Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Een compleet ander Nicaragua vind je aan de Caribische kust, namelijk de Corn Islands. Deze twee eilanden Little Corn en Big Corn liggen op een klein uurtje vliegen van Bluefield.

Little Corn Island

Little Corn Island het een klein eiland dat je gemakkelijk in twee uurtjes rond kunt lopen. Op verschillende plekken aan de kust heb je mooie strandjes waar je kunt zonnen en kunt afkoelen in de zee. Sommige strandjes zijn van kleine hotels die over het hele eiland verspreid zitten.

Little Corn is vooral een eiland waar je naar toe gaat om te relaxen. Naast vissen, snorkelen en duiken is de grootste dagbesteding luieren op een van de vele mooie strandjes. In de toekomst zullen daar wel meer activiteiten bij komen, zoals op de banaan achter een speedboot. De activiteiten kun je eigenlijk overal wel op het eiland boeken. Bij twijfel kun je altijd bij je hotel navragen welke tour zij aanraden. Het loont om tours te vergelijken (met name ook tussen Big Corn en Little Corn) aangezien de tours verschillen in prijs en wat je er voor krijgt. 

Accommodatie

Er zijn verschillende soorten accommodatie op Little Corn Island en hoewel de overnachtingsprijzen hier een stuk hoger liggen aan het vaste land is er voor iedereen die een beetje zoekt en wat meer wil besteden dan op het vaste land wel wat te vinden. De beste prijzen scoor je tijdens het einde van het laagseizoen. Met wat geluk heb je niet al te veel last van de regen en de prijzen zijn een stuk lager dan in het hoogseizoen. In het hoog seizoen is vooraf reserveren geen overbodige luxe, want het eiland is erg populair onder de reiziger. Op sommige momenten is het eiland zo vol dat de lokale bevolking kamers verhuren om iedereen een slaap plek te geven. Wanneer je in het hoogseizoen weet dat je wilt gaan en wanneer is het dus het beste dit tijdig vast te leggen.  De meeste hotels verplichten je bij het reserveren om de eerste twee nachten vast te leggen en deze vooruit te betalen. Hier lijk je weinig andere keus te hebben. In het laag seizoen verloopt dit allemaal wat soepeler aangezien er voldoende accommodatie beschikbaar is, vele zijn dan zelfs gesloten.

Er zijn verschillende plekken op het eiland waar je kunt verblijven. Afhankelijk van je wensen en budget kun je dan de beste keuze maken.

Casa Iguana is een van de beste plekken om te verblijven op het eiland. De ligging van de eco lodge is een van de betere van het eiland. Het gebouw waar de receptie, het restaurant en de bar zich bevinden heeft een bijzonder mooi uitzicht over de zee en het strand en een gezellige sfeer om een hapje te eten en in de avonden een drankje te drinken. Casa Iguna  is erg groot met vele verschillende lodges, maar het is op zo'n manier op gezet dat je dit nauwelijks doorhebt. Er zijn 15 luxe cabins waar je kunt verblijven, met elektriciteit je eigen douche (buiten) en hangmat en stoelen op de veranda. De ideale manier om even helemaal te relaxen. Door de hogere ligging van deze cabins heb je ook een mooi uitzicht over de zee. Wil je dineren in Casa Iguana, dan kun je dat enkele uren vooraf aangeven. Na het kiezen van een menu eet je in family style aan een grote tafel met elkaar. Een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Casa Iguana werkt ook samen met een van de duikcentra's op het eiland, waardoor je gemakkelijk enkele duiktrips kunt boeken. 

Derek’s Place is een populaire plek onder reizigers en 20 tot 30 minuten lopen van de haven af. Reizigers die er verbleven melden dat de plek een mooie ligging heeft, maar je wel redelijk aan het hotel gebonden bent. Dit omdat het een eindje van het dorpje en de haven af ligt. Er is geen verlichting op het eiland en de enige manier om er te komen is via een wandelpad door de jungle in het donker. De prijzen voor een maaltijd liggen wat hoger dan op de rest van het eiland en voor een aantal dingen die inbegrepen zijn bij andere hotels moet je hier betalen. De locatie en de mooie robinson cruiseway looks zijn sowieso de moeite waard om even te gaan bekijken. 

Big Corn Island

Big Corn Island is een stuk verder ontwikkeld dan Little Corn. Zo zijn er wegen aangelegd en rijden er in tegen stelling tot Little Corn auto’s op het eiland. Het eiland is 10 km in omtrek en je kunt overal gemakkelijk met een taxi komen. Voor C$15,- per persoon kun je vrijwel overal op het eiland komen. Ook is het mogelijk om een taxi voor een hele dag te huren om je op verschillende plekjes te laten afzetten en ophalen.

