Sole Geschreven door Sole. Foto door: Sole

Nicaragua ligt in Midden-Amerika waar vooral bonen, maïs en rijst basis ingrediënten zijn. In Nicaragua is de lunch de hoofdmaaltijd. Een typische maaltijd van de lokale bevolking bestaat uit gallo pinto (bruine bonen en rijst) met vaak wat erbij. ’s Ochtends is dit vaak een gebakken ei en kaas, ’s middags is dit vaak kip en salade van spitskool, wortel en tomaat en ’s avonds is dit vaak een tortilla’s met kaas. (Instant) koffie wordt hier vaak bij gedronken. Verder gebruiken ze in de keuken regelmatig gehakt, tomaat, ui, chiltoma, vis, rijst, rundvlees, varkensvlees, banaan en plátano. Plátano is een harde banaan die je eerst moet koken/bakken/frituren voordat je hem kan eten. Af en toe worden ook wortel, chayote, aardappel, avocado, pipian en limoen gebruikt. Verder vind je er buritos, tacos, nachos, quesadillas, empanadas, enchiladas en nog andere typische Latijns-Amerikaanse gerechten. In de Caribbean wordt veel vis, garnaal, kreeft en kokos gegeten.

In de dranken en juices vind je het tropisch fruit terug, zoals ananas, papaja, (water)meloen, mango, sinaasappel, stervrucht, maar ook minder bekende, zoals pitahaya, guayaba, guanábana, calala, flor de jamaica, tamarindo, granadilla, etc. De lokale bevolking drinkt met name een aantal typische dranken (zie hieronder), (instant) koffie, rum en bier.

Over het algemeen wordt bijna al het eten gebakken of gefrituurd (zelfs de rijst en bonen) en is het traditionele eten vrij vet en bevat weinig tot geen groeten/fruit. Er worden weinig tot geen kruiden gebruikt en de keuken kent weinig pikant en zoete gerechten zoals toetjes. Vooral het vlees, met name kip, is erg mals en heeft 10x zoveel smaak dan in Nederland.

Typische Nicaraguaanse Gerechten en Dranken

Nicaragua heeft veel typische gerechten. Sommige gerechten vind je in heel het land en andere alleen in een bepaalde provincie. Hieronder een aantal gerechten:

  • Gallo Pinto = gekookte rijst, (met eventueel gebakken ui en chiltoma) en bruine bonen gekookt met knoflook, deze worden gemengd en daarna samen gebakken.
  • Nacatamales = deeg bereid met meel en boter met een vulling van rijst, aardappelen, kip of varkensvlees, ui, tomaat, paprika. Het mengsel wordt verpakt als een pakketje in bladeren van de plátano boom (niet eetbaar) en vervolgens 5 uur gekookt.
  • Quesillos = een kleine, dunne tortilla met daarin quesillo (is een kaassoort). Dit wordt verpakt in een plastic zakje en er worden uien, crème, azijn en eventueel nog pikante saus bijgedaan. Lekkerst in León.
  • Vigorón = yuca, chicharrón (gebakken varkenszwoerd) en salade van kool en tomaat, geserveerd op bladeren van de plátano boom. Het lekkerst in Granada in het centrale park.
  • Indio Viejo = vlees bereid met uien, knoflook, chiltoma en tomaat. Tortilla’s worden in water gelegd totdat het deeg is geworden. Het vlees wordt versnipperd en dit alles wordt gebakken met de groenten, deeg en sinaasappelsap. Tot slot wordt er nog bouillon bij gedaan.
  • Rondon = dit is een typisch Caribisch gerecht wat bestaat uit vis, rood vlees en/of schildpadvlees die worden gekookt met pepers, ui, chiltoma, banaan, plátano, pan de fruta, yuca en quequisque dat samen wordt gekookt in kokosmelk en op smaak gebracht met kruiden, zoals zout en peper.
  • Rosquillas = maïsdeeg met kaas, ei, boter en reuzel gebakken in een ronde vorm vaak met een gat in het midden. Het lekkerst in Somoto en omgeving. Hier vind je ook zoete, zachte varianten van rosquillas.
  • Manuelito = dunne pannenkoek/tortilla met queso seco (is een kaassoort) en suiker
  • Tres Leches = een nagerecht dat bestaat uit een cake (van bloem en ei) met een mix van 3 verschillende soorten melk: gewone melk, gecondenseerde melk en room die worden toegevoegd aan het cakemengsel. Als de cake gebakken is, wordt er nog wat schuim opgedaan.

