Debby vB Geschreven door bohemiandreams. Foto door: bohemiandreams

Het centrum van de Nicaraguaanse stad León bruist. De pleinen met terrasjes en folklore marktkoopwaar worden omringd door bezienswaardigheden. In León kun je musea bezoeken, een avondje dansen op live muziek en sandboarden en hiken op vulkanen. Daarbij ligt de stad op korte afstand van de Pacifische kust.

Bezienswaardigheden León

León ademt kunst en cultuur. De charme van de schitterende kathedraal die te midden van de prachtige vulkanische omgeving prijkt is onbeschrijflijk. De historische straatjes met hobbelige kasseien en gekleurde huisjes nodigen uit voor een stadswandeling. Mooie kerken vind je verspreid door het centrum. Een stadswandeling kun je eindigen met een heerlijke straatmaaltijd.

León is met universiteit UNAN het intellectuele centrum van Nicaragua. UNAN is de tweede oudste universiteit van Centraal-Amerika. Daarbij is León de bakermat van veel Nicaraguaanse kunstenaars. Onder andere dichter Rubén Darío, aan wie het Museo Archivo Rubén Darío is gewijd, komt er vandaan. Museo de Leyendas y Tradiciones is een ander soort museum. Het is gevestigd in een voormalige gevangenis. Nu kun je in de oude cellen exposities van Nicaraguaanse legendes vinden. Ook worden er tradities geïllustreerd met levensgrote poppen. Op de muren staan afbeeldingen van hoe de gevangenen mishandeld werden.

In León brengt de bus richting Poneloya en Las Peñitas bij El Mercadito je naar een leuke markt waar van alles te zien en te koop is. Of verblijft in een hostel met shuttlediensten naar het strand.

Vulkanen 

Op nabijgelegen vulkanen kun je niet alleen wandelen, je kunt ook sandboarden op vulkaan Cerro Negro. Zandborden, de stoffige Nederlandse term voor dit fenomeen, lijkt op snowboarden. Het verschil tussen sandboarden en snowboarden is natuurlijk de ondergrond; sandboarden dat doe je op zand en dat kan dus in León op de Cerro Negro vulkaan. Een andere vulkaan bij León is Telica. Op deze vulkaan kun je hiken en genieten van de indrukwekkende omgeving. Tripjes naar de vulkanen kun je bij hostels en hotels boeken.  

Accommodatie

In León is voor ieder wat wils qua overnachtingsmogelijkheden. De echte backpackershostels zijn er in overvloed en kosten per nacht zo’n $7 tot $10 per persoon. Ook een wat luxere hotelovernachting midden in het centrum haalt de Europese prijzen niet in, die kost rond de $60. León is het hele jaar door erg warm, dus een kamer met airconditioning is wel prettig. Overdag is de temperatuur rond de 35°C, en ’s nachts rond de 25°C. Ga je rond kerst of met Semana Santa, dan is het altijd handig om van tevoren te reserveren.

Hostels

Lazy Bones hostel ligt in het centrum en heeft fijne grote slaapzalen. Je kunt er yoga'en bij het zwembad en een lekker ontbijtje eten in de buitenlucht. Lazy Bones biedt sandboard-tours naar vulkaan Cerro Negro en hike-tours naar de Telica vulkaan.

Bigfoot Hostel is perfect voor de feestende backpacker. Hier kom je in een warm bad terecht als je houdt van feesten, lekker eten onder het genot van een bordspelletje met reisvrienden, een tour naar de Cerro Negro om te sandboarden of een uitstapje naar hun Beach House in Las Peñitas om te leren surfen.

Beide budget hostels bieden shuttles aan die naar andere bestemmingen in het land rijden. Je betaalt dan meer dan voor het reguliere openbaar vervoer, maar je bent daarmee wel sneller op je volgende bestemming. Het grote voordeel hiervan is dat je de hoofdstad Managua overslaat. Manague is niet toeristisch, waardoor de plek door velen als onveilig wordt ervaren. Ook zijn er weinig directe busverbindingen en dat kan een knap lastig klusje zijn in een land zonder adressen.

Tegenover Bigfoot vind je ViaVia, een hostel met meer Nicaraguaanse sfeer. Het is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. Iedere vrijdag treedt er een band op. Zowel toeristen als Nicaraguanen komen er graag een dansje doen. Ook kun je hier lekker eten. Wil je op vrijdag komen eten, zorg dan dat je er vroeg bij bent.

