Podgorica: Tips voor de hoofdstad van Montenegro

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro. Toeristen belanden hier vooral door het vliegveld dat naast de stad ligt. Podgorica heeft weinig bekende bezienswaardigheden en wordt daarom niet vaak bezocht door toeristen. Wil je echter het minder toeristische Montenegro ontdekken dan is de stad zeker een stop waard. Zeker omdat je als backpacker of zelfstandige reiziger hier toch vaak terecht komt omdat het een hub is voor het openbaar vervoer in het land. 

Er wonen in Podgorica maar 150.000 mensen, toch is het hiermee de grootste stad van het land. De meeste historische gebouwen zijn tijdens de 2e wereldoorlog verdwenen en wat je nu ziet is met name een moderne stad in typische Oostblok stijl. Trek voor Podgorica maximaal een dag uit, vrijwel alle bezinswaardigheden zijn in een halve dag prima lopend te bezoeken. Je kan het beste een hotel of airbnb boeken voor de dag dat je in Podgorica aankomt en de avond en volgende ochtend gebruiken om de stad te verkennen.

Bezienswaardigheden Podgorica 

Musea

Er zijn in Podgorica diverse musea. Het Podgorica City Museum heeft een afwisselende collectie. Er worden schilderijen tentoongesteld maar ook archeologische vondsten. Deze gaan terug tot het stenen tijdperk, maar de interessante stukken zijn o.a.de bijzondere boeken uit 1500. Ook wordt er traditionele kleding tentoongesteld. Het museum is niet heel groot. Verder is er in Podgorica nog een Natural History museum en zijn er diverse kunstgalerijen. Ook het oude paleis van King Nikola (nu een museum) is een bezoekje waard.

Stara Varoš

De Stara Varos is de wijk in Podgorica die nog enigszins lijkt op de vroegere Turkse wijk. Straatjes zijn klein (let op voor auto's) en de huizen in historische stijl. Je kunt hier bijvoorbeeld nog een oude moskee vinden. Aan een kant van de wijk is ook een plein met een oude Ottomaanse klokkentoren.

Parken

Aan parken geen gebrek in Podgorica. De meeste zijn goed verzorgd met diverse bankjes in een bosachtige omgeving. Vaak zijn er centrale plekken met bloemen waar dan een oud standbeeld geplaatst is. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij het monument voor King Nikola in het park tegenover het parlement.

Overig

Podgorica heeft nog een millennium brug waar ze erg trots op zijn. Ook is er nog een oude Romeinse brug te bewonderen. De interessantste kerk van Podgorica is de Hristovog vaskrsenja, deze kerk werd pas in 1993 gebouwd (en is nog niet helemaal af) maar wel in traditionele orthodoxe stijl. 

Delta city mall

Ben je in Podgorica en wil je graag winkelen? Dan kan je het beste naar de Delta city mall gaan. Hier vind je allerlei soorten winkels en je kan hier daarnaast een hapje eten. 

Uitstapjes Doclea en Medun

Een paar km buiten de stad bevinden zich de Romeinse ruïnes van Doclea. Ruim 10km buiten de stad is het plaatsje Medun. Ook dit was een oude stad die door diverse culturen werd bewoond en waar diverse bouwwerken bewaard zijn gebleven. 

Overnachten en Eten & Drinken 

De meeste hotels in Podgorica zijn gericht op zakenreizigers. Het is, zeker  wanneer je samen reist,  altijd de moeite waard om te kijken of je (met name in het weekend) een leuke actie kunt vinden. Anders zijn er inmiddels twee (kleine) hostels in Podgorica die dorm en privékamers bieden. Kijk ook eens op airbnb als je op zoek bent naar accommodatie, de keuze op de site is groot. 

Eten en drinken kan heel goed in Podgorica. Je vindt hier veel restaurantjes en cafés. Lekker uit eten gaan is niet duur in de hoofdstad van Montenegro. Tips voor leuke restaurants:

  • Pod Volat: een populair restaurant dat door locals vaak aangeraden wordt. In Pod Volat heb je een ruime keuze aan lokale gerechten, zoals bijvoorbeeld een bonenstoof, verschillende vleesgerechten en lokale toetjes. Pod Volat ligt direct naast de beroemde klokkentoren.
  • Hotel ambassador: Dit hotel is leuk voor een hapje of een drankje. Wat deze plek zo bijzonder maakt is het restaurant dat in de rivierbedding is gebouwd en bestaat uit verschillende plateau's.
  • Voor een drankje in een leuk café zit je goed op de Njegoševa straat.  

Vervoer en ligging

Podgorica heeft een klein internationaal vliegveld. Je kunt vanuit hier met de bus of taxi naar het stadscentrum. Lees ook vervoer naar Montenegro voor meer informatie. Het busstation in Podgorica heeft vele bussen naar bestemmingen in het land en naar de rest van de regio. Personeel is vriendelijk en er zijn diverse faciliteiten zoals een restaurant, supermarkt en openbare wc. Handig is ook dat er een bagagedepot is. Moet je lang wachten op je aansluitende bus dan kan je hier je bagage achterlaten en ondertussen in het centrum wat anders gaan doen. Het centrum van Podgorica is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het busstation. Het treinstation bevindt zich redelijk dichtbij het busstation, hiervandaan gaan treinen naar onder andere Belgrado

Geschreven door Tikva .. op 24 Oct 2018 10:04.

Eindredactie door: Kaja Coenen, Erik van Erp, Lisan Kerstens