Sacré Coeur, plof boven op een traptrede neer en geniet van het mooiste uitzicht over de stad. Vooral bij zonsondergang is het een prachtige plek. Je zult hier overigens wel 'gestoord' worden van de vele mannen die je Eifeltorensleutelhangers willen verkopen. Het is erg vermakelijk om te zien hoe snel ze ook weer weg zijn zodra de politie in beeld komt. 

Metrostation: Anvers (Lijn 2)

Montmartre

Mocht je toch al bij de Sacré Coeur zijn, loop dan door naar Place du tetre in de gezellige schildersbuurt Montmartre. Voor de mensen met een beetje Franse taalkennis is het duidelijk, voor alle anderen: het is een berg. Niet schrikken van het woord berg, de top is voor elke (ongeoefende) voetganger makkelijk te bereiken. Schilderkunst staat al lange tijd centraal in deze buurt. Bekende schilders als Renoir, Vincent van Gogh en Picasso hebben hier vroeger gewoond.

Bovenop de berg is het plein Place du Tertre, waar schilders tegenwoordig dagelijks (als het weer het toelaat) ter plekke schilderen. Variërend van moderne kunst tot bloemen en van stadsgezichten tot portretten. Deze schilderijen kun je ter plekke kopen (óf je kunt alleen kijken). Er hangt een gezellig sfeer en je hebt een mooi uitzicht. Bezoek je Place du Tetre op een zomerse dag dan zul je stapvoets over het pleintje sjokken tussen de enorme hoeveelheid mede-toeristen.

Jardin du Luxembourg

Het mooiste park van Parijs is Jardin du Luxembourg. Overal staan stoelen zodat je hier op zomerse dagen heerlijk kan relaxen. In het park staat Palais du Luxembourg, waar de Senaat haar zetel heeft. In het park zijn diverse beelden te vinden. De leukste is misschien wel het Vrijheidsbeeld. Dit beeld diende als voorbeeld voor het Vrijheidsbeeld in New York. Als je bij de fontein staat met je gezicht naar het Palais du Luxembourg, zul je naar links moeten gaan en de trappen oplopen. Als je alsmaar rechtdoor loopt (langs de tennisbanen) dan kom je het Vrijheidsbeeld vanzelf tegen.

Metrostation: Luxembourg (RER B) of Odeon (lijn 4 en 10). 

Begraafplaats Le Père Lachaise

Een begraafplaats als openluchtmuseum, waar onder meer Jim Morrison (onderdeel 6), Chopin (onderdeel 11), Edith Piaf (onderdeel 97),  en Oscar Wilde (onderdeel 89) begraven liggen, te midden van duizenden andere – vaak weelderig versierde - graven. Een entree heffen voor een begraafplaats is niet netjes dus mag je hier gratis naar binnen. Bij het graf van Jim Morrison mag je alleen niet lang stil staan. Er staat jaren en jaren na zijn dood nog steeds een bewaker bij zijn graf om de drukte in goede banen te leiden. Ook staan er dranghekken. Het graf van Oscar Wilde is inmiddels voorzien van een glazen omheining, omdat vele fans het niet konden laten zijn graf te besmeuren met lippenstiftzoentjes en andere teksten. Je vindt er ook diverse herdenkingsmonumenten voor de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, vliegrampen en aanslagen. 

Je kunt bij de ingang een plattegrond kopen. Dit is wel heel handig want de begraafplaats is circa 43 hectare en er hangen niet overal plattegronden.  Metrostation: Pere Lachaise (lijn 2 en 3)

Marais

Marais is de Joodse wijk van Parijs. Op zaterdag tijdens de Shabbat is veel gesloten maar op zondag is het hier erg levendig. Het is een van de mooiste wijken van Parijs. Op Place de Vogues kun je genieten van de rust. Dit is een gezellig groen plein. 

Versailles

Lodewijk XIV oftewel de Zonnekoning besloot in de 17e eeuw het paleis van Versailles dusdanig uit te breiden dat het uiteindelijk één van de grootste paleizen ter wereld is geworden. Het paleis staat symbool voor de tijd waarin de Zonnekoning regeerde. Vandaag de dag is het een van de werelderfgoederen van Frankrijk. Het is dan ook niet voor niets een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. De tuinen van het paleis lenen zich perfect om de drukte van de stad even te ontvluchten. Een paar straten verderop kan je prima uit eten, de prijzen hier zijn aan de hoge kant, maar zeker niet van het niveau zoals je ze rondom de highlights in Parijs vindt.

Op een rustige dag (als je vroeg begint) is het te doen om het paleis, inclusief de tuin, in één dag te bezoeken. In de zomer is het echt topdrukte, met als uitschieter de dinsdag, want dan is het Louvre dicht. Het paleis zelf is op maandag gesloten, maar de tuinen kan je dan nog steeds gratis bewonderen. De tuinen zijn in principe gratis, maar als er een evenement of show is, zal je toch moeten betalen om de tuinen te kunnen betreden.

