Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Kroatië is een makkelijk land om zelfstandig rond te reizen met het openbaar vervoer zoals de bus of de trein. Ook met een eigen auto of een huurauto is Kroatië prima te bereizen.

Vliegen

Wanneer je weinig tijd hebt en genoeg geld dan kan vliegen binnen Kroatië. Croatia Airlines biedt diverse binnenlandse vluchten aan. Gezien de inchecktijden is vliegen eigenlijk alleen aanzienlijk sneller wanneer het om grote afstanden gaat zoals van Dubrovnik naar Zagreb.

Openbaar vervoer

Bus

De bus is het meest gebruikte vervoersmiddel voor backpackers binnen Kroatië. De reden hiervan is dat het busnetwerk in Kroatië erg uitgebreid is. Tussen de voor toeristen interessante plaatsen gaan zeer regelmatig bussen. Op veel routes rijden meerdere maatschappijen met diverse service en prijsniveaus. De bus is bijna altijd sneller dan de trein. 

Ook binnen de grote steden is er een goed busnetwerk. Op de meeste routes rijden meerdere bussen per uur. Kaartjes koop je van te voren bij een kiosk of bij de buschauffeur. 

Tram 

In de steden Zagreb en Osijek is een goed tramnetwerk dat je kunt gebruiken voor je vervoer in de stad. 

Trein

Op een aantal routes binnen Kroatië is de trein een goed alternatief voor de bus. Treinen gaan minder vaak en minder snel dan de bus maar ze zijn wel een goedkopere en relaxte manier van reizen. De handige routes zijn o.a. Zagreb-Zadar- Split en Zagreb-Osijek.

Boot

Aan de kust zijn er diverse ferry routes. De nationale maatschappij is Jadrolinija deze heeft ferry's naar o.a. Hvar, Korcula en Mljet. Op de website van de maatschappij kan je de verschillende routes en vertrektijden vinden: http://www.jadrolinija.hr

Auto

Het wegen netwerk in Kroatië is van redelijke tot goede kwaliteit. Zeker de belangrijkste doorgangswegen zijn de laatste jaren flink verbeterd. Je kunt met eigen auto in Kroatië reizen of je kunt een auto huren. In het laagseizoen is dit wanneer je met 2 of meer personen bent een goed,en niet eens veel duurder, alternatief voor het openbaar vervoer. Je kunt dan al  voor minder dan 150 euro per week een kleine auto huren.