Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Welk reis budget je als zelfstandige reiziger of backpacker nodig hebt voor Kroatië is deels afhankelijk van de plaatsen die je bezoekt. Zo is Dubrovnik een stuk duurder dan Zagreb. Ook de periode van het jaar is bepalend voor je budget. De zomermaanden zijn het duurst maar in de late herfst en winter kan je goede deals krijgen. 

Munteenheid

De munteenheid van Kroatië is de Kuna. In de toeristische kustplaatsen kan je echter op veel plekken ook met de euro terecht. 1 euro is ongeveer 7,5 Kuna. 

Pinnen

Pinnen is in Kroatië geen enkel probleem. Je kunt o.a. terecht op het vliegveld. In de meeste steden zijn er meerdere pinautomaten die ook je Nederlandse of Belgische bankpas zonder problemen accepteerd. 

Budget

Kroatië is zeker niet meer het goedkope paradijs van 10 jaar geleden. Prijzen zijn eerder vergelijkbaar met West Europa dan met de andere balkanlanden. Een backpacker zal toch al snel aan een dagbudget zitten van €50 euro per dag. Ga uit van minimaal €75 euro als je vooral aan de kust blijft, gaat stappen en graag uit eten gaat. 

De goedkoopste accommodatie in Kroatië is meestal bij particulieren die een kamer verhuren. Afhankelijk van de plaats waar je bent en de periode van het jaar moet je voor een kamer rekenen op prijzen tussen de 150-200KN. Er zijn in Kroatië ook enkele hostels in bijvoorbeeld Zagreb kan je in het hoogseizoen voor €15 euro een dormbed vinden maar in Dubrovnik betaal je voor een dormbed in de populairste hostels het dubbele. 

Er zijn in Kroatië genoeg goedkope en simpele restaurantjes en supermarkten. Er zijn zeker aan de kust echter ook genoeg restaurants die zich speciaal op toeristen richten,  dus wees alert waar je gaat zitten. In plaatsen zoals Dubrovnik ben je minimaal €10 euro kwijt voor een avondmaaltijd en zal je met een klein budget dus zelf moeten koken. 

Het openbaar vervoer is ook een kostenpost om rekening mee te houden. Voor bijvoorbeeld een drie uur durende busrit van Zagreb naar Zadar betaal je ongeveer €10 euro.

De kosten voor entree gelden zijn erg verschillend. Voor het populaire Plitvice betaal je bijvoorbeeld €15 euro en ook de stadsmuur in Dubrovnik is met bijna €10 euro aan de prijs. Er zijn echter ook genoeg kleine musea waar je minder dan €1,50 betaald.