Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Montenegro is vanuit Nederland niet  goedkoop of rechtstreeks bereikbaar met het vliegtuig. Vanaf Brussel is er in de zomermaanden een vlucht naar Tivat en Ryanair start in 2013 met vluchten naar Pogorica. Veel backpackers reizen naar een van de buurlanden om vanuit daar met het openbaar vervoer naar Montenegro te reizen. 

Vliegtuig

Het internationale vliegveld van Podgorica is het grootste en belangrijkste vliegveld van Montenegro. Toch vliegen maar een handjevol luchtvaartmaatschappijen op Podgorica airport. Daarnaast is er nog een kleiner vliegveld in Tivat waar af en toe charter vluchten landen en  enkele reguliere vluchten naar o.a. Moskou en Zagreb. Er vliegen geen lowcost airlines naar Montenegro. 

Het is vanuit Nederland niet mogelijk om rechtstreeks te vliegen naar Montenegro. Je moet altijd minimaal een keer overstappen, meestal in Belgrado, Zagreb of Wenen. Prijzen voor tickets zijn relatief hoog. Zeker vergeleken bij prijzen van tickets naar buurlanden. Vanaf Brussel vliegt Thomas Cook Airlines in het zomerseizoen voor een relatief laag brdrag van Brussel naar Tivat ook lowcoster Ryanair start in 2013 met vluchten.

Het internationale vliegveld van Dubrovnik in Kroatië ligt minder dan twee uur van de grens met Montenegro en net zo ver vanaf de populaire kustplaatsen als het vliegveld van Podgrocia.  Veel reizigers kiezen er dan ook voor om naar Dubrovnik te vliegen. 

Openbaar vervoer

Montenegro is met het openbaar vervoer goed bereikbaar vanuit de buurlanden. Het is wel verstandig om van te voren te bekijken hoe je wilt reizen omdat verbindingen naar een aantal landen niet heel frequent zijn. 

Trein

Montenegro heeft alleen een treinverbinding met buurland Servië. De trein gaat van Bar via o.a. Podgorica naar Belgrado. Er gaan meestal drie treinen per dag en de reistijd tussen Podgorica en Belgrado is bijna 8 uur. Treinen zijn oud maar ook goedkoop, deze route kost maar rond de 20 euro.

Bus

De bus is de snelste en meest gebruikte manier om van andere landen naar Montenegro te reizen. Er gaan 2 à 3 bussen per dag vanuit Dubrovnik in Kroatië naar Montenegro. Met Bosnië en Herzegovina zijn er meerdere grensposten. De meest gebruikte is die ter hoogte van Scepan Polje, vanaf Sarajevo gaan ongeveer 5 bussen per dag via deze grensovergang naar Montenegro.  Met Servië zijn er diverse grensposten. Ook kan je met de bus rechtstreeks naar Kosovo. Vanaf Ulcinj in Montenegro gaat er minimaal één dagelijkse bus naar Albanië. 

Georganiseerde tours

In het zomerseizoen organiseren hostels in Budva trips naar Albanië. Dit kan een goed alternatief zijn voor de normale bus omdat je dan niet eerst naar Ulcinj hoeft te reizen. Met zo'n tour maak je onderweg stops in Skhoder en Duress om uiteindelijk in Tirana te eindigen. 

Boot

Vanuit Ancona en vanuit Bari in Italië gaan er twee keer per week boten naar Bar.