Hans Rindubali Geschreven door rindubali. Foto door: rindubali

  • Voor slechts € 137.24 naar Bandung Nu boeken

Bandung, ooit beter bekend als Parijs van Java, is de hoofdstad van West - Java. Vroeger was het één van de mooiste en schoonste steden van Java. Tegenwoordig is de stad te snel uit haar voegen gegroeid met een aantal problemen van dien zoals smog en vervuiling. Toch zijn er nog steeds sporen te vinden van die prachtige stad die zij vroeger was in het koloniale tijdperk. De gebouwen uit dat tijdperk zijn prachtig. Buiten Bandung kun je de natuur in en op zoek naar rustige plekjes.

Bezienswaardigheden

Gedung merdeka

Gedung Merdeka ligt in het centrum van Bandung aan Jalan Asia Africa. In de Gedun Merdeka is een klein museum gevestigd waar je onder meer foto's van wereldleiders uit de jaren '50 uit Azië en Afrika vindt. In 1955 werd hier namelijk de Azië-Afrika conferentie gehouden. Het gebouw is circa 100 jaar oud.

Savoy Homann hotel

Het Savoy Homman hotel ligt tegenover Gedung Merdeka en is ontworpen door de architect Aalbers. Het hotel is kenmerkend voor de art deco stijl. Er zijn verschillende elementen van een stoomschip in vererkt. Het hotel heeft niet altijd als hotel gediend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was heteen basis en daarna een ziekenhuis. In 1986 is het weer herbouwd in de oorspronkelijke staat.

Villa Isola

Ongeveer 7 kilometer van het centrum op een heuvel, staat Villa Isola. Deze villa is gebouwd in de jaren '30 en diende toen als een privé residentie. Nu is het een gebouw van de universiteit. Het gebouw is met name prachtig van de buitenkant en ook de tuinen zijn de moeite waard. Het is mogelijk van binnen te bekijken als je van te voren contact met ze opneemt.

 

Gedung saté

In dit gebouw is het provincie bestuur gehuisvest. De stijl is uit het Indo-Europa. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de stad.

Het Angklung theater

Het Angklung theater van Pak Udjo, het publiek wordt hierbij erg betrokken

Kopi Aroma

In deze koffiefabriek, die zich midden in het centrum aan de Jl Bancey  bevindt, wordt nog op hele traditionele wijze de koffie verwerkt. Het is tevens een museum. Je kunt er een kleine tentoonstelling zien en hoe koffie wordt gemaakt. Er is ook een winkeltje bij. In de ochtend is de koffiefabriek het sterkst in bedrijf. Op zondag is deze gesloten.

Trans Studio

Voor liefhebbers, die van vermaak houden. Het is een splinternieuw indoor pretpark met achtbaan, wildwaterbaan, spookhuis, kartbaan en nog veel meer. Echt de moeite waard.

Jalan Cihampelas

Dit is de straat met de factory Outlet winkels, waar je goedkope kleding, spijkerbroeken kunt kopen, maar echter niet de kwaliteit en mode die wij in Nederland gewend zijn.

Buiten Bandung

Iets buiten Bandung (Lembang) vind je het Kampung Daun “Tebing view” en “The Peak”, hele mooie natuurparken met prachtige uitzichten. Tangkuban Perahu (toeristische trekpleister, maar wel de moeite waard) is een actieve vulkaan waar zich warm zwavelhoudend waterbronnen bevinden (42°). Het water wordt opgevangen en getransporteerd naar het Spa- en kuuroord Ciater.

Andere zeer interessante en hele mooie locaties (buiten de stad Bandung)zijn voor rustzoekers, natuurliefhebbers:

  • GARUT kampung Asep Stroberi in Nagrek prachtig gelegen in rijstvelden, wandelpaden, romantisch en sfeervol relaxen met veel privacy
  • MULIH KA DESA goedkoop en mooi overnachten in de streek Garut, desa Kamojang
  • SAMPIREUN resort en restaurant, prachtige tuinen, romantisch sfeervol, groot meer, intiem relaxen, luxe eten
  • SUMBER ALAM NO 122, Jl Raya Ciparas warm waterbronnen, zwembad met heet water uit de bronnen, goedkoop

Eten en drinken

Leuke plekken om uit te eten zijn Stone cafe en Sierra, beiden bieden prachtige panorama’s, fantastische sfeer, veel comfort en lekker eten. Ze liggen alle twee een beetje aan de rand van Bandung. Een andere aanrader is “Dakkens” restaurant. Dit restaurant ligt midden in het centrum en is eigenlijk een grote villa met heel veel kamers, waar je kunt relaxen, eten of iets drinken in een eigen privé woonkamer. Zijn de kamers in gebruik dan kun je altijd nog in de grote patiotuin zitten.

Bezoek zeker de Sumber Hidangan, dit is een van de oudste bakkerijen en een eetcafé in Bandung. Het plafond is zeer hoog en de interieurs zijn zeer Nederlands. De levensmiddelen en gebak zijn geweldig. Het gebouw is zeer oud, het is uit de Nederlandse periode van kolonialisme.