Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Bangkok is een geweldige stad, meet veel mooie tempels en hele aardige mensen. Maar de stad heeft vele gezichten, ook enkele waar je als toerist voor moet waken.

Ping Pong Show

Naast de tempels heeft Bangkok ook een heel andere kant, namelijk van de seksindustrie. Wil je in de problemen komen dan is Pat Pong de ideale plek om te beginnen. Een van de meest beruchte dingen van Bangkok is het bekijken van de Ping Pong show. Tijdens deze shows laten jonge meiden allerlei dingen in hun lichaam verdwijnen of toveren ze het juist tevoorschijn. Wanneer je eenmaal bent binnengelokt voor dergelijke show krijg je in sommige zaken direct een drankje aangeboden, ook wanneer je niets besteld hebt. Het zal je dan ook niet verbazen dat de rekening veel hoger uitvalt dan het bedrag waarmee je binnengelokt bent. Intimidatie in deze tenten wordt niet geschuwd, want ze weten dat je na vanavond toch niet meer terug zal komen. Om te mogen vertrekken uit de bar kun je gemakkelijk enkele honderden euro’s lichter gemaakt worden. Niet iedere bar gaat op dezelfde manier te werk, dus mocht je het toch graag zelf willen zien, dan kun je het beste even informeren bij andere reizigers.

Gogo Bars

Verder vind je in Pat Pong en Soy Cowboy ook veel (jonge) Thaise meiden die met westerse mannen aanpappen. Deze mannen komen af op de vele Gogo Bars in deze buurt en de meiden die daar rondlopen.

Mannen worden voor flinke bedragen bedrogen door de dames. Vaak blijft het bij enkele honderden euro’s voor een avond, maar soms gaan de dames heel erg ver. Ze veinzen een (liefdes) relatie voor een langere tijd en stappen uiteindelijk zelfs met deze mannen in het huwelijksbootje, om vervolgens grote sommen geld afhandig te maken. Soms hebben de dames meerdere vriendjes tegelijk, uiteraard allemaal in het geheim, een vaak genoeg succes.

Er zijn tactieken bekend waarbij mannen via internet en webcam sessies naar Thailand worden gelokt om de Thaise dames te ontmoeten. Omdat de dames vaak geen Engels spreken worden andere mensen ingehuurd om voor hun de gespreken te voeren, terwijl ze zelf lief naar de camera lachen.

Met name oudere (single) mannen zijn een interessant prooi, want zo weten ze inmiddels, zij zijn degene met het meeste geld. Het spelletje begint wanneer een man eenmaal gevonden is. Met het verleiden, het geven en op laten sturen van geld en commissies die de dames voor allerlei dingen ontvangen verdienen ze gemakkelijk 40.000 bath (€1.500) per maand per man. Op subtiele wijze worden de mannen gevraagd geld over te maken voor hun studie, familie of andere zaken die veel geld kosten. Inkomsten van gemiddeld  80.000 bath per maand (€3.000) per Thaise dame is niet ongewoon.

De vrouwen zien zichzelf niet als prostituees, ook al worden ze betaald voor de “diensten”. Het hoogst haalbare doel is om, een of meerdere, Westerse mannen aan de haak te slaan voor het geld. Het verdiende geld sturen ze op naar de familie, die vaak maar weinig inkomen heeft. Voor sommige families is dit geld ook het enige inkomen dat ze hebben. Daarom worden jonge meiden soms ook gedwongen om in deze industrie te werken door hun familie. 

Bangkok Paleis

Ook rondom het paleis in Bangkok zijn toeristen regelmatig slachtoffer van oplichtpraktijken. Gelukkig voor kleinere bedragen van wat we eerder al beschreven. Een voorbeeld van een van deze praktijken is dat je vogelzaad in je hand wordt gestopt, door een vriendelijke Thaise man, waar de vogels op af komen en gretig uit je hand zullen eten. Vervolgens vraagt het zelfde vriendelijke mannetje even gemakkelijk om €5,- voor het vogelzaad en het geleverde plezier te betalen. Geen gigantisch bedrag, maar vervelend als het je overkomt.

What Poh

Rondom What Poh vind je veel nep-gidsen. In de buurt rondlopen is vaak voldoende om benaderd te worden door een TukTuk chauffeur of mannetje ergens op de straat. Bijna altijd wordt je verteld dat het Boeddha Day is en dat de tempel nu net vandaag gesloten is. Mocht het niet om Boeddha Day zijn dan is de tempel wel gesloten omdat er monniken of Thaise mensen aan het bidden zijn en je daarom je niet naar de tempel kunt.

Maar dan is er altijd nog deze vriendelijke man die je aansprak, die je met alle plezier en vriendelijkheid naar een winkelcentrum of andere tempel wil brengen. Uiteraard laten de mannen laten zich niet zomaar afwimpelen. Ze willen je maar al te graag in een TukTuk krijgen om vervolgens geld aan je te verdienen.

Wanneer je mee gaat dan kom je uit bij een andere veel minder interessante tempel of je wordt rechtstreeks naar een winkel gereden waar je sierraden of andere dure spullen kunt kopen. Als je wat wilt kopen is het waarschijnlijk de helft waard van de werkelijke waarde dan die je moet betalen.

Het verleiden van de toeristen zit heel slim in elkaar waarbij vele mensen samenwerken om je mensen om je in een winkel te krijgen waar zij provisie ontvangen als jij wat koopt. Thai krijgen 15-20% van de verkoop, mocht je op het laatste moment toch doorhebben dat er wat mis is dan krijgen ze bij geen verkoop de benzine vergoed. Lucratieve business dus, zonder al te veel risico.

Wath Poh en het paleis zijn goede plekken voor de TukTuk chauffeurs om toeristen in hun valstrik te lokken. Omdat men opereert als een team is het niet altijd gemakkelijk te doorzien wat er nu precies plaats vinden. Hierdoor lukt het de TukTuk chauffeurs tot wel 30.000 tot 40.000 bath (€ 1.500) per week  te verdienen. Als er problemen zijn met de politie zijn zorgt het team er voor dat de TukTuk chauffeur uit de problemen blijft. Ook lijkt het er op dat TukTuk chauffeurs die eenmaal in het team zijn gestapt niet zomaar meer kunnen opstappen. Zij moeten dan vaak vrezen voor hun leven wanneer ze toch deze beslissing nemen.

Tips

Thailand is een harstikke mooi land en de mensen zijn bijna allemaal zeer vriendelijk. Om bovenstaande praktijken moet je Bangkok of Thailand dus zeker niet links laten liggen. Toch is het nooit verkeerd om op je hoede te zijn en er voor te zorgen dat je jezelf op een aantal dingen goed inleest. Wanneer dingen te mooi klinken om waar te zijn, zal dit waarschijnlijk ook wel het geval zijn.

Maak vooraf met TukTuk chauffeurs duidelijke afspraken waar je naar toe wilt en voor welk bedrag. Wanneer ze zich netjes aan hun afspraak houden geef je ze het afgesproken bedrag en misschien zelfs wat meer. Op deze manier kunnen zij een goede boterham verdienen en zullen hopelijk minder Thai voor de oplichtpraktijken kiezen.