Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 68.00 naar Calvi Nu boeken

In het noord-westen van Corsica ligt het kleine plaatsje Calvi. Ze staat bekend om haar citadel en de grootste jachthaven van Corsica. Christoffel Columbus zou hier in Calvi geboren zijn.

Bezienswaardigheden  

Citadel

De middeleeuwse citadel is de blikvanger van Calvi. De bouw werd gestart in de 13e eeuw en opgeleverd in de 15e eeuw. In de citadel vind je het oude kasteel uit de 15e eeuw. Tegenwoordig wordt dit gebruikt voor militaire doeleinden (vreemdelingenlegioen) en is daarom niet toegankelijk voor toeristen. In de citadel kun je heerlijk rondwandelen en dwalen door de steegjes. Er zijn meerdere bastions vanwaar je uitzicht hebt op de benedenstad van Calvi, de zee of de omgeving. In vergelijking met de benedenstad van Calvi, heerst er in de citadel een oase van rust. 

Er is een audioguide beschikbaar bij de toeristen informatie voor €4,00 in onder meer Frans, Engels, Duits en Italiaans. Deze audioguide leidt je langs de belangrijkste plekken (in totaal 11) binnen de muren van de citadel. 

St Jean Baptiste kathedraal

De kathedraal St Jean Baptiste is gebouwd is een klassieke barok kathedraal uit de 13e eeuw. De kathedraal was bijna geheel weggevaagd in 1565 na een explosie in het kasteel als gevolg van opgeslagen kruit. Zo'n 12 jaar eerder, in 1553, werd al een deel van de kathedraal verwoest door de Turken. Nadien is de kathedraal herbouwd in de vorm van een Grieks kruis. De parel in de kathedraal is een crucifix dat ten tijde van de Turkse aanval de kathedraal gered zou hebben. Vandaag de dag wordt het crucifix nog steeds meegedragen in processies zoals die in de Heilige Week, waaronder de grote tocht op Goede Vrijdag die begint bij de kathedraal.

Huis van Christoffel Columbus 

Er gaan vele speculaties rond over de plek waar Christoffel Columbus is geboren. Ook in Calvi beweert men dat dit de geboorteplaats van Columbus is. Het is slechts één van de vele mogelijke geboorteplekken. Het huis binnen de muren van de Citadel waar Columbus geboren zou zijn is volledig verdwenen. Er hangt alleen nog maar een herdenkingsplaat op de muur. 

Quai Landry

De levendige boulevard langs de kust van Calvi. In de zomermaanden wemelt het hier van toeristen. Je vindt er verschillende restaurantjes en cocktailbars. Aan het begin van de boulevard vind je de Tour de Sel oftewel de zouttoren. Aan het einde van de boulevard kom je uit bij het kleine schattige treinstation van Calvi.

Zandstrand

Calvi staat bekend om de witte zandstranden. Vergeet dan ook niet bij een bezoek aan Calvi je badlaken en zwemkleding mee te nemen. Het strand is circa 4,5 lang en begint bij het einde van de jachthaven. 

L'Ile Rousse

Een populaire toeristische badplaats zo'n 25 kilometer van Calvi. Vanaf het treinstation gaat er een treintje en heb je een prachtig uitzicht langs de kust. 

De haven

De jachthaven van Calvi is te klein voor grote cruise schepen. Je schip zal dus voor anker liggen voor de kust. Met een beetje geluk heb je prachtig uitzicht over de citadel van Calvi vanaf je veranda of door het raam. Je gaat aan land met de zogeheten tenderboats. Aan land is een tijdelijke toeristeninformatiekiosk die alleen wordt opgezet zodra er en cruiseschip aanmeert. De toeristeninformatie zelf ligt bij het treinstation. Wifi is zeer lastig te vinden in Calvi. Er is slechts één 

Vervoer naar Calvi

Er ligt 10 kilometer van Calvi een vliegveld, maar er gaan niet veel vliegtuigen hierin. Het is het kleine vliegveld van Corsica. Je kunt ook naar een van de andere vliegvelden bij Ajaccio of Bastia vliegen of een ferry boot nemen. Er gaan ferry boten vanaf Nice naar Calvi. Ook kun je vanaf Marseille naar L'Ile Rousse, dat zo'n 25 kilometer van Calvi afligt. Met de trein duurt de rit naar L'Ile Rousse zo'n 20 minuten.