Het paleis is gratis voor iedereen tot en met 25 jaar. Let wel op dat je dan wel je ID moet kunnen laten zien. Eenmaal in het paleis kan je de audioguide gratis ophalen. Het paleis is echt enorm groot, maar je mag lang niet overal komen. Toch ben je al gauw een uur of 2 à 3 kwijt in het paleis.

Het paleis wordt nu ook gezien als een publieke ruimte en er kan dus van alles plaatsvinden in het paleis waar je van tevoren waarschijnlijk geen rekening mee gehouden hebt (zoals exposities en dergelijke).

Door de tuinen kan je echt uren slenteren, mits je dat leuk vindt. Het grootste gedeelte van de tuin is eigenlijk altijd bereikbaar en wordt gebruikt als park. Je kan deze tuinen ook heel goed in het voorjaar of in het najaar bezoeken, met een grote kans dat het minder druk is.  Het is mogelijk om van tevoren online tickets te kopen voor het paleis van Versailles

Metrostation: Paris Versailles Rive Gauche (RER C)
Let op: Dit station ligt in zone 4, en je hebt  duseen ticket nodig dat ook geldig is in de RER.

Eten en Drinken

Eten en drinken is niet goedkoop in Parijs. Voor een drankje in een bistro of bij een café betaal je al snel 4 tot 5 euro. In sommige brasseries of bistro's hebben ze in de ochtend een happy hour voor koffie of thee. Vaak is er tussen 18:00-20:00 een happy hour voor alcoholische dranken. 

Wil je toch een betaalbare maaltijd eten, ga dan eens richting Quartier Latin of St Germain de Pres. In straten als Rue de La Harpe en Rue de la Huchette vind je veel restaurants die een vast menu aanbieden voor een laag bedrag. Drinken is hierbij niet inbegrepen. Een tip is Café des Arts aan de 31 Rue St Andre Des Arts. In Rue Gregoire des Tours is het wat rustiger. Chatelet Gregoire is een gezellig rustig restaurantje. Hier heb je de keuze uit verschillende menu's. Een andere tip is Bistrot Mazarin aan de Rue Mazarine. Dit is ook een populaire Bistrot onder de Fransen zelf. Het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Een aanrader is de Boeuf Bourguinon. 

Ben je in de buurt van Le Pere Lachaise en heb je trek? Ga dan naar Au Rond Point naast de uitgang van het metrostation. Door de week (met uitzondering van vrijdag) kun je hier goedkoop een 2-gangen menu krijgen.

Hou er rekening mee dat de meeste eetgelegenheden pas na 19:00 een diner serveren en daarvoor soms enkele uren dicht zijn om het eten voor te bereiden. Verder is de service inbegrepen. Dit zorgt voor soms 'rare' prijzen op de menukaart, anders dan wij gewend zijn. Een fooi is dus niet noodzakelijk.

accommodatie

Parijs heeft natuurlijk genoeg hostels die zich richten op internationale reizigers die een dormbed zoeken. Maar er zijn ook andere betaalbare opties. Het is misschien minder gezellig maar een hotel aan de rand van het stadscentrum is vaak behoorlijk goedkoper en je zal meer kwaliteit vinden dan de goedkoopste hotels in het centrum. Wanneer je zo'n hotel kiest, let er dan op dat er een metrostation in de buurt is. Zo ben je toch binnen een mum van tijd in het centrum. Een goede uitvalsbasis is bijvoorbeeld de wijk Montparnasse. Er liggen diverse hotels in de buurt van Metrolijn 4 aan de onderkant van de Seine. Zit je nabij het station Alesia (wat relatief ver lijkt van het centrum op de kaart) dan ben je binnen 15 minuten bij de Notre Dame en ook andere bezienswaardigheden zijn goed te bereiken vanaf deze kant van Lijn 4. Het voordeel is dat het gebied rondom Alesia ook niet zo toeristisch is waardoor je wat meer rust hebt. 

Veel goedkope accommodatie is ook te vinden in het 18e arrondissement rondom Barbes-Rochechouart en Chateau Rouge. Laat je hiertoe niet verleiden. Dit gedeelte, wat vaak ook Montmartre wordt genoemd, is zeker in de avonduren dubieus. Je zult hier veel drugsdealers en verslaafden vinden. Ook zijn de criminaliteitscijfers hier hoog. Vaak kun je in recensies van hotels in deze buurt een aardig beeld vormen van hoe het er aan toe gaat. Lees deze dan ook voordat je besluit te boeken.  Ook in het gebied rondom de Moulin Rouge en Pigalle wordt het dikwijls afgeraden daar als vrouwen alleen te verblijven omdat het in de avonduren een heel andere, vervelende sfeer heeft dan overdag vanwege diverse hanggroepen. Of je je onveilig voelt, ligt natuurlijk ook grotendeels aan jezelf maar wie even rondneust op het internet en de hier boven genoemde metrostations intypt, zal zien dat er velen hetzelfde over denken. 

