Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: bolletjeom

Taal

Hou er rekening mee dat de gemiddelde Pool beter Russisch dan Engels spreekt. Dit kan problemen opleveren bij bijvoorbeeld het kopen van een treinkaartje of het vragen van inlichtingen. Dit is de laatste jaren wel aan het veranderen. Mocht je ergens niet uitkomen, probeer dan een jong iemand aan te spreken want deze zullen je vaak wel kunnen begrijpen. Duits is soms een optie, met name in het westen van Polen. De meest internationale stad is Kraków. Het is prettig om een aantal woordjes Pools te kunnen, maar zonder Pools moet je je ook wel kunnen redden.

Drinken op straat...

is verboden! Ga dus niet met je pasgekochte Poolse piwo op een marktplein, bankje in het park of waar dan ook gezellig met vrienden drinken.

Openbaar vervoer

Op de website van Jakdojade kun je van alle grote steden gemakkelijk uitzoeken met welke bus of tram je je bestemming kan bereiken. Zeker een aanrader! Je vult je vertrekplaats in en een bestemming en binnen enkele seconden laat de site je de optimale reisroute zien, inclusief plattegrond!

Feestdagen

Op feestdagen loop je het risico dat er weinig vertier in de steden is. Zo zijn alle supermarkten gesloten en heb je kans dat je geen enkel bezienswaardigheid kan bezichtigen. Feestdagen als Nieuwjaarsdag, Pasen en Kerst kennen ze in Polen ook. Daarnaast zijn speciale dagen: 1 mei (Dag van de Arbeid), 3 mei (Dag van de Constitutie), 15 Augustus (Maria Hemelvaart), 1 november (Allerheiligen) en 11 november (Onafhankelijkheidsdag). Ook dien je er rekening mee te houden dat in mei of juni Sacrementsdag op een donderdag valt. Dit betekent dat alle Polen een lang weekend vrij krijgen en dit zorgt met name voor drukte in de treinen. Verder kun je het beroemde klooster Jasna Gora in Czestochowa op Katholieke feestdagen het beste vermijden. Het is dan druk vanwege de vele pelgrimstochten. Met name op 15 augustus. In Polen kent men geen Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag zoals in Nederland.

Festivals

Er zijn een aantal bekende festivals in Polen. In mei is er Juvenalia in Krakow. De studenten krijgen dan symbolisch de sleutel van de stad overhandigd en zijn er een aantal dagen de baas. Dit betekent dat er veel gefeest wordt in de stad. In diezelfde stad is er eind juni/begin juli het Jewish Festival. Dit is het grootste Joodse festival van Europa. Daarnaast staat Poznan bekend om de vele beurzen en dit heeft invloed op de prijzen van de accomodatie. Sommige steden kennen ook hun eigen festivaldagen, denk bijvoorbeeld aan 24 juni in Torun. Dan is het Torunday. Tijdens festival dagen kunnen accommodaties volgeboekt zijn, hou daar rekening mee met het plannen van je reis.

Kleingeld

Bewaar muntgeld voor de kiosk en kleine biljetten voor musea of kleine boodschappen in de kleine supermarkt. 100 zloty is voor de gemiddelde Nederlander misschien weinig waard ( 25 euro) maar in Polen hebben kleinere winkels hier vaak geen wisselgeld voor. Ik kon bijvoorbeeld met 50 zloty geen treinkaartje in de automaat kopen van het vliegveld in Krakow naar het centrum omdat dit een te groot biljet was.

Toilet

Een toilet kan je herkennen aan het woord toaleta of WC. Tot dusver simpel. Maar dan zie je op de deur een driehoek staan en een rondje. Tja, 50 % kans op de goede deur.... Een driehoek is voor 'meski' of 'dla panów' oftewel voor de mannen. Een rondje is voor 'damski' of 'dla pan' oftewel voor de vrouwen.

Voor overige tips en informatie kun je ook een kijkje nemen op polen.travel