Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Bogor ligt op ongeveer 1 uur uur rijden van Jakarta (afhankelijk van het verkeer).  Bogor wordt dan ook regelmatig gebruikt als eerste overnachtingsplaats voor reizigers die in Indonesië aankomen en vliegen op Jakarta. Dit is niet geheel verwonderlijk aangezien het beeld dat je misschien hebt van Indonesië hier beter tot zijn recht komt dan in Jakarta. Bogor is omringd door rijstvelden, dus wanneer je een hotel iets buiten de stad hebt is het helemaal prima aankomen. Er is echter wel één nadeel. Bogor staat bekend als de stad waar het altijd regent. Hoewel het er ook regelmatig regent, is het wel vaak alleen in de avonduren en kun je er bijna je klok op gelijk zetten.

Bezienswaardigheden

Bogor heeft een aantal bezienswaardigheden in de stad zelf en in de omgeving die het bezoeken waard zijn.

Botanische tuinen van Bogor

In het centrum van Bogor vind je de botanische tuinen, of zoals ze in Indonesië heten; Kebun Raya. De 80 hectare grote botanische tuinen zijn tegen een kleine entree prijs te  bezoeken (10.000 rp per persoon) en je kunt er gemakkelijke een of twee uurtjes van je dag slijten om er doorheen te slenteren. Deze groots aangelegde tuinen grenzen aan het presidentieel paleis dat (alleen) te bezoeken is  door groepen. Vanuit de botanische tuinen kun je bij het paleis de vele hertjes bij het paleis zien rond dartelen.

De tuinen zijn in 1817 door de Nederlanders geopend om onderzoek te doen naar de verschillende planten die mogelijk geld in het laatje konden brengen,  zoals bijvoorbeeld thee en tabak. Ook nu nog worden gedeeltes van de tuinen gebruikt voor onderzoek naar bijzondere planten.

In de botanische tuinen vind je honderd jaar oude bomen met gigantische wortels die kaarsrecht de hemel in gegroeid zijn, mooie slingerpaadjes langs de rivier en grasveldjes. Het park wordt daarnaast gebruikt voor activiteiten voor de Indonesiërs en om te relaxen.

Verder zijn er kleine, mooi opgezette kassen met planten die een speciale behandeling nodig hebben, een moskee en een café dat uitkijkt over vijvers en uitgestrekte grasvelden. Het café is vanaf 10.00u open om een drankje te drinken of wat te eten.

Op zondagen is het erg druk in het park, op alle andere momenten is het erg rustig.

Winkelcentrum / Markt

In het centrum van Bogor is een groot winkelcentrum, dat ligt vlakbij de botanische tuinen. Wellicht handig wanneer je spullen nodig hebt. Verder vind je er ook verschillende gezellige kleine marktjes waar je een kijkje kunt nemen.

Rijstvelden

Vanuit sommige hotels kun je een wandeling met gids regelen door de rijstvelden van Bogor. Het is erg leuk om te zien en informatief hoe de rijst verbouwd wordt in de rijstvelden. Veel van de rijst wordt met de hand verbouwd en mensen zijn uren bezig de plantjes te zaaien, verplaatsen en te oogsten. Wanneer goede rijst verbouwd wordt, kan men twee maal per jaar oogsten, is de rijst van mindere kwaliteit dan is dit drie keer. Tijdens de wandeling kun je ook tal van andere groentes en fruit tegen komen, waarbij je versteld zal staan hoe weinig je eigenlijk weet waar je eten vandaan komt (en hoe het groeit).  De wandeling door de rijstvelden duurt ongeveer 1 /1.5 uur afhankelijk van hoe snel je loopt en hoeveel vragen je hebt :) . De wandeling bied je ook de gelegenheid om hele mooie foto’s te maken.

Telaga Warna

Net buiten Bogor ligt het Telaga Warna aan de Puncak Pass. Dit is een klein meer dat verschillende kleuren krijgt wanneer de zon er in schijnt. Dit laatste is erg van belang want zonder zon is de plek niet veel anders dan een Nederlandse vijver omringt door bergen. Het meer wordt verder gebruikt om te relaxen op een van de bankjes of om door middel van de kabelbaan de vijver in te springen.  Vanaf het meer start een kleine wandeling door de “jungle”. Om het Telaga Warna te bezoeken moet je een entree van 10.000Rp per persoon betalen.  

Gunung Mas

Wanneer je de Telaga Warna bezoekt kom je over de Puncak Pass. Hier liggen de verschillende thee plantages , waar je een glimp kunt opvangen van het werk dat (vooral) vrouwen, ’s morgens en in de namiddag, doen om de thee te oogsten. Aan de Puncak Pass ligt ook de thee fabriek van Gunung Mas. In deze fabriek met plantage kun je zien hoe de theebladen verwerkt worden voor consumptie. Om de plantage te bezoeken moet een kleine entreeprijs betaald worden.  Wanneer je een tour boekt is de entree prijs meestal niet inbegrepen.

De theeplantages zijn in vergelijking tot andere plantages wel wat commercieel. Ga je bijvoorbeeld naar Gunung Halimun National Park dan zal je daar veel authentiekere manieren vinden van thee verwerken . Mocht je verder geen thee plantages bezoeken dan is het zeker leuk om gezien te hebben.

Overnachten

Een aanrader om te verblijven is het GG House in Bogor. Dit hotel ligt net buiten het centrum van Bogor en midden tussen de rijstvelden. Afhankelijk van je kamer zal je dan ook uitkijken over een rivier en de rijstvelden.  Vanuit het hotel zijn verschillende tours te boeken die je per privé chauffeur rondrijden naar de highlights in en rond Bogor. Entree prijzen moeten los van de tour betaald worden.

Tours

Vanuit Bogor kun je ook verschillende tours boeken of met de trein verder naar andere plaatsen. Een aan te raden tour is naar het Gunung Halimun National Park. Dit kan via het toeristenbureau in Bogor. Twee gidsen waar goede ervaringen mee zijn om o.a. dit nationale park te bezoeken zijn: Alwi alwiadin@yahoo.com en Iwan Abidin iwan_abidin@yahoo.com, Iwan en Alwi kun je bij  de Tourist Information in Bogor boeken. De Tourist Information kun je vlakbij het station vinden en ligt in de buurt van allerlei eettentjes. 

Tip: mocht je gaan voor de authentieke ervaring met overnachtingen in een klein dorpje midden in het park waar geen toerist komt (back to basic), dan moet je voor Alwi kiezen. Wil je wel het park zien maar 's avonds gewoon in een hotel overnachten, dan is Iwan een betere optie.