Hotels

Het mooie luxueuze Hotel Azul ligt om de hoek van de kathedraal. Azul biedt hoge kwaliteit en service en legt haar gasten in de watten. Met tien kamers is de bediening uiterst persoonlijk. Heb je eens zin in wat anders dan gallo pinto, dan biedt de internationale keuken genoeg variëteiten.

Voor een uitstapje naar de kust, anders dan de dependance van Bigfoot, is de Surfing Turtle Beach Lodge een fijne organisatie. Deze lodge ligt aan het strand en draait volledig op zonne-energie. Je kunt er surf- en yogalessen nemen, babyschildpadjes uitzetten in zee, schommelen aan de bar met een Nica libre, paardrijden terwijl de zon ondergaat of genieten van kampvuur.

Je komt er door de bus van El Mercadito naar Poneloya te nemen. Na het uitstappen maak je vanaf Chepe's bar met een boot de overtocht naar het schiereiland Los Brasiles. Als je het op tijd meldt, dan word je bij de oever opgehaald met paard en kar, anders moet je een stukje lopen. Dat is de boeiendste weg. Wil je het simpel houden, dan kun je in de Surfing Turtle in León een shuttle nemen.

Geld

Overal is te betalen met US dollars en Córdobas (C$). Pinautomaten vind je bij de banken. Er worden wel kosten in rekening gebracht voor pinnen buiten de EU-zone, meestal zo’n 8%, maar dat kan ook meer zijn. Je moet van tevoren bij je bank regelen dat je de optie ‘pinnen buiten Europa’ inschakelt. Ga er vanuit dat, wanneer je met dollars betaalt, bedragen sneller naar boven afgerond worden dan wanneer je met Cordobas betaalt. Briefjes van C$500 worden niet overal geaccepteerd. In dit artikel lees je meer over geld in Nicaragua.

Vervoer

Vanuit Managua

Naar León reis je vanaf Managua het gemakkelijkst en comfortabelst met een microbus vanaf de halte bij UCA; de Universidad Centroamericana, dat wordt uitgesproken als 'la oeka'. Met de taxi kun je onderhandelen over de prijs, doe dit voordat je instapt. Over het algemeen kost een taxiritje in Managua zo’n C$80 per persoon, maar omdat het duidelijk is dat je geen local bent, willen ze soms al snel $10 rekenen. Op UCA wordt door de chauffeurs luid geroepen wat de bestemming van de microbus is en het staat ook aangegeven boven de vertrekgarages. Er is maar één garage met microbussen naar León.

De microbus en chickenbus hanteren een vaste prijs; C$55 voor de microbus. Deze busjes vertrekken pas als ze vol zijn. De busjes rijden rechtstreeks naar León. Probeer buiten de spits te reizen, anders kun je lang in de rij staan. Ongeveer elke 20 minuten rijdt er eentje weg. Het is fijn om voorin te zitten, want meestal kun je daar je backpack neerleggen en in de gaten houden. Mocht je bagage achterin geplaatst moeten worden, vraag dan of de klep van de bus dicht kan. Soms lijkt het alsof de bus nog leeg is, maar mensen reserveren vaak een plek door hun tas erop te zetten. Eenmaal onderweg wordt gevraagd om te betalen. Zorg ervoor dat je briefgeld kleiner is dan C$500. De reis duurt, afhankelijk van drukte op de weg, zo’n 1,5 tot 2,5 uur. Je komt aan op de Terminal markt. Vanaf hier pak je het best een taxi naar het centrum. Het is in León erg warm, dus een uur lopen met bagage is afgeraden.

De chickenbus vanaf Mercado Roberto Huembes of Mercado Israel Lewites is iets goedkoper dan de microbus. Deze bussen rijden over de oude weg naar León en doen er veel langer over en maken veel stops. In de chickenbus mag je ook echt verwachten dat mensen kippen meenemen. Schrik niet als deze ter plekke overlijden door de hitte en mensenmenigte. Bussen worden in Nicaragua altijd zo vol mogelijk gepropt. Draag kostbare eigendommen altijd bij je of neem ze niet mee. Lees meer over risico's en veiligheid in Nicaragua.

Vanuit Honduras

Kom je vanaf Honduras, dan zul je gewoonlijk eerst langs Managua moeten. Wel zijn er internationale samenwerkingen tussen hostels. Als je er iets meer voor over hebt, kun je bijvoorbeeld rechtstreeks van La Ceiba in Honduras naar León in Nicaragua.