Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 69.10 naar Nantes Nu boeken

Nantes is een bestemming waar je niet aan denkt wanneer je op zoek bent naar een leuke stedentrip of wanneer je Bretagne tijdens een vakantie bezoekt. Jammer! Want deze stad heeft enorm veel te bieden.

Nantes was ooit belangrijk om haar drukke haven en werd destijds door de hertogen van Bretagne gekozen tot culturele hoofdstad. Veel van de unieke architectuur en cultuur is nog steeds in deze stad te vinden, ondanks dat Nantes tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernield is. In de laatste twintig jaar is de stad flink onder handen genomen en vernieuwd. Misschien wel meer dan enig andere stad in Frankrijk. Wegen zijn aangelegd en verbeterd en spoorweg verbindingen zijn uitgebreid. Ook de aanleg van de luchthaven heeft bijgedragen de stad weer op de kaart te krijgen en maakt het een gemakkelijk te bezoeken bestemming voor toeristen.

Bezienswaardigheden

Je kunt je prima enkele dagen vermaken in Nantes. Zeker in de zomermaanden is het weer erg mooi en er is genoeg te zien in de omgeving. Ook buiten de zomermaanden, bijvoorbeeld in augustus, is het een prima bestemming om te bezoeken en is het er minder druk. Door de stad loopt een 15 kilometer groene lijn die je kan volgen. Door deze lijn te volgen wordt je begeleid naar de meest belangrijke bezienswaardigheden zonder dat je er al te veel bij na hoeft te denken. Ideaal! Ook zonder de groene lijn is de stad gemakkelijk te bewandelen en zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Eventueel biedt de tram uitkomst wanneer je wat grotere afstanden wilt afleggen. Op de website van Brittany Tourism kun je kosteloos verschillende audiotours downloaden om wat meer achtergrond informatie van de stad en de bezienswaardigheden te krijgen.

Jardin de Plantes

Dit bijzonder opgezette park, The Floral Gardens, ligt tegenover het treinstation en is gemakkelijk te voet vanaf het Château des ducs de Bretagne te bereiken. Met een oppervlakte van ruim 7 hectare is het een ideaal plekje in de stad voor de rust. Je kunt hier even lekker in het gras gaan zitten, een ijsje eten en van de vele bijzondere tuincreaties genieten. Het milde klimaat van Nantes maakte het mogelijk om meer dan 10.000 verschillende plantsoorten in de botanische tuin en kassen van het park te laten groeien. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nantes met haar groene vingers een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd. In de zomer zijn sommige delen van het park verlicht, wat weer een extra unieke sfeer aan het geheel geeft.

Château des ducs de Bretagne

 

Midden in het centrum van de stad vind je het kasteel Château des ducs de Bretagne. Dit imposante bouwwerk is een verzameling van burchten en torens en is gebouwd in de 15e tot de 18e eeuw. Het is het laatste kasteel voordat je uitkomt bij de oceaan. Toegang tot de binnenplaats van het kasteel is gratis, maar wil je ook het museum bezoeken waar je een goed beeld van de 500 jaar geschiedenis van Nantes krijgt, dan betaal je €8,- per persoon. In het museum zijn meer dan 850 historische items te vinden.

Les Machines de L’ile

Precies op de plek waar vroeger grote schepen gebouwd werden vind je nu de Les Machines de L’ile. Wees niet verrast wanneer je van ver al verwelkomd wordt door een 12 meter grote mechanische olifant of draak. Deze creaties van Jules Verne zijn erg leuk en indrukwekkend om te bekijken. Met het tafereel van spelende kinderen die de olifant uitdagen en de olifant die zich kranig verweerd kun je bijna een hele middag vullen.

Een ritje op de mechanische olifant mag eigenlijk niet overgeslagen worden. Ook de Machine Gallery in het Jules Verne museum is de moeite waard. Hier vind je tal van rare (mechanische) wezens die zich overal door de ruimte kunnen bewegen. Een ritje in het Marine Worlds Carrousel is leuk! In de drie verdiepingen hoge  draaimolen (35 meter) vind je allerlei mechanische creaties waar je op in of mee een ritje kunt maken. Plezier gegarandeerd voor jong én oud! Na al deze indrukken kun je nog even een drankje drinken onder de Heron Tree, een groot project waar een hele grote boom wordt nagebouwd.

Cathedrale Saint Pierre et Saint Paul

De kathedraal in Nantes is een gemakkelijk oriëntatiepunt en daarnaast ook nog een prachtig om te bekijken. Deze gigantische kathedraal is gratis toegankelijk waar je naast de kathedraal zelf ook de tombes van verschillende hertogen kunt bekijken.

Les Rendez-vous de l’Erdre

In de maand augustus vindt er het Les Rendez-vous de l’Erdre festival plaats. Dit is een jazz festival rondom de Loire en L’Erdre rivier in de stad. Tijdens het festival gebruiken vele muzikanten een boot als hun podium waarbij je vanaf de kant kunt genieten van de muziek en de speciaal gecreëerde ambiance.

Vervoer

De snelste manier om naar Nantes te reizen is per vliegtuig. Je vliegt er vanaf Düsseldorf en Brussel rechtstreeks naar toe. De verwachting is dat er binnenkort ook rechtstreekse vluchten zijn vanaf Amsterdam, uitgevoerd door HOP Airwairs. Tot die tijd kun je met KLM/ Air France via Parijs naar Nantes vliegen. De vluchten sluiten goed aan en zijn soms zelfs wat kort. Hoewel je in de meeste gevallen de vlucht wel zal halen is het aan te raden extra kleding als handbagage mee te nemen. De ingecheckte koffers zullen het niet altijd op tijd redden naar de aansluitende vlucht bij te korte overstaptijden (45 min).

Het vliegveld van Nantes ligt zo’n 15 minuten van het centrum en er zijn goede busverbindingen tussen de luchthaven en het centrum die iedere 20 minuten rijden. Kaartje van het vliegveld naar het centrum kost €7,50 

Nantes biedt ook de Pass Nantes aan, hiermee kun je 24, 48 of 72 uur toegang krijgen tot tal van bezienswaardigheden en kosteloos gebruik maken van het openbaar vervoer. Een goede voorbereiding vooraf bepaalt of deze city card voordelig voor je uitpakt.

Wanneer je geen Pass Nantes aanschaft kun je verschillende OV kaartjes kopen waarmee je 1 (€1,50) of 24 uur (€4,60) kunt reizen. Op tan.fr kun je meer informatie vinden en zelfs een app downloaden voor de tijden waarop het OV rijdt.