Sole Geschreven door Sole.

Nicaragua is relatief gezien het meest veilige land van Midden-Amerika. Het aan te raden om voor vertrek het reisadvies over Nicaragua te raadplegen van het Minbuza. In Nicaragua kun je veilig reizen, mits je wel een aantal veiligheidsregels in acht neemt. Als je zeker van je zaak wilt zijn, vraag het aan de locals. Zij kunnen je altijd het beste informeren over wat je beter wel en niet kunt doen.

Voorbereiding

Het is heel handig als je al je belangrijke documenten, bankpas, paspoort, andere passen, etc. in-scant en ze mailt naar je emailadres. Zo heb je altijd alles bij de hand. Daarnaast is het ook handig om een aantal kopieën te van deze documenten/passen, etc. bij de hand te hebben. Stop deze niet in je koffer, maar in je handbagage in geval je koffer niet op bestemming aankomt. Overigens komt de bagage eigenlijk altijd zonder problemen aan op het vliegveld in Managua.

Algemene veiligheidsregels Nicaragua

Als je je aan onderstaande veiligheidsregels houdt, voorkom je problemen en zul je een veilig verblijf in Nicaragua hebben: Waar je ook bent, houd je spullen altijd in de gaten. Dit geldt voor openbaar vervoer, met name als je je koffers/tassen in de bagagerekken legt, maar ook voor accommodaties (ramen/deuren op slot), uitgaansgelegenheden, drukke plaatsen (bijv. markten, busstations), etc. Draag zo min mogelijk sieraden en stop alle elektronica (camera, telefoon, laptop, etc.) in een tas, zodat deze niet makkelijk gezien worden. Reis per taxi zodra het schemerig/donker wordt en lees het reisadvies van Minbuza om te weten in welke gebieden je extra alert moet zijn en hoe de actuele veiligheidssituatie is.

Alerte gebieden

Er zijn een aantal gebieden waar je als reiziger extra alert moet zijn. Hoewel Managua een veilige stad is, zijn er een aantal wijken (barrios) waar je niet moet komen: Reparto Schik en Barrio Jorge Dimitro, deze liggen niet in het toeristengedeelte. Verder moet je overdag in het gebied rondom het stadion inclusief de Ticabus terminal en de stranden van Lake Managua extra alert zijn en deze ’s avonds vermijden. Wees daarnaast alert in San Juan del Sur, met name op de stranden en ’s avonds.  Vraag aan de locals wat wel/niet veilig is.

Wees extra alert in de Caribische kust, ook op de Corn Islands. Deze worden als doorvoerbestemming gebruikt door drugshandelaren om drugs te vervoeren van Colombia richting Mexico/USA. Ook komen er incidenteel (gewapende) berovingen voor. De Nicaraguaanse en Amerikaanse politie zijn hier beide actief. Het is niet super onveilig, maar wees alert, houd de veiligheidsregels in acht en vraag aan de lokale bevolking wat wel/niet veilig is. Overigens is het bezitten, gebruiken en dealen van drugs verboden en ernstig strafbaar in heel Nicaragua.

In de plattelandsgebieden van het noorden van Nicaragua komen nog wel eens landmijnen voor. Blijf dus op de veilige paden. Vraag aan locals waar je wel/niet kan lopen en neem een gids mee. Wees alert in de gebieden R.A.A.N. en R.A.A.S. en reis hier niet ’s nachts.

Alleen reizen

In Nicaragua kun je gerust alleen reizen, ook als vrouw, mits je de algemene veiligheidsregels in acht neemt. Via hostels en openbaar vervoer ontmoet je vaak snel reisgenoten, waardoor je vaak toch niet alleen reist.

Reizen met schemering en in het donker

Korte afstanden altijd per taxi. Lange afstanden reizen wordt altijd afgeraden.

Taxi’s en openbaar vervoer

De taxi´s zijn in heel Nicaragua betrouwbaar, behalve in Managua. Betrouwbare taxi´s in Managua hebben een ID-kaart met foto van de bestuurder in de auto hangen of zichtbaar achter de voorruit liggen. Taxi’s van de luchthaven zelf of van het Metro centro (groot winkelcentrum in Managua) zijn altijd veilig. Vraag aan de locals welke taxi’s veilig zijn. Vaak kunnen ze er ook een voor je regelen. Ga nooit in op mensen die je niet kent en die je een lift willen aanbieden: het is voorgekomen dat een paar straten verderop meer mensen in de auto stapten en de persoon die de lift aannam bedreigd en bestolen werd.

Reizen per bus in Nicaragua is veilig, evenals de wegen. Wel moet je extra alert zijn op je bagage tijdens de reis. Zakkenrollen komt nog wel eens voor.

Reizen per internationale bus (bijvoorbeeld. Ticabus of TransNica) en rondom de landgrenzen is ook veilig. Ook hier geldt weer dat je extra alert moet zijn op je bagage.

Gevaren en irritaties

Extreem geweld, ontvoeringen, gangs en bendes komen in Nicaragua zeer, zeer zelden voor. Maar, diefstal en zakkenrollen komen wel voor, met name in bussen, uitgaansgelegenheden en af en toe op straat. Nogmaals is het belangrijk dat je niet te koop loopt met je spullen en goed op je spullen let. Als je berooft bent is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Niet alleen voor je verzekering, maar zo wordt ook de politie op de hoogte gehouden van de actuele criminaliteit. Als je geluk hebt, staat de dader al in hun bestand en kunnen ze de dader oppakken.

Corruptie

Over het algemeen is de politie in Nicaragua niet corrupt. Heel af en toe gebeurt het weleens dat corrupte politieagenten je aanhouden om je wat dollars af te troeven. Verder betaal je soms wat extra dollars aan de douane bij de landsgrenzen bij Honduras en El Salvador. Het budget van de politie is erg klein, dus als je de hulp van de politie inschakelt, is de kans groot dat je wat dollars moet betalen voor bijvoorbeeld benzine, beltegoed, etc.

Belangrijke adressen en noodnummers

De Nederlandse Ambassade is gevestigd in Managua. Het bezoekadres is:

Calle Erasmus de Rotterdam 
Carretera a Masaya km 5,
Del Colegio Teresiano 1c sur, 1c abajo 
Managua, Nicaragua

Telefoon: (+505) 2276 8630
Noodgevallen buiten kantooruren: (+505) 8853 3668
Email: mng@minbuza.nl 
Website: http://www.embajadaholanda-nic.com/

Politie: 118
Brandweer: 115 (mobiele telefoons 911)
Ambulance (Rode Kruis): 128