Dranken

Alcoholisch
De nationale drank van Nicaragua is de cocktail Macuá en bestaat uit witte rum, guayaba- en citroensap. Maar de populairste en bekendste alcoholische drank, wat velen malen meer gedronken wordt, is de lokale rum Flor de Caña, gevolgd door het lokale Toña bier, het Victoria Frost bier en het naar Corona smakende Premium bier. Flor de Caña is een kwalitatieve, internationaal erkende rum en na koffie het beste export product van Nicaragua. Het heeft zowel witte, gouden als donkere rum, variërend van 4 t/m 21 jaar oud. In Nicaragua wordt de rum meestal in combinatie gedronken met sodawater of cola en veel ijsblokjes.

Non-alcoholisch
Typische non-alcoholische dranken zijn pinol/pinolillo (maïspoeder met cacao), chicha (lichtroze of gelig gebaseerd op vruchten, maïspoeder, suiker en vanille/kaneel), coyolito (vrucht, donkerroze met een spicy-achtige smaak), pozol con leche (wit, gebaseerd op maïspoeder, melk, water en suiker) en nog enkele andere.

Restaurants & Bars

Vooral in dorpen en minder toeristische gebieden worden eenvoudige restaurants met traditionele keuken vaak comedores of fritangas genoemd. In sommige exclusieve restaurants kun je ook exotische gerechten eten, zoals koeientong, leguaaneieren, soep van stierenballen, etc.

In de grotere steden en toeristische gebieden zijn genoeg restaurants die geen traditionele keuken serveren. De meeste hiervan hebben een internationale keuken en zijn Amerikaans/Westers gericht. Daarnaast is er ook veel Chinees, Steak & Grill, Mexicaans, Italiaans (pizza/pasta), Fusion, Japans, Mediterraans, etc. In Managua vind je ook fastfoodketens zoals BurgerKing, Pizza Hut, Subway, McDonalds, etc. Nicaraguaanse versies hiervan zijn Tip Top en Pollo Estrella.

Supermarkten & Pulperías

In bijna elke stad is wel een supermarkt te vinden. De meest Nica-geörienteerde en goedkoopste supermarkt is Palí met een redelijk assortiment. Er is ook een XL-versie hiervan, de Palí Maxi met meer assortiment. Daarnaast heb je La Colonia en La Union, welke voor Westerse supermarkten kunnen doorgaan met veel internationale merken en geïmporteerde producten. Deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Naast eten/drinken verkopen de supermarkten ook verzorgingsproducten en enkele schrijfwaren. La Colonia heeft nog een klein assortiment kleding en boeken/tijdschriften. Supermarkten zijn door de weeks van 8.00-21.00/22.00 geopend en van 8.00-21.00 in het weekend.

Een pulpería kun je vergelijken met een kleine buurtsupermarkt. Elk dorp heef er sowieso een en in grote steden zitten ze bijna in elke straat. Hier kun je ook je beltegoed opwaarderen. Openingstijden zijn gemiddeld van 6.00-21.00, maar sommigen sluiten tussen de middag van 12.00-16.00 of sluiten ’s avonds om 18.00.

Markten

De markt is de plek waar de lokale bevolking boodschappen doet en waar je van alles kunt kopen. Op het gebied van eten, voornamelijk fruit, aardappelen, rijst, bonen, groenten, vis, vlees, etc. Elke markt heeft een aantal eetplekken waar lokale vrouwen typische gerechten klaarmaken voor weinig geld. De markt is geopend van 6.00-16.00 van maandag t/m zaterdag.

Alcohol & Roken

In Nicaragua moet je 18 jaar of ouder zijn als je alcohol wilt consumeren en wilt roken. Alcoholwaren en sigaretten worden niet verkocht aan minderjarigen. Officieel wordt er binnen in restaurants nooit gerookt, dit is altijd buiten. In bars kan wel binnen gerookt worden, tenzij dit verboden is. Bijna elke bar en restaurant verkopen naast de lokale rum en bier, ook internationale merken, zoals bijv. Heineken, etc. Cocktails zijn ook erg populair en zijn er dan ook in vele soorten. De meeste cocktails worden met lokale producten bereid en smaken daardoor net iets anders dan je gewend bent. Wijn, whisky en likeuren worden het minst gedronken.

Water

Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Hoewel het op sommige plekken wel drinkbaar is, kan het wel altijd zorgen voor wat buikkrampjes. Op andere plekken is het absoluut niet drinkbaar, dit verschilt per plaats. Flessen water zijn makkelijk te verkrijgen en een 1,5 liter fles water kost C$15. Het merendeel van de restaurants gebruikt gezuiverd water om gerechten te bereiden.