Debby vB Geschreven door bohemiandreams.

Een bijzonder stukje Nicaragua vind je op Isla de Ometepe. Dit eiland telt wel twee vulkanen en het ligt in een zoetwatermeer; het Meer van Nicaragua, het grootste meer van Nicaragua. Het Meer van Nicaragua wordt ook wel de Zoete Zee genoemd (Cocibolca). Op Isla de Ometepe wordt je omgeven door mooie natuur en kun je ultiem ontspannen.

Vulkanen

Aankomen op dit eiland is als een droom. Het meest toeristische deel - waar de boten vanuit San Jorge aankomen - heeft verharde wegen, verder zijn er enkel rotsachtige hobbelige weggetjes. Het eiland bestaat uit twee vulkanen, die door een landengte met elkaar verbonden zijn. De noordelijk gelegen vulkaan – Concepción - is maar liefst 1610 meter hoog en is nog steeds actief. Aan de zuidelijke kant van het eiland vind je de slapende vulkaan Maderas, die een mooie kraterlagune heeft waarin je kunt zwemmen. 

Aan de voet van vulkaan Maderas vind je de 35 meter hoge waterval San Ramón. Om deze te bereiken moet je een wandeling van twee kilometer maken. De klim kan pittig zijn dankzij de tropische temperatuur. Gelukkig kun je je bij aankomst in het koude water dopen. Naar beide vulkanen worden klimtours georganiseerd. Ga altijd onder begeleiding van een gids met ervaring, want klimmen bij deze temperaturen is een gewaagde activiteit.

Zwemmen

Tussen de twee vulkanen in vind je Ojo de Agua. Dit is een zwembad met een natuurlijke bron: het bestaat uit kraakhelder water dat afkomstig is van vulkaan Maderas. Er hangt een rustige sfeer. Je kunt er ontspannen, na een hoge klim bijvoorbeeld. Er wordt gezegd dat een duik in dit water je wel tien jaar jonger maakt. De entree bedraagt $3. Je kunt zelf eten meenemen of je kunt wat bestellen in het restaurant. Er staan ook een aantal kraampjes met zelfgemaakte sieraden en andere snuisterijen.

Evenementen

In het dorpje Moyogalpa wordt jaarlijks eind juli een lokale festiviteit gevierd met el Baile de las Inditas. Een stukje verderop, bij hotel El Charco Verde, wordt ieder jaar midden december het festival Magma Fest gevierd. Er treden veel nationale en internationale artiesten op. Elk jaar groeit het festival en trekt het veel bekijks van backpackers die het eiland aandoen. Je kunt er op de camping slapen. Het gemakkelijkst is om vanaf San José del Sur de boot terug te nemen. Houd de vertrektijden goed in de gaten. Ook vanaf San José del Sur komen de ferry’s aan in San Jorge.

Accommodatie

The Cornerhouse in Moyogalpa is een perfecte eerste of laatste pitstop op het eiland. Deze bed & breakfast biedt prachtige kamers, goede service en een goed restaurant op loopafstand van de haven. Reserveer wel op tijd, want het telt maar vier kamers. Ook voor veganisten staat er wat op de kaart. Een eenpersoons kamer kost $25 per nacht.

Bij El Zopilote kun je leren over permacultuur. Wil je je één voelen met de natuur en er een steentje aan bijdragen, dan is dit een geweldige plek. Er zijn verschillende soorten accommodaties beschikbaar, zodat het voor iedereen betaalbaar is. Je kunt hier bijvoorbeeld kamperen of in een hangmat slapen, wil je het low-budget houden. In het restaurant krijg je zoveel mogelijk zelf-verbouwd eten van de boerderij. Daarbij is er wekelijks een pizza-avond. Bij de ingang vind je een oude schoolbus; dat is geen busstop, maar een busshop. Hier wordt materiaal verkocht dat afkomstig is van de boerderij, van t-shirts en sieraden tot  zelf-bereid eten.

La Omaja heeft een zwembad met uitzicht op de horizon en het Meer van Nicaragua. Hier overnacht je in privé-cabañas; een huisje dat in alle gemakken voorziet. Op de kaart van het restaurant vind je een mix van nationale en internationale gerechten. Ook voor vegetariërs is er genoeg keuze. Om als vrijwilliger aan de slag te gaan, kun je navraag doen of daar op dit moment gelegenheid voor is. Een opmerkelijke workshop die hier wordt aangeboden, is ‘moonshine’ drank brouwen. In de tijd dat er nog maar weinig boten op het eiland aankwamen, werd er met rijst eigen drank gebrouwd. De vrouw die dat doet is al heel oud.

