Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 33.98 naar Marseille Nu boeken

Aan de kust, in de Provence, ligt Marseille; de grootse havenstad van Frankrijk. Hier vind je nog een oude visserswijk en kun je genieten van mooie uitzichten. Hoewel Marseille niet de charme heeft van andere Franse steden, kun je je er zeker wel goed vermaken. Zeker op een zonnige dag is Marseille prachtig. Pak ook eens een boot en verken de eilanden die voor de kust van Marseille liggen. 

Bezienswaardigheden


Vieux Port

De oude haven was vroeger de plek waar alle schepen aankwamen. Tegenwoordig zijn alleen de kleinere boten hier toegestaan. Beroemd is de vismarkt die dagelijks van 08:00-13:00 te bezoeken is. De geur van verse vis komt je tegemoet. De boten laden hier hun vis af en je ziet hoe de vis wordt schoongemaakt. Aan het begin van de haven vind je Bas Fort St Nicolas en Fort St Jean. Deze forten zijn gebouwd in de 13e eeuw. De haven is vrij groot. Overal zijn terrasjes en restaurantjes. 

Musee des Docks Romains

Dit gebouw aan de Place Vivaux 4 was vroeger een opslaghuis voor kruiken en is heden ten dage een museum. Hier vind je vondsten uit de Romeinse tijd en kun je je een beeld vormen hoe Marseille er toen uit zag. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-18:00. Op maandag is het museum gesloten. De entree bedraagt €4,00.

Panier

De oude visserswijk Panier aan de haven is zeker de moeite waard te bezoeken. Dit is het laatste stukje oude Marseille. Een wirwar van straatjes en vele trappen.

Notre Dame de la Garde

Boven op de top van een heuvel zie je deze basiliek al liggen vanuit de haven. De basiliek is gebouwd tussen 1853 en 1864. De klokkentoren is circa 46 meter hoog en bovenop staat een prachtig gouden beeld van Maria. Je kunt wandelen vanaf de haven naar de basiliek, maar dat is een flinke klim. Bus 60 gaat vanaf de haven naar boven of neem het toeristentreintje. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Marseille.

Le petit train

Le Petit Train is een toeristentrein die je onder meer naar Notre Dame de la Garde brengt. Er zijn twee routes.. Route 1 gaat vanaf de Vieux Port naar Notre Dame de La Garde. Bij de Notre Dame de La Garde moet je uitstappen en mag je pas de één trein later terug. Dit bied je echter wel de mogelijkheid de Notre Dame te bezichtigen. Deze route kost €8,00 en duurt circa 75 minuten. Route 2 gaat vanaf de Vieux Port door de oude visserswijk Panier. Ook hier heb je een verplichte stop. Deze route kost €7,00 en duurt circa 65 minuten.

Chateau D'If

Zo'n 2 kilometer van de kust ligt Chateau d'If. Een fort uit de 16e eeuw dat werd gebouwd voor het leger  maar eigenlijk nooit hiervoor is gebruikt. Het fort heeft wel enige tijd als gevangenis gediend. Vanuit de Vieux Port gaan er diverse malen per dag boten naar Chateau D'if. Er zijn twee maatschappijen die deze vaarttocht aanbieden: Frioul If Express en Croisieres Marseille Calanques. Beide maatschappijen bieden ook andere tochten aan, langs bijvoorbeeld de kreken of naar de andere Frioul eilanden. Een retourtje Chateau D'If kost €10,00. Wil je ook het eiland zelf op en het fort bezichtigen, dan betaal je €5,00 extra. De vaartijd is circa 20 minuten. Van oktober tot mei is het echter niet mogelijk om het fort te bezichtigen

 

De haven van Marseille

De haven voor de grotere cruise schepen ligt zo'n 10 kilometer van de oude haven van Marseille af. Dit betekent dat je niet even naar het centrum kan lopen. Doorgaans zorgen de cruise schepen zelf ervoor dat er shuttle bussen worden geregeld. De prijzen variëren van 16 tot 20 dollar. Je kan ook met een publieke bus maar hierbij moet je ook overstappen en het is circa 25 minuten wandelen naar de eerste de beste bushalte vanaf de terminal. Je kunt dus beter gebruik maken van de shuttle service van de cruise maatschappij. 

Vervoer in en naar Marseille

Circa 25 kilometer van Marseille, ligt het vliegveld Marseille-Provence. Dagelijks gaan er vluchten vanaf Schiphol van onder andere KLM. Marseille is ook goed te bereiken per trein. Vanuit Parijs gaat er een hogesnelheidslijn en ben je binnen drie uur in Marseille. Vanaf Marseille gaan er ook boten naar Corsica en Sardinië. Marseille heeft een erg goed bus, tram en metrosysteem. Zo kun je gemakkelijk naar alle belangrijke bezienswaardigheden. Kijk voor meer informatie op de website van RTM. Een dagkaart voor 24 uur kost €5,20 en een enkele reis €1,50 (voorverkoop) of €1,90 (in de bus).