Eten en drinken Montenegro

Het eten in Montenegro dat in toeristenplekken vooral verkrijgbaar is heeft het meest weg van Italiaans eten. Daarnaast zijn er ook veel typische Balkan gerechten die je bijvoorbeeld ook tegen komt in Servië, Hongarije en Kroatië. Ook kom je diverse Turkse gerechten tegen zoals Baklava.

Het eten in Montenegro is over het algemeen erg goed. Er wordt in het land veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten zoals lokaal gevangen vis en verbouwde groentes. Prijzen van eten en drinken zijn duurder dan in buurlanden zoals Albanië of Bosnië Herzegovina, maar goedkoper dan in Kroatië. Prijzen liggen ook iets lager dan in Nederland en België. Wel is de prijs kwaliteit verhouding veel beter. Porties zijn over het algemeen erg groot en het eten is vers en goed bereid. 

Bijzondere gerechten

Montenegro heeft een aantal (deels traditionele) recepten die de moeite zijn om te proberen. De inktvis-risotto is misschien een beetje ongewoon vanwege de paars-zwarte kleur, maar inktvis-inkt risotto smaakt erg goed en staat aan de kust vaak op de kaart. Kacamak is een traditioneel gerecht dat er niet bijzonder smakelijk uitziet (een soort pap) maar wel goed smaakt. Een andere specialiteit is lamsvlees gekookt in melk. 

Drinken

Het lokale biermerk dat het meest verkocht wordt is Nikšicko. Een prima te drinken biertje dat je overal kunt krijgen. Er is ook een witbier versie en een donkere versie.  Verder zijn er vaak diverse import biertjes te krijgen. In Montenegro wordt ook wijn verbouwt. Deze wijn is misschien niet zo bekend maar heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. De bekende merken sterke drank zijn te krijgen in de grote clubs in Budva. Op het platteland zal je het moeten hebben van lokaal gebrouwen drankjes zoals Rakija.

Geschreven door Tikva .. op 14 Apr 2016 16:39.

Eindredactie door: Erik van Erp