Finca Mystica is een geweldige lodge op – de naam verklapt het al – een mystiek stuk land, op de voet van de slapende vulkaan Maderas. Liggend in je hangmat kun je je uren vermaken, kijkend naar apen en vlinders. Je geraakt gemakkelijk op mooie stranden, bij de San Ramón waterval en oude petrogliefen. In de buurt kun je een motor huren om het eiland te verkennen, gaan kajakken op de Río Istián en paardrijden. Geniet je liever van de rust? Je vindt hier een grote boekenkast, veel bordspellen, workshops koffie en chocola maken. Als kers op de taart is er ook een geweldige keuken met lekker en gezond eten. Wil je langer blijven? Je kunt hier vrijwilligerswerk doen. De prachtige zelfgebouwde slaapkamers kosten $38 per nacht per bed (een tweepersoons bed kan ook).

Bij Inan Itah kun je jezelf onderdompelen in spiritualiteit: yoga, tantra workshops en meditatie zijn hier de orde van de dag. Ook kun je hier leren over de permacultuur. Vanaf het landgoed is er prachtig uitzicht. Het eten is hier gezond en biologisch. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger. Er wordt ten behoeve van het communitygevoel een minimum van zeven nachten gevraagd. Je hebt qua overnachtingen de keuze tussen het huren van een tentje, een privé-cabin en een bed in een gedeelde dorm.

Geld

Meer informatie over budget, valuta, pinnen en betalen in Nicaragua, vind je hier.

Vervoer

Van en naar Isla de Ometepe

De gemakkelijkste manier om op Isla de Ometepe te geraken, is met een boottochtje van een uur (17 kilometer); van San Jorge naar Moyogalpa of San José del Sur. Er zijn kleine en grote boten. De grote boten gaan minder vaak, die brengen ook andere vervoersmiddelen naar het eiland. In de Nicaraguaanse zomerperiode - van november tot februari - kan het hard waaien, en dat kan het Meer van Nicaragua doen opbloeien. Het is in die periode dan ook aan te raden om te wachten op een grotere boot, die deinst wat fijner mee op de golven. Op zondag gaan er minder boten.

Het is ook mogelijk om bij Altagracia de boot naar Granada te nemen, maar weet dat deze overtocht altijd ’s nachts wordt gemaakt. Mocht je de overtocht met een mooi uitzicht willen maken, dan kun je beter van Granada naar Altagracia reizen. Mocht je naar de Río San Juan willen, dan kun je bij Altagracia de boot naar San Carlos nemen. Dit is een boottocht van ongeveer tien uur.

Vervoer op Isla de Ometepe

Je kunt ervoor kiezen een huurauto mee te nemen op de boot, maar je kunt op het eiland ook een auto huren. Kies dan bij voorkeur voor een 4x4 wheel drive jeep; die kunnen de hobbelige wegen op het eiland aan. Dit kun je het best doen in Moyogalpa. Een auto kost ongeveer $90 per dag. Heb je een huurauto zonder 4x4 wheel drive, dan kun je die beter op het vast land laten staan. Vooral in het regenseizoen zou de auto het niet overleven. Je hebt op Isla de Ometepe ook de gelegenheid om een motor, scooter of fiets te huren.

Lopen lijkt aantrekkelijk op een eiland, maar het eiland is waarschijnlijk groter dan je denkt. In deze hitte kun je er beter voor zorgen dat je vervoer hebt. Kies je er wel voor om te voet te gaan, zorg er dan voor dat je genoeg water bij je hebt, want je zult niet overal pulperías of ventas tegenkomen zoals in stedelijk gebied.

Op het eiland zie je de enorme verschuiving die harde regen en aardbevingen aanrichten; soms zijn de wegen wekenlang versperd en is er geen andere optie dan een omweg over hobbelige zandpaden. Dit kan wel leuk contact met locals opleveren, die zijn vaak bereid je te helpen. Je krijgt op Isla de Ometepe een beeld van het Nicaraguaanse plattelandsleven. Ook zul je onderweg je ogen uitkijken naar de flora en fauna. Vogels, vlinders, maar ook enorme insecten zullen voor je neerstrijken.

Er rijden bussen over het eiland, maar de wegen zijn slecht en niet altijd goed begaanbaar. Soms moet je lang wachten op een bus. Op zondag rijden er minder bussen. Op sommige delen van het eiland rijden helemaal geen bussen: tussen San Ramón en La Palma. Informeer vooraf hoe je ergens kunt komen.

Taxi’s zijn prijzig op Isla de Omepete. Mocht je vervoer willen regelen, vraag het dan van tevoren aan het hotel waar je zult verblijven.