Vervoer in en naar Parijs

De meest efficiënte manier om vanuit Nederland naar Parijs te reizen is met de Thalys. De Thalys vertrekt van onder meer Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. De reistijd vanaf Rotterdam naar Gare du Nord is circa 2 uur en 35 minuten. Een enkele reis is, mits je er vroeg bij bent, €35,00. Kaartjes kun je online kopen op de website van NS International. Wie met het vliegtuig gaat, komt meestal aan op het vliegveld Charles de Gaulle. Het andere bekende vliegveld bij Parijs is Orly. Beide vliegvelden zijn aangesloten op de RER Lijn B. Vanaf Charles de Gaulle ben je binnen 30 minuten op Gare du Nord. Taxi's kiezen er meestal voor om een vaste prijs te vragen. Als je een taxi wilt hebben, kun je ook aan de receptie van je hotel vragen deze te reserveren. Zij hebben vaak afspraken met taxi's. Als je op de meter laat rijden, dan gaat de meter vaak al tellen als hij naar je toe rijdt. Houd hier rekening mee. 

Het metrosysteem is geweldig in Parijs. Er zijn enorm veel stations en daardoor je je eenvoudig naar elke toeristisch trekpleister reizen. Een ticket is geldig in zowel de tram, metro, bus en RER binnen zone 1. Je mag alleen niet wisselen tussen ondergronds en bovengronds vervoer. Zodra je buiten zone 1 wil reizen met de RER, dien je een enkele reis te kopen met als eindbestemming je RER station. Wie veel met het openbaar vervoer zal reizen, is goedkoper uit met de dagkaart Mobilis. Een mobilis is de gehele dag geldig in de desbetreffende zones waarvoor je hem hebt aangeschaft.  Je bent met deze kaart al na 4 reizen met het openbaar vervoer al voordeliger uit. Indien je een carnet heb, zul je circa 5 keer moeten reizen. Voordat je een mobilis gaat gebruiken, moet je je voor- en achternaam op het kaartje schrijven evenals de reisdatum. Dit is enigszins vreemd aangezien je ook valideert op het moment dat je hem voor het eerst gaat gebruiken. Een pen meenemen onderweg is dus aan te raden. Een mobilis is wellicht ook handig als je naar Versailles (zone 4) gaat reizen. Wie denkt dat een mobilis ook handig is om van of naar Charles de Gaulle of Orly te reizen, komt bedrogen uit. Naar deze vliegvelden mag je niet met deze kaart reizen. Aangeraden wordt dan eventueel een Paris Visite voor zone 1-5 te kopen. Met deze kaart kun je niet alleen de gehele dag reizen, maar krijgt je ook korting of gratis toegang op een selectie van een aantal bezienswaardigheden. Gezien de hoge prijs is de vraag of de aanschaf van de Paris Visite nuttig is op dag van aankomst of vertrek. 

De automaten accepteren vaak geen biljetten groter dan €20,00. Een creditcard kan zeer handig zijn.

Voor alle informatie over de diverse metrotickets, vertrektijden en plattegronden van de diverse openbaar vervoersmiddelen, kun je terecht op de website van Transilien. Er wordt regelmatig gestaakt in het openbaar vervoer in Parijs, met name op de RER lijn B. Dit wordt altijd aangekondigd op Transilien dus het is handig om deze van te voren even te raadplegen. Verder zijn er diverse offline apps voor de telefoon beschikbaar met metrokaarten van heel Parijs.

Tip voor liefhebbers van de benenwagen: Wijken als Quartier Latin en Marais zijn heerlijk om doorheen te slenteren.

De gemeente Parijs heeft een huurfietsenplan. Je meldt je bij een van de honderden fietsenstallingen aan met je creditcard en kiest dan voor een dagabonnement of een weekabonnement. Je eerste half uur is gratis en daarna betaal je per uur. Maar je betaalt alleen als je ook echt op de fiets zit. Je mag de fiets namelijk bij ieder station weer inleveren en ze liggen over de hele stad verspreid dus ook op de toeristenlocaties. Parkeren, museum bekijken en nieuwe fiets halen.

Wanneer je met de auto naar Parijs gaat kan je die parkeren bij een Vinci parkeergarage. Je krijgt dan een gratis fiets mee.

Geschreven door Lisan Kerstens op 30 Dec 2019 16:23.

vliegtickets

  • Voor slechts €180.39 naar Parijs Nu boeken
  1. LadyHeather 18 May 2010 12:22

    Toen ik vorige zomer een paar dagen met de auto naar Parijs ging heb ik een betaalbaar hotel uitgezocht met gratis parkeerplaatst. Het werd uieindelijk een Campanile hotel net iets buiten de peripherique van Parijs. 2 persoons kamer voor iets meer dan 50 euro per nacht. Gratis de auto parkeren, gratis WiFi (ok daar had ik hem niet op uitgezocht ;) ) en vlak bij een velib fietsen station, binnen het half uur (met 1 fiets) was ik in het centrum van Parijs :)

  2. LovesStedentrips 18 May 2010 13:28

    Leuke tips, top!!

  3. bolletjeom 04 May 2012 12:52

    Let even op welke luchthaven je kiest!
    Luchthaven Parijs - Vatry (Disney) ligt bijvoorbeeld 150 kilometer van het centrum maar ook 112 kilometer van Disney