Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De Kazachse keuken wordt gekenmerkt door vlees en melk. Dit stamt nog af uit de nomadentijd, waarin er werd gejaagd. Door de vele nationaliteiten staat de Kazachse keuken ook onder invloed van andere, voornamelijk Aziatische, keukens. Ook vind je op de menukaart typisch Russische gerechten. Paardenmelk is niet ongewoon in Kazachstan en je komt ook wel eens melk van kamelen tegen. Melk in de thee is ook een traditie in Kazachstan.

Eten

Als je op zoek bent naar een typisch Kazachs gerecht dan zoek je op de kaart naar beshbarmak. Dit is een traditioneel gerecht bestaande uit vlees met aardappel en ui, geserveerd in een bouillon. Het vlees is meestal paardenvlees, