Allerlei tips Kazachstan

Hoeveel uur tijdsverschil is er met Kazachstan? Moet mijn wereldstekker mee? En kunnen ze daar Engels?

Tijdsverschil

In de winter is het in Kazachstan 5 uur later dan in Nederland. In de zomer is dit 4 uur. In Kazachstan kent men geen onderscheid tussen zomer en wintertijd.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. In Kazachstan gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in Nederland. Een wereldstekker is dus niet nodig.

Taal

Kazachstan kent twee officiële talen: Russisch en Kazachs. De meeste inwoners van Kazachstan spreken Russisch. Op het platteland zul je vaker Kazachs tegenkomen. De bewegwijzering is meestal naast Russisch en Kazachs ook in het Latijnse alfabet te lezen. Straatnamen zul je echter vaak alleen in het Russisch en Kazachs zien. Het is dan ook handig om van te voren het Cyrillisch schrift te leren. Ook kan een 'hoe en wat Russisch'  boekje van pas komen. Zeker in lokale restaurants, zo kun je de menukaart vertalen. Doorgaans wordt er weinig Engels gesproken. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw Kazachs alfabet. Het bestaande Cyrillische alfabet wordt omgezet in een Latijns alfabet. Naar verwachting wordt dit alfabet op korte termijn ingevoerd en zul je dit dan ook in het straatbeeld aantreffen. 

Vaccinaties

Voor Kazachstan worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Als je van maart t/m november naar Kazachstan afreist en je bent van plan door de natuur te wandelen of te gaan kamperen, dan wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen. Meestal wordt dit aanbevolen als je langer dan drie dagen in de natuur bent. Voor een verblijf vanaf circa 2 weken, wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.

Het uitzicht vanaf Khan Shatyr naar de Bayterek toren in Nur-Sultan

Reizen in de winter

Het Kazachse klimaat wordt gekenmerkt door warme zomers en zeer strenge winters. In de maanden oktober t/m maart is het regelmatig ontzettend koud, bijvoorbeeld 30 graden onder nul. Sneeuwstormen komen dan ook regelmatig voor. Zorg dat je in deze maanden voldoende warme kleding bij je hebt, het liefst in laagjes. Binnen staat de verwarming namelijk erg hoog. Als het waait dan waait er vaak een gure wind, anders dan wij gewend zijn. 

Deuren

In Kazachstan kan het in de winter ijs en ijskoud zijn. Om die reden is er vaak maar één deur open bij een gebouw, ook al zijn er meerdere deuren aan de buitenkant. Een shoppingmall heeft bijvoorbeeld dan maar één open deur terwijl er vier deuren op een rij zijn. De overige drie zijn dan potdicht.

Fooien

In de meeste restaurants wordt circa 10% fooi in rekening gebracht.

Water

Er wordt geadviseerd water uit de kraan uit voorzorg toch te koken. Het beste kun je mineraal water uit flessen drinken.

Feestdagen

Het is handig om te weten welke nationale feestdagen worden gevierd in Kazachstan, naast de traditionele feestdagen vanuit geloofsovertuigingen. Tijdens de onderstaande feestdagen heeft de bevolking een vrije dag en zijn er festiviteiten op straat. Indien een bepaalde dag in het weekend valt, dan is vaak de maandag erop een officiële vrije dag. Hou er rekening mee dat sommige bezienswaardigheden gesloten zijn. 

Nauryz - Het vieren van het begin van de lente op 22 maart
Dag van de eenheid - 1 mei. Op deze dag wordt stilgestaan bij de vele nationaliteiten in Kazachstan. Er leven zo'n 150 nationaliteiten. 
Dag van de overwinning - 9 mei
Dag van Hoofdstad - 6 juli. Op deze dag werd in 1994 het officiële besluit genomen om de huidige hoofdstad Nur-Sultan tot hoofdstad te maken van Kazachstan. Eerder was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. 
Dag van de grondwet - 30 augustus. Op deze dag in 1995 kwam de eerste grondwet. Hoewel Kazachstan al sinds 1991 onafhankelijk was, heeft het even geduurd voordat de grondwet er was.
Dag van de Eerste President - 1 december. Op 1 december 1991 werden de eerste presidentiële verkiezingen gehouden. Nazarbayev was tot maart 2019 de eerste en enige president van Kazachstan. 
Onafhankelijkheidsdag - 16 december. Op deze dag in 1991 werd Kazachstan 'geboren' als onafhankelijke natie.

Geschreven door Lisan Kerstens op 31 Dec 2019 12:05.