Reis Freaks Geschreven door Reisfreaks. Foto door: Reisfreaks

De Hoge Franse Alpen is een ruw berggebied, waar vrijheid nog met hoofdletters wordt geschreven.

De ruigheid van de bergen wordt afgewisseld met lieflijk, romantisch gelegen dorpjes en gehuchten. De autochtone bevolking is heel basic, gastvrij en behulpzaam. Vooral de oudere mensen dragen hier de alpino pet ( alpijnse pet ). Elk dorp heeft zijn eigen kleurrijke markt en jeu de boules banen, waar dit spel door iedereen fanatiek wordt gespeeld en beleefd.

Aan de Oostkant ligt de stad Briançon en in het Westen ligt de hoofdstad van de Alpen: Gap. Tussen deze twee steden ligt het gezellige stadje Embrun en iets meer naar het zuiden ligt Barcelonnette. Dat zijn de vier steden in dit gebied. Verder vind je er alleen maar bergdorpen zoals St. Véran, het hoogst gelegen bergdorp op 2400 meter en gehuchten ( hameaux ) tegen de bloemrijke bergflanken, die vooral ook beroemd zijn in de Tour-deFrance etappes, denk maar aan de Col d’Izoard, col de Vars, les Deux Alpes, de col du Galibier, en natuurlijk de Alpe d’Huez. De belangrijkste rivier in de hoge Alpen is de Durance, die vanuit Italië het gebied doorkruist en uiteindelijk in het grote stuwmeer Lac de Serres Poncon mondt. Dit grote bergmeer wordt aan de andere kant ook gevoed door de bergrivier l’Ubaye. Alle mogelijke bergsporten kun je hier beoefenen. Er zijn bergbeklimscholen en begidste bergtochten. Er is uiteraard ook veel watersport zoals kayak en raften.

Tijdens de  puur-natuur-wandelingen geniet je van de bloemenzee en de vele diersoorten, zoals marmotten,  bergbokken ( chamoix ) en roofvogels maar ook de hop ( le Hupe ) gedijt heel goed in dit gebied. Een veel beoefend  “alle-leeftijden-activiteit” is de bergwandeling met als doel de ontdekking van een bergmeer. Een van de meest  uitdagende bergwandeling is de tocht naar het Lac des Neuf Couleurs, waar je vanaf 1900 meter klimt naar bijna 3000 m en onderweg diverse gigantisch mooie bergmeren passeert, die vrijwel altijd in de sneeuw liggen. Het meer van de negen kleuren zoals ik eerder schreef ligt vrijwel altijd in het ijs en de sneeuw en hier zie je duidelijk waarom dit meer die naam heeft gekregen. Een schoonheid van de eerste orde! En een tocht van 3 uurtjes wandelen ( klimmen … ) meer dan waard.  

Grote kuddes schapen houden onder het toeziend oog van de herder en diens opgeleide honden, het gras in de dalen kort. Watervallen ( Cascades ) zijn er te kust en te keur; ze storten zich volledig overgevend en met oorverdovend lawaai woest naar beneden en voeden daar de talrijke kraakheldere riviertjes. ’n Prima uitvalsbasis voor dit alles is camping du Lac les Iscles van Jean Luc en diens vrouw Nadine in het plaatsje Mont Dauphin Gare, gemeente Eygliers. De pizza’s in de Alpen zijn niet te versmaden en de vele betaalbare restaurantjes nodigen je terecht dagelijks uit om niet zelf te gaan kokerellen.