Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 127.74 naar Lille Nu boeken

Op nog geen drie uur rijden van de Nederlandse grens ligt het nog niet bij iedereen bekende pareltje Lille. Waar Lille (Rijsel), vroeger vooral bekend stond als industrie- of doorrijstad, is het tegenwoordig een stuk levendiger met gezellige pleinen, leuke steegjes en op iedere hoek gezellige terrasjes om koffie of een Belgisch biertje te drinken.

Door de gunstige ligging van de stad is Lille erg goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Parijs en Brussel. Dit is altijd al zo geweest en dat is een van de redenen dat de stad al sinds de 11e eeuw bekend staat als een echte marktplaats. Niet alleen marktkooplieden waren dol op Lille, ook de mannen met macht zagen het voordeel van (het in nemen van ) deze stad. Onder andere de Vlamingen en de Spanjaarden hebben de stad een tijdje bezet en deze invloeden zijn nog steeds heel duidelijk terug te zien in de stad. De Bourgondische levenswijze van de Vlamingen bijvoorbeeld of de vele verdedigingswerken van de Spanjaarden. Ook de Hollanders hebben de stad nog een tijdje geclaimd, maar deze later netjes terug gegeven. Zo zijn we dan ook wel weer.

De overblijfselen uit deze verschillende periodes in de geschiedenis maken het nu een leuke stad voor een weekendtrip, waarbij je shoppen, cultuur en gezellig een terrasje pakken gemakkelijk kunt afwisselen. Het beste van alles is dat het nog eens een hele betaalbare stad is.

Bezienswaardigheden

Naast genieten in de zon op een terras, kun je genoeg andere dingen ondernemen om je dagen te vullen. Musea bekijken, wandelen, shoppen of lekker door de stad heen slenteren. Een aantal bezienswaardigheden die je tijdens een korte trip kunt bekijken hebben we op een rijtje gezet. Een groot aantal van deze bezienswaardigheden is gratis te bezoeken wanneer je een Lille City Pass aanschaft. Je kunt een pas voor 24 (25 euro), 48 (35 euro) of 72 uur (45 euro) kopen. Met de pas krijg je gratis entree bij 26 bezienswaardigheden en een kaart waarmee je gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in de stad. De pas voor 72 uur geeft ook toegang tot musea buiten Lille en de trein daar naartoe.

Palais des Beaux-Arts

Palais des Beaux-Arts, of het Paleis voor Schone Kunsten, is het tweede museum van Frankrijk, waarbij het museum alleen het Louvre in Parijs voor zich moet laten. Het Paleis voor de Schone Kunsten heeft tal van Europese schilderijen in de collectie van de periode 16e tot 20e eeuw, waaronder ook van verschillende Nederlanders. Je vindt er ruim 550 topstukken die verdeeld zijn over de verschillende afdelingen. Werken van o.a. Rubens, Goya, Delacroix Carpeaux en Rodin zijn hier te vinden. In de kelder zijn maquettes van de vestigingssteden te vinden die je een kijkje geven in de situatie in Middeleeuwen van de stad en omgeving. 

Ook wanneer musea en kunst niet helemaal je ding zijn kun je Lille eigenlijk niet bezoeken zonder ook (even) naar dit museum te zijn geweest.  Entree is €6,50 per persoon, dus daar hoef je het ook niet om te laten.

Openingstijden zijn van Maandag van 14:00u tot 18:00u en van woensdag tot zondag van 10:00u tot 18:00u op dinsdag is het museum gesloten. De eerste zondag van de maand mag iedereen gratis naar binnen!

Je kunt gemakkelijk vanuit de stad naar het museum lopen of de metro nemen en uitstappen bij stop République Beaux-Arts.

Forum des Sciences

Het wetenschapsmuseum bestaat uit twee verschillende delen. Het museum zelf en een planetarium. Voor het planetarium moet €5,- extra entree betaald worden om dit te bezichtigen. Het wetenschapsmuseum is vooral gericht op (kleine) kinderen die spelenderwijs kennis kunnen maken met wetenschap.

Openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00u tot 17:30u. Op zaterdag en zondag is het geopend van 14:30 tot en  met 18:30.

Je kunt het museum gemakkelijk met de metro bereiken bij halte Villeneuve d’Ascq – Hôtel de Ville.

Musée d’Histoire Naturelle

Het natuurhistorisch museum heeft tal van dieren op verschillende wijze tentoongesteld. Van een enorm skelet van een potvis dat boven aan het plafond hangt tot verschillende regionale en exotische vogels en spinachtigen. In de sectie geologie staat ook een enorme dinosaurus op ware grote.

Openingstijden zijn op weekdagen (behalve dinsdag) van 09:30u tot 17:00u. Op zaterdag en zondag is het geopend van 10:00 tot en  met 18:00.

Beffroi de l’Hôtel de Ville

Op 104 meter hoogte kun je een 360 graden panorama bekijken van de stad en de omgeving in de belfort bij het stadhuis. Ga met de lift, of voor de bikkels met de trap, naar de top en bekijk de omgeving van grote hoogte. Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk in de toren aanwezig zijn dus bij mooi weer kan het even duren voordat je daadwerkelijk naar boven mag. 

Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 9:30 tot 13:00u en dan van 14:00u tot 17:30.

Je kunt de toren met de metro bereiken bij stop Ligne 2 Arrêt.

City Tour

Het is ietwat toeristisch, maar wel lekker makkelijk. In een bus met open dak kun jezelf door de stad laten rijden, waarbij je in 50 minuten de belangrijkste bezienswaardigheden aandoet. Leuk als je wat achtergrondinformatie wilt hebben over de verschillende gebouwen en wijken in de stad. Daarnaast is het ook een makkelijke manier om de stad te leren kennen en een beeld te krijgen van waar alles is. 

Je kunt een City Tour boeken recht tegenover de VVV van Lille (metrohalte Rihour).

Citadel en Bois de Boulogne

Met 60 hectare is Bois de Boulogne het grootste park van de stad. Het is ontstaan rondom de Citadel van Lille. De Citadel is een heerlijke plek om bij mooi weer even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je loopt er vanaf de stad in een kwartier naar toe, maar hebt helemaal niet het gevoel dat je zo dicht bij de stad bent. Je kunt er heerlijk wandelen maar ook gewoon relaxed in het gras liggen. De Citadel zelf is niet te bezoeken maar het park eromheen is zeker de moeite waard. In het park vind je bijvoorbeeld een heuse dierentuin. Hier kun je ruim 400 dieren gratis bekijken, zoals apen, zebra's, panters en tal van andere dieren. Nabij de dierentuin ligt ook een permanente kermis voor kinderen. Deze attracties zijn gebouwd bij de Citadel.

Shop till you drop

Lille staat niet alleen bekend om de verschillende musea en bezienswaardigheden, maar ook om de winkelmogelijkheden. Je vindt er een groot aantal winkels met grote Franse en internationale ketens en fraaie winkelstraatjes met designerwinkels en boetiekjes. Deze liggen allemaal op loopafstand van het Place du Général-de-Gaulle. Alleen hieraan kun je al een volledig weekend spenderen. Rondom het centrale plein zijn tal van kleding en schoenwinkels te vinden waarbij het volgen van de mensenstroom je steeds nieuwe straatjes met winkels doet vinden.

Tussen de stations Gare de Lille - Europe en Gare de Lille - Flandres  vind  je het grote overdekte winkelcentrum Euralille, met nog eens tal van kledingwinkels. In hetzelfde gebouw is ook de Carrefour te vinden, dé Franse supermarkt, die twee hele verdiepingen beslaat in het winkelcentrum.

Lille kent geen koopzondag, de winkels zijn op zondag dan ook allemaal gesloten. 

In het weekend zijn er allerlei markten in de stad te vinden en in de eerste week van september is er de Grande Braderie. Een antiekmarkt die zich over een heel groot gedeelte van Lille verspreid. Jaarlijks trekt dit weekend meer dan 2 miljoen bezoekers die komen snuffelen naar lampen, meubels en allerlei andere tweedehands spulletjes.

Elk weekend vind je in de wijk Wazemmes een grote markt. Rondom een overdekte markthal met groente, fruit, kaas, vlees en vis, staan nog een groot aantal andere marktkramen opgesteld. Half Lille komt hier op zondagochtend naartoe om de weekboodschappen in te slaan. Een bezoekje aan deze markt op zondagochtend is dan ook zeker een aanrader. Je kunt de markt bereiken met de metro, halte Wazemmes. 

Accommodatie

Overnachten in Lille kan op verschillende plaatsen in de stad. Hotels bieden regelmatig leuke kortingen aan om goedkoper in de stad te verblijven en goed zoeken loont. Aangezien de stad goed te bewandelen is, maakt het wat locatie betreft niet heel veel uit in welk deel van je stad je verblijft, al heeft alles zo dicht mogelijk bij het centrum natuurlijk de voorkeur. Je kunt gemakkelijk met de metro van het ene naar het andere deel van de stad reizen, maar het Place du Général-de-Gaulle is het centrale punt in de stad.

Een keten van hotels in het centrum van de stad die regelmatig een aanbieding hebben is Accor hotels. In het overzicht van de verschillende hotels in het centrum van Lille is voor ieder budget wel wat te vinden. Het Novotel Lille Centre Grand Place ligt lekker centraal en heeft regelmatig kortingsacties tot wel 40% voor een citybreak.

Vervoer

Lille is erg gemakkelijk te bereiken per trein. Met de Thalys reis je rechtstreeks en razendsnel vanaf Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen naar Lille. Vanaf Amsterdam Centraal duurt het ongeveer 2.5 uur tot je in het centrum van Lille aankomt. Afhankelijk van datum en beschikbaarheid kun je al een No-Flex ticket voor €19,- in Comfort 2 of Semi-Flex ticket vanaf €69 in Comfort 1 kopen voor een enkele reis.