Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Cetinje, de oude hoofdstad van Montenegro, is de beste plek om cultuur te snuiven. Makkelijk te bezoeken als dagtrip vanuit de kust en er zijn vele interessante musea zoals het voormalig paleis van de Koninklijke familie.

Vervoer en ligging

Cetinje is tegenwoordig nog maar een kleine plaats met minder dan 20.000 inwoners. Er gaan regelmatige bussen vanaf Budva aan de kust naar Cetinje (ongeveer 45min). Deze bussen gaan vaak door naar Podgorica en andersom. Ook gaan er bussen naar Kotor. Stel je niet veel voor bij het busstation, het is meer een busstop. Er is geen tijdschema of faciliteiten en een kaartje koop je in de bus zelf. Cetinje zelf kan je prima lopend verkennen.

Bezienswaardighede Cetinje

Musea

Er zijn in Cetinje een viertal musea die te bezoeken zijn op een gezamenlijk ticket voor €10 (studenten €5). Ga als eerste naar het King Nikola's Museum want deze kan je alleen bezoeken met een rondleiding. Waarschijnlijk sturen ze je eerst naar een ander musea om op een bepaald tijdstip terug te komen voor de Engelstalige rondleiding. De meeste musea zijn open tussen 9:00 en 15:00

King Nikola’s Museum

Het voormalig paleis van koning Nikola Petrovic I en zijn familie. Het interessantste van de vier musea en dus alleen te zien met een rondleiding. Tijdens de rondleiding kom je door diverse kamers en slaapkamers die door de familie gebruikt werd. Vergeleken bij sommige Europese koningshuizen is het maar een klein huis met weinig kostbaarheden. Wat met name interessant is, is de familiegeschiedenis die de gids je zal vertellen en de connectie met de geschiedenis van Montenegro. 

Biljarda 

Ook dit was vroeger de woning van een van de koningen van Montenegro. Waar nog een aantal oude koninklijke voorwerpen worden tentoongesteld. Vooral de wapencollectie met bijzondere mooie zwaarden is interessant. 

Ethnographic Museum

Het kleinste van de vier musea met een selectie aan traditionele kleding. 

Historical Museum/Art Museum

In het zelfde gebouw zijn twee verschillende afdelingen. Het art museum heeft een grote collectie aan vooral moderne kunst en dan voornamelijk schilderijen. Het historisch museum geeft een beeld van de geschiedenis van Montenegro.

Cetinje Monastery

Het Servisch Orthodoxe Klooster in Cetinje is een van de belangrijkste van het land. Gelovigen komen hier met name omdat de rechterhand van St John hier bewaard zou worden. Ook liggen hier de resten van de heilige van Cetinje. Voor de gewone toerist is het bouwwerk niet heel bijzonder. Er is alleen een kleine kapel, binnenplaats en souvenirwinkel te bekijken voor de zelfstandige reiziger. Naast het klooster is een pad omhoog de heuvel op. Hierboven bevind zich een uitkijkpost over het dorp en het graf van Vladika Danilo een lid van de Koninklijke familie.

Overig

Verder zijn er in Cetinje nog een aantal interessante gebouwen. De meeste zijn alleen van buiten te bewonderen. Vlakbij de musea is echter een oud klein kerkje, de vroegere hofkerk, die meestal wel open is.

Overnachten en eten & drinken 

Cetinje wordt door de meeste toeristen als dagtrip bezocht, daarom is er maar een handjevol hotels. Deze hotels bevinden zich niet in de backpacker prijzencategorie. Aan de autovrije winkelstraat van Cetinje kan je een ruime keuze vinden aan restaurantjes en bars.