Accommodatie op Big Corn Island is van een wat hogere standaard en de prijzen voor leuke plekken om te verblijven liggen iets hoger dan op Little Corn. Wel krijg je daarvoor een aantal extra’s, zoals een warme douche een ruime kamer en vaak mooie locaties. De beste plek om naar de zonsondergang te kijken is bij het hotel La Princesa de La Isla. Op een van de rotspunten die de zee inloopt heb je een perfect uitzicht op de zonsondergang. La Princesa de La Isla is ook een goede plek om te verblijven op Big Corn Island. Het eten is ongekend lekker en met veel aandacht bereidt! Kamers zijn groots en hebben een warme douche. Iets wat zeldzaam is in Nicaragua. 

Long Beach en Picknick beach zijn mooie stranden om aan te liggen. Mooi gele zandvlaktes met blauwe zee. Bij deze stranden heb je ook een restaurantje waar je wat kunt eten en drinken.

Geld

Contant geld is zeer aan te raden op beide eilanden. Neem voldoende mee voor vertrek. Je kunt overal in US Dollars als in Cordobas betalen. Alleen op Big Corn is een pin-automaat. Deze ligt op de weg van het vliegveld naar de haven, maar er zit niet altijd geld in. Zeker in het hoog seizoen kan de automaat dus geen geld geven. Overal kun je ook met creditcard betalen, maar hier worden meestal erg hoge extra kosten voor in rekening gebracht, denk aan 6% tot 15% van het bedrag dat je moet betalen. Mocht je voor een langere tijd gaan, dan moet je al snel vooruit plannen omdat veel banken in Nederland een maximum pin bedrag per dag hebben en je daarmee in de knoop komt.

Vervoer

Twee keer per dag vertrekt er een vlucht van Managua van de luchtvaartmaatschappij La Costeña naar Big Corn Island, waarbij de totale vluchttijd ongeveer 2 uur is. De vlucht maakt een tussenlanding van 10 minuutjes op Bluefield. In het laagseizoen ben je voor een retour vlucht ongeveer US$160,- kwijt. In Managua ga je naar de kleine balie voor binnenlandse vluchten waar je de bagage incheckt. Daarna moet je nog een belasting van US$2,- of C$50,- per persoon betalen om met de vlucht mee te mogen. De beveiligingscontroles gaan vlot en het gehele proces neemt hoogstens 30 minuten in beslag. Bij vertrek krijg je zowel je instapkaart voor de heen als de terugreis.

Wanneer je naar de Corn Islands vliegt mag je maar beperkt aantal bagage meenemen. Voor de handbagage is dit 20 pond en voor de ingecheckte bagage 30 pond. Afhankelijk van hoe vul de vlucht is wordt  er over het algemeen gekeken naar het totale gewicht. Ga je over dit gewicht heen moet je per pond bijbetalen.

Deze vlucht van La Costeña naar de Corn Islands staat er om bekend dat bij volle vluchten soms de  bagage pas op een volgende vlucht arriveert. Zorg er dus voor dat je alle belangrijke spullen en een setje kleding bij je hebt in je handbagage. Op de volgende vlucht zal dan de bagage meegenomen worden. Ook worden er soms vluchten geannuleerd wanneer er niet genoeg passagiers zijn om te vervoeren. Houd dus wat extra tijd aan wanneer je ergens perse moet zijn.

Aangekomen op Big Corn Island moet je een taxi nemen naar de haven, wanneer je wilt door reizen naar Little Corn Island. Hoewel op het vliegveld aangegeven staat dat de rit van het vliegveld naar de haven C$15,- per persoon is worden er na het onderhandelen altijd nog extra kosten in rekening gebracht, zodat je voor C$25,- naar de haven gebracht kunt worden. Het ritje duur hoogstens 10 minuten. De vluchten en de boottocht naar Little Corn Island zijn enigszins op elkaar afgestemd.

Bij de haven moet je een ticket voor de bootovertocht kopen. Prijs  is ongeveer $6,- of C$160,- per persoon enkele reis. De overtocht duurt ongeveer een uur met de veerboot. Ga je met de pangaboot dan doe je er ongeveer de helft van de tijd over. Houd er wel rekening mee dat de pangaboot erg ruw is en je met name van Big Corn naar Little Corn nat kunt worden. Mensen die snel zeeziek worden kunnen het beste hiervoor maatregelen nemen. Ook kan je voor op de boot behoorlijk nat worden wanneer er binnen geen plek is.

Naast vliegen is er ook de mogelijkheid om met de bus en de boot naar Corn Islands te gaan vanuit Managua. De busreis duurt echter 15 uur van Managua naar Bluefield exclusief de wachttijden tussen de busritten. Vanaf Bluefield is het dan nog ongeveer zes uur om per boot naar de Corn Islands te varen. De  meeste reizigers kiezen om deze reden voor het vliegtuig.