Visa, geld en budget voor Polen

Polen is onderdeel van de Europese Unie waardoor een visum niet nodig is. Een identiteitskaart of paspoort is voldoende. 

Geld

In Polen betaal je met de zloty (afgekort ook wel PLN) genoemd. Eén zloty bestaat uit 100 groszny. De munten zijn onderverdeeld in: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 grozny en 1, 2 of 5 zloty. Daarnaast heb je biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 zloty. Eén euro staat ongeveer gelijk aan 4 zloty. Alhoewel 100 zloty voor ons niet heel veel geld lijkt (omgerekend ongeveer 25 euro), is de gemiddelde winkel niet blij als je kleine bedragen met biljetten van 100 zloty afrekent.  Ook bij kiosken zul je mensen vooral blij maken met klein geld. Hetzelfde geldt voor de buschauffeur. Hou hier een beetje rekening mee.

In Polen heb je in de steden (en zelfs vaak in dorpen) ATM's. Er is echter in heel Polen een aantal automaten die een slechtere wisselkoers berekenen dan de reguliere bank. Deze automaten zijn vaak van Euronet en meestal te herkennen aan dit logo. Deze automaten vragen ook altijd of je je wisselkoers vast wil zetten. Soms staan deze automaten "los" in een portiek, soms zitten ze in een muur. Het beste kun je op zoek gaan naar automaten bij reguliere banken zoals Pekao, PKO Bank en WKB. Voor de echte zuinige mensen onder ons, via de website Poolse website Bankomaty kun je van te voren uitzoeken waar je Euronet automaten vindt en waar je normale pinautomaten vindt.

Budget

Alhoewel Polen nog steeds goedkoper is dan de prijzen in West-Europa, is ook in Polen het op sommige plekken net zo duur als bij ons.

Overnachten

Indien je in een hostel slaapt, dan is een gemiddeld bed in een dorm van ongeveer 6 tot 8 personen meestal 45 zloty. Naarmate het hostel dichterbij de bezienswaardigheden ligt, zal dit duurder zijn. Doorgaans is het ook afhankelijk van de plaats en het seizoen welke prijzen je kunt verwachten. Een dorp als Zakopane zal in de zomer duurder zijn dan als je buiten het seizoen komt. Hetzelfde geldt voor Krakow. Dit zie je met name bij hotels. In de winter is hetzelfde hotel soms 50% goedkoper dan hetzelfde hotel in het toeristenseizoen. Het toeristen seizoen begint in april en eindigt eind oktober. Alhoewel Warschau qua accommodatie de duurste stad is, als je niet in een hostels wil overnachten, hebben de businesshotels daar in de weekenden vaak gunstige rates. Het loont dan ook van te voren even goed uit te zoeken wat er voor welke prijs te krijgen is.

In veel Poolse steden is het daarnaast mogelijk op een appartement te huren van een particulier. Dit is zeker handig als je met meerdere personen gaat.

Eten

Een Poolse maaltijd, kun je in soms al krijgen voor 16 - 20 zloty per hoofdgerecht. Pierogi is vaak het goedkoopste, maar vult enorm. Doorgaans ben je voor 20 tot 30 zloty klaar voor een hoofdgerecht. Ook bij Italiaanse restaurants is de gemiddelde prijs tussen de 25 - 30 zloty. Pizza's zijn vaak nog iets goedkoper.  Hetzelfde geldt voor lunchgerechten. Drinken is 8 zloty voor een halve liter bier en 4-6 zloty voor een glas frisdrank. Een kop thee of koffie varieert van 4 tot 8 zloty. Dit ligt aan het soort koffie dat je besteld en soms lijkt de thee duur maar krijg je een hele theepot. Door heel Polen heb je kraampjes en kiosken met Poolse snacks zoals kielbasa (worst) en zapiekanka (soort pizza).  Ook dit is een goedkope manier van eten. Meestal betaal je tussen de 4 en 8 zloty.

In de supermarkt  is een 1,5 liter fles water 2 zloty en een halve liter 0,89 zloty. 1 liter vruchtensap is gemiddeld 2,59 zloty. Brood kost 3 zloty. Een goedkopere supermarkt is Biedronka. Ook de Lidl heeft in Polen haar intrede gedaan.

In de grotere steden is het eten vaak duurder dan in kleinere dorpen. Ook de regio Warmia-Mazurië staat erom bekend dat de prijzen daar iets lager liggen.

Geschreven door Rudi B. op 29 Mar 2015 15:24.