Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De nationale munteenheid in Kazachstan is de tenge. Eén euro staat gelijk aan circa 345 Tenge (wisselkoers mei 2017). De munt is eind 2015 sterk gedevalueerd. Voorheen stond één euro gelijk aan 200 tenge. Dat maakt dat Kazachstan voor ons nu goedkoper is om te bezoeken. Eén tenge bestaat uit 100 tiyn. Er zijn briefjes van 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 tenge. Munten zijn er van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 tenge. Je zult zien dat er zowel nieuwe als oude briefjes in omloop zijn. De nieuwe briefjes hebben flitsende kleuren.

Zorg dat je genoeg kleine briefjes hebt. Vanaf 5000 tenge wordt het namelijk al problematisch om te betalen, zeker in supermarkten maar ook in restaurants met een goedkope kaart. Sommige supermarkten vinden 5000 al lastig om te wisselen bij boodschappen. Bij de meeste banken krijg je met 10.000 of 20.000 tenge vaak automatisch kleinere briefjes. Probeer sowieso een bedrag te pinnen waardoor je zeker weet dat je wat kleine biljetten krijgt. Bijvoorbeeld een bedrag dat eindigt op 4000. Bij de meeste pinautomaten in hotels krijg je de grootst mogelijke coupures.

Het kan zijn dat je maestro bankpas het niet bij iedere bank doet. Sommige banken accepteren alleen visa. Je kunt dus het beste een visa credit card meenemen als reserve voor het geval je bankpas het niet doet. Daarnaast zijn losse euro's om om te wisselen sowieso handig, voor het geval je bankpas het niet doet of als je nergens kunt pinnen. De nationale bank Halyk accepteert ook onze maestro pinpassen.

Budget

Afhankelijk van waar je wilt slapen, gaat mogelijk een groot deel van je budget op aan overnachtingen. Hostels vind je in grotere steden zoals Almaty, Astana en Karagandy. Voor een kamer op een grote dorm moet je rekenen op circa 200 tenge per nacht. Een drie sterren hotel daarentegen kan al snel  oplopen naar 150.000 tot 200.000 tenge voor 2 personen  (bijvoorbeeld in Almaty en Astana). Zeker in Astana zijn hotels aan de 'linker zijde' van de rivier, waar de bezienswaardigheden liggen, vrij prijzig.

Voor avondeten ben je het goedkoopste uit als je kiest voor een lokaal restaurant met een kaart uitsluitend beschikbaar in het Russisch en/of Kazachs. Je bent dan voor een hoofdgerecht 600 tenge kwijt en 200 tenge voor wat te drinken. Soep kost circa 450 tenge. Gerechten met kip erin zijn meestal het goedkoopst. Het duurste zijn gerechten met paard erin. In de zogeheten shoppingmalIs, ben je soms nog goedkoper uit. In restaurants waar ze internationaal eten serveren (bijvoorbeeld Italiaans) komt de prijs gemiddeld op 1400 tenge voor een hoofdgerecht en 300 tenge voor wat te drinken.  Hou er rekening mee dat je 10% extra betaald in restaurants. Dat is namelijk de fooi. In Kazachstan heb je ook de bekendere ketens als Costa Coffee. De kleinste koffie kost daar 650 tenge. Water in de supermarkten is erg goedkoop.

Voor openbaar vervoer in de grotere steden, betaal je heel weinig geld. Het is ook het overwegen waard om een taxi te nemen, aangezien deze ontzettend goedkoop zijn. Een georganiseerde tour is relatief duur.