Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Het Gunung Halimun National Park is niet gemakkelijk op eigen gelegenheid te bezoeken. Je hebt eigen vervoer nodig en het liefst een auto die geschikt is om over onverharde wegen of rotspaden te rijden. Zover wij weten zijn er ook geen hotels aanwezig in het park. Het nationaal park is groot en interessant genoeg om twee dagen te besteden. Het beste kun je daarom een (privé) tour boeken waarmee je enkele dagen vanuit bijvoorbeeld Bogor het park bezoekt met een lokale gids en waarbij de overnachtingen verzorgd worden. Overnachten kan in hotels buiten het park of in homestays in het park.

In het park vind je verschillende kleine dorpjes, thee plantages, rijstvelden, watervallen, een onderzoekscentrum naar gibbons en natuurlijk veel oerwoud!

Eco tours

Omdat het park nog niet overladen wordt met toeristen, is alles aan het Gunung Halimun National Park nog authentiek. Bij enkele tours is het mogelijk om ook in het park te overnachten in een homestay, waarbij je back to basic, bij mensen thuis komt te overnachten. Het is al een bijzondere ervaring om in een klein dorpje midden in de jungle te overnachten, maar helemaal bij de mensen thuis zoals ze zelf leven. Voor de duidelijkheid; dit is geen toeristendorp zoals je ze in Azië vaak treft. Het is een klein dorpje waar eens in de zoveel tijd een paar toeristen verblijven. 

Homestay Gunung National Park

De mensen in het dorp spreken (uiteraard) alleen Indonesisch dus het is handig om een aantal basis woordjes en zinnetjes te leren. Zoals bedankt, goede morgen en dank je wel. Verder ben je afhankelijk van je gids en handen en voeten werk om gesprekken te voeren met de dorpsbewoners die in je geïnteresseerd zijn. Eventueel kun je ook een taalgidsje meenemen met Indonesisch – Nederlands zodat je door middel van dergelijk boekje toch kunt communiceren.

Bijkomend voordeel voor het boeken van een “Eco toer” is dat (een deel van) het geld dat je uitgeeft bij de lokale mensen terecht komt en ze zo hun manier van leven kunnen verbeteren. Wat in elk geval een goede ontwikkeling is, is dat mensen uit dit soort afgelegen dorpjes dankzij toerisme de gelegenheid krijgen om Engels te spreken / oefenen.  Mensen uit het dorp reizen vaak 2 uur per week (enkele reis) naar Bogor om Engelse les te nemen. Vaak is dit naast hun normale opleiding of werk. De kans is dan ook groot dat je na een dag wandelen door het park 's avonds met jonge mensen uit het dorp een gesprekje voert, zodat zij kunnen oefenen en jij dingen over het dorp of het nationale park kunt vragen.

Alwi Tours, met Alwi hierboven op de foto, is een van de gidsen die dergelijke Ecotours aanbiedt. Je kunt Alwi boeken vanuit Bogor. In overleg met hem kun je een driedaagse tour doen en verblijven tussen de lokale bevolking in een homestay. Belangrijk om te weten is dat je met deze tour back to basic gaat en dat de plaatsen die je gaat bezoeken nog niet zijn aangepast voor meerdaagse tripjes door toeristen (zoals asfalt wegen, westerse toilet voorzieningen en een warme douche). Dit maakt het ook direct erg bijzonder! Daarnaast zijn de mensen erg gastvrij en zal het je aan lekker eten niet ontbreken. 

Wandelen door Gunung Halimun National Park

In het nationaal park zijn theeplantages waar je samen met je gids Ade Suryadi doorheen kunt wandelen. Wanneer je vroeg vertrekt zie je de lokale bevolking die veelal op de plantages werkt de theebladeren oogsten. Dit kan erg mooie plaatjes opleveren. De Nirmala Tea Estate is in ieder geval de moeite waard om te bezoeken. Op deze theeplantage loop je tussen de theestruiken en over paadjes van dorpje naar dorpje.

Ade Suryadi Gids Gunung National ParkBij een van de dorpjes ligt een 25 meter hoge waterval die 500 meter van het dorpje ligt. Om de waterval te kunnen bekijken moet je ruim een half uur over een smal en vaak nog te kappen paadje lopen waarbij op het einde een afdaling van 25 meter per touw gemaakt moet worden (zie foto rechts met gids Ade Suryadi) . Een heel avontuur en op sommige stukken kan het zelfs wat gevaarlijk zijn. Mocht je dit niet zien zitten dan kun je ook altijd nog een kleinere waterval bekijken vlakbij het Japans onderzoekscentrum. Bij de kleinere waterval kun je ook de zwarte apen in de bomen zien slingeren.

Nabij het Japans onderzoekscentrum start ook de Air Terjun Cikudapaeh wandelroute. Deze goed gemarkeerde wandelroute van 1.8 kilometer loopt dwars door de jungle en door het gebied waar Gibbons vlak voor het begin van het regenseizoen zitten. Uiteindelijk kom je uit bij Kampung Citalahab Central. Hier bevind zich ook de homestay waar je met Alwi Tours verblijft.