GerritM Geschreven door GerritM. Foto door: bolletjeom

Eten Thailand

Het eten is Thailand is zeer gevarieerd, lekker, gezond en fantastisch! De Thai zijn eigenlijk de gehele dag met eten bezig. De echte Thai eet soms wel 4 á 5 keer per dag alleen wanneer ze honger of zin krijgen. Je hoeft niet bang te zijn voor de lijn, de porties zijn klein en het eten is licht verteerbaar en ook nog spotgoedkoop.

De Thai eet vooral verse producten en doet erg veel met kruiden. Ingrediënten die veel gebruikt worden zijn: gember, koriander, citroengras en pepers! Het eten is dan ook vaak erg pittig, maar je kunt natuurlijk vragen om het niet zo pittig te maken. Maar hoe vaker je het eet des te gemakkelijker je het kunt verdragen. Er wordt i.p.v. zout veelal vissaus gebruikt. Ook het eten van gefrituurde insecten is in Thailand vrij normaal, het schijnt erg gezond te zijn. De gefrituurde sprinkhanen en meelwormen die in Bangkok op Ko San Road werden geserveerd met paprikapoeder zijn erg lekker, al was de structuur wel even wennen. Ze kosten bijna niks en zijn lekker om als soort chips te eten bij een biertje op een terras. Je zult ook zien dat de 1 na de ander een gesprek met je aanknoopt om er ook 1 te mogen proberen.

Ook als je een vegetarisch of vegan dieet volgt is eten vinden in Thailand goed te doen. Vooral in Pai, Chiang Mai en Bangkok zitten veel hippe vegan tentjes. Bij Normale tentjes kun je altijd aangeven dat je een vegetarisch gerecht wil, vaak wordt het vlees dan vervangen door tofu. Eet je als vegan bij een gewoon eettentje? Dan is er in ieder geval altijd veg fried rice te bestellen en bij alle restaurantjes heb je een grote keuze aan groentegerechten. 

Drinken Thailand

Internationale frisdranken en drankjes kun je in Thailand overal verkrijgen. Daarnaast zijn ook fruitsapjes en smoothies erg populair, en een stuk goedkoper dan in Nederland. In de meeste grote plaatsen kun je deze overal op straat krijgen. Wil je er zeker van zijn dat ze geen water uit de kraan gebruiken zeg dan dat je geen water wil. Vaak mag je zelf een combinatie van fruit kiezen en wordt er ter plekke een drankje voor je gemaakt. Zeker een aanrader voor mensen die dol zijn op fruitsapjes.  

Ook vind je in Thailand lekker bier. De meeste Thai drinken bier met ijsklontjes. De populairste biermerken in Thailand zijn Singha en Chang bier. De prijzen schelen meestal niet veel. Het Thaise bier wordt meestal geserveerd in een fles van een halve liter, maar ze zijn ook verkrijgbaar in de maat 'small' zoals wij die in Nederland gewend zijn. De meerderheid van de backpackers -die ik gesproken heb- vind Singha over het algemeen een beter biertje en bovendien heb je met Singha geen last van de o zo beruchte 'Changover'. Het Thaise bier is erg populair en je zult dan ook veel toeristen rond zien lopen met een Chang of Singha shirt. 

Vaak wordt er aangeraden om erg op te letten met ijsklontjes en fruitsapjes, omdat hier bijvoorbeeld geen schoon water voor gebruikt zou worden. Dit is echt een kwestie van goed opletten en voor jezelf een keuze maken of je het een risico vindt of niet.

Eten op straat

Voor veel reizigers is eten op straat een twijfelpuntje. Toch kun je in deze kraampjes de lekkerste gerechten voor het minste geld krijgen! Ben je bang voor problemen de volgende dag (diarree)? Dit kun je voor een groot deel voorkomen. Enkele tips:

  • Eet bij stalletjes waar het druk is en waar veel wordt verkocht, hier is een hoge omloopsnelheid waardoor bacteriën minder kans krijgen.
  • Eet ook nooit rauw vlees of vis! De meeste stalletjes werken niet met koeling voor de producten dus je kunt het gevolg dan al raden.
  • Vaak liggen er bijvoorbeeld gegrilde stukjes vlees op een warmteplaat. Die liggen er vaak al een tijdje en zal ik zeker overslaan!

Het eten op straat is echt aan te raden! Voor een paar euro koop je bij verschillende stalletjes je maaltijd bij elkaar. Vaak staan er ook tafeltjes met stoelen waar je lekker kan zitten. Koop bij verschillende stalletjes en proef van alles een beetje! Als er bij een stalletje geen tafeltjes meer vrij zijn aarzel dan niet om een local te vragen of je bij hem/haar mag aanschuiven. Meestal vinden ze dat hartstikke leuk en kan je er aardig wat informatie/tips aan over houden.

Restaurants

Natuurlijk is het ook mogelijk in een restaurantje te gaan eten. Een restaurant is vooral in kleinere steden niet zoals een restaurant in Nederland. Vaak zit je op een plastic stoel onder tl-buizen of op straat. De restaurantjes zijn duurder dan het eten op straat. In bijvoorbeeld Bangkok of Phuket kun je zonder problemen ook echte toprestaurants vinden die wel de charme hebben die je bij een restaurant verwacht. Hier kun je ook de internationale keuken proberen, maar dat is vaak veel duurder.

Typische Thaise gerechten

Thailand heeft een erg lekkere en uitgebreide keuken. Er is voor ieder wat wils. Er zijn een aantal Thaise gerechten die je zeker zou moeten proberen tijdens een bezoekje aan het land.

Pad Thai
Een ontzettend bekend gerecht, dat bestaat uit rijstnoedels met verschillende groenten (vaak Tauge, paprika etc.), eieren, tofu, knoflook chilipeper, limoen en optioneel ook kip of beef. Pad Thai is vaak heel goedkoop en een lekkere avondmaaltijd.

Massaman curry

Deze curry is uniek en heel lekker. Massaman is een curry met kip of lam en aardappel. Je eet deze gele curry met rijst. Vooral de echte curryliefhebber moet dit gerecht niet overslaan. 

Chicken cashew

Dit gerecht klinkt simpel, maar is ontzettend lekker en staat bij bijna elk Thais restaurant op de menukaart. De naam zegt het al: het is een wokgerecht met kip, verschillende groenten en cashewnoten. Zeker een aanrader!

Mango sticky rice

Een ander gerecht dat je gegarandeerd vaak zult tegenkomen is mango sticky rice. Dit gerecht bestaat uit schijfjes mango en kleverige zoete rijst. Een lekkere zoete avondmaaltijd. Niet de spannendste keuze maar zeker wel lekker en vaak heel goedkoop (al voor 30 baht te vinden). 

Daarnaast bestaat de Thaise keuken uit nog veel meer heerlijke gerechten, te veel om op te noemen, maar dit is alvast een goed lijstje om mee te beginnen!