Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Kroatië is een afwisselend land met mooie steden, zoals Zagreb en Dubrovnik, maar ook een prachtige kustlijn. Toeristen komen vooral naar het schiereiland Istrië, maar voor de avontuurlijke reiziger zijn er nog veel meer bezienswaardigheden. 

Enkele populaire bestemmingen bij backpackers en reizigers in Kroatië zijn:

Zagreb 

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Dit is de stad om kennis te maken met het "echte" Kroatië. Er is een oud centrum met enkele mooie gebouwen en diverse musea. Verder kan je goed uitgaan en winkelen in Zagreb. Meer weten? 

Istrië

Het schiereiland Istrië is nog steeds het populairste gebied van Kroatië. Er komen hier veel toeristen maar ook jonge feestreizigers die vaak op een camping staan. Er is een mooie kustlijn met vele stranden. Voor de kust zijn ook diverse eilanden zoals in de Bruijni archipel ,die vaak als dagtrip worden bezocht. De stadjes zoals Porec en Rovinj zijn erg toeristisch maar hebben toch nog een deel van hun charme weten te behouden. In Porec moet je zeker een bezoek brengen aan de Euphrasian Basicila, die ook op de World Heritage lijst staat. Pula is een middelgrote stad die graag bezocht wordt vanwege het grote en goedbewaarde Romeinse amfitheater en de andere Romeinse resten. 

Plitvice National Park

In de binnenlanden van Kroatië heb je de bekendste natuurattractie van het land: de Plitvice Lakes. Door een natuurlijk fenomeen zijn hier in het kalksteen bassins uitgesleten. Hierin zijn langzaam een aantal meren ontstaan die door riviertjes en watervallen met elkaar verbonden zijn. Het heldere natuurlijke water in combinatie met de kalksteen en enkele mineralen zorgen ervoor dat de meren een bijna onnatuurlijke blauwe/groene kleur hebben gekregen. 

De 16 meren zijn tegenwoordig door middel van paden en bruggen met elkaar verbonden en het is zeker de moeite waard om hier voor een halve dag naar toe te gaan en te genieten van dit natuurfenomeen. 

Je kunt hier vanuit veel kustplaatsen naar toe gaan als onderdeel van een georganiseerde tour. Of neem de doorgaande bus tussen Zagreb en Zadar/Split die hier ook stopt.

Paklenica National Park

Dit park ligt in het midden van het land, nabij Starigrad, en omvat een groot bergachtig landschap. Het is bij uitstek geschikt om te hiken en ook bergbeklimmers komen er uitgebreid aan hun trekken. Je kunt zelf wandelen, maar ook excursies boeken met een gids. Het park is het beste te bereiken met de auto (vanaf Zadar 1 uur rijden, er gaat eventueel ook een bus). Entree: rond de 40-50 KN.

Krka National Park

Zo'n 1.5 uur rijden ten zuiden van Zadar ligt Krka National Park. Dit is vergelijkbaar met Plitvice; ook hier zijn veel watervallen te zien. Door de vlonders te volgen die langs de watervallen aangelegd zijn is het belangrijkste deel van het park in ongeveer 1.5 uur te bezoeken. Indien je beschikking hebt over een auto kun je ook andere delen van het park (oa. een klooster op een klein eilandje) bezoeken.

Kornati National Park

Voor de kust van Zadar liggen een aantal eilanden. Deze zijn grotendeels met de ferry te bezoeken. Auto's kunnen mee op de ferryboot. Op de eilanden (oa Dugi Otok) liggen zeer kleine plaatsjes. Stel je er op in dat de ferry maar een aantal maal per dag gaat en trek goede wandelschoenen aan. De Kornati eilanden zijn beschermd gebied en derhalve eigenlijk alleen met een boottrip te bezichtigen. Deze dagtours worden rond de 40 euro aangeboden. Hierbij zit dan vaak eten en drinken plus een aantal stops inbegrepen.

Zadar

Halverwege Kroatië ligt de kustplaats Zadar. Je kunt het bereiken met Ryanair, het vliegveld ligt vlakbij de stad. Het oude centrum met stadspoort is waar het meeste te doen is. Denk hierbij aan opgravingen, enkele kerken en torens, terrasjes en het 'zee-orgel': een creatie waarbij het botsende zeewater tegen de kade voor aparte orgelklanken zorgt. Een bezoek aan Zadar valt goed te combineren met een bezoek aan de nationale parken in de buurt.

Split

Split is een levendige stad waar ook in de zomer meer normale inwoners dan toeristen zijn. Bezoek het Diocletian palace, de Unesco world heritage site die een combinatie is van ruines en levendige woongebied. Er zijn hier ook vele restaurantjes en winkeltjes. Split beschikt over een goed nachtleven. 

Dubrovnik 

Dubrovnik is een erg populaire toeristenbestemming. De oude stad is een perfecte locatie voor een foto, met oude witte gebouwen aan een helderblauwe zee. Dubrovnik is een van de duurste bestemmingen van het land waar het zeker de moeite waard is om vooruit te plannen als het om zaken zoals accommodatie aankomt. Lees voor meer informatie onze reisinformatie Dubrovnik