Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Veel toeristen in Montenegro komen eigenlijk voor twee verschillende dingen. Je gaat voor de zon, zee, stranden en het nachtleven aan de middellandse zeekust of ze komen voor de sportieve activiteiten zoals raften en mountainbiken in de diverse nationale parken. Als zelfstandige reiziger kan je beide echter prima combineren. De steden aan de middellandse zee kust hebben vaak ook een mooi oud centrum in dezelfde stijl als de veel bekendere en duurdere steden zoals Dubrovnik en Venetië. 

Op cultureel gebied heeft Montenegro niet heel vele te bieden. De beste musea van het land kan je vinden in de hoofdstad Podgorica en in de voormalige hoofdstad Cetinje.

Zon, zee en leuke stadjes

Aan de middellandse zee kust van Montenegro zijn diverse steden. De meeste zijn er pittoresk of hebben tenminste een oud centrum. Daarnaast kan je vaak de stad ook combineren met mooie stranden.

Budva

Budva is de populairste strandplaats van Montenegro. Er is een pittoresk oude centrum en daarnaast een grote moderne stad. Montenegro mag dan als strandbestemming nog niet bekend zijn bij West-Europeanen de Oost-Europeanen en de russen hebben de stad al lang ontdekt. Dit vooral vanwege de vele stranden in de directe omgeving en het goede nachtleven. Ook kan je diverse watersporten beoefenen waaronder duiken in Budva.

Kotor

Kotor is een charmant oud stadje met een oude binnenstad en een boven de stad gelegen fort. Kotor is het kleiner en een stuk rustiger dan Budva maar heeft wel de mooiste ligging aan de enige fjord in het middellandse zee gebied. Het is niet voor niets een Unesco world heritage site. Kotor heeft nagenoeg geen strand en het uitgaansleven is ook redelijk beperkt al zijn er wel een aantal kroegen. 

Herceg Novi

Ook hier een mooi oud centrum. Daarnaast is de stad populair als spa bestemming. Diverse touroperators organiseren boottochten naar stranden in de omgeving. Herceg Novi is de zonnigste bestemming van het land.

Bar

Bar is een grotendeels moderne stad die erg populair is bij toeristen die komen voor de zon, mooie stranden en het goede nachtleven.

Ulcinj

Gelegen aan oostelijke kust regio met een flinke Albanese bevolking wordt Ulcinj gezien als een van toeristenbestemmingen voor de toekomst. Dit komt o.a. door de diverse mooie,grote, schone stranden in de regio. De oude stad van Ulcinj lijkt op een middeleeuws kasteel.

Nationale Parken & Sportieve activiteiten

In Montenegro zijn diverse nationale parken. Het Lovcen National Park is het kleinste park in de buurt van Kotor. In het park is onder andere een mooi uitzichtpunt.

Het Skadarska Lake National Park is erg waterrijk want het bevat een groot meer. Hier kan je als toerist een bootje of kajak huren om mee te varen. Er zijn ook veel vogels te zien.

Verder op in het binnenland zijn nog twee parken het Biogradska Gora National Park is te bezoeken vanuit het leuke plaatsje Kolasin.

Het grootste Nationale Park van het land is het Durmitor National Park. Dit laatste park is vanaf verschillende plekken te bezoeken, maar Zabljak is de populairste uitvalsbasis. Durmitor National Park heeft genoeg te bieden om er meerdere dagen te verblijven. Zo kan je hier erg goed wandelen en mountainbiken. Ook raften is een populaire activiteit in dit park. Dit kan als meerdaagse tocht maar ook prima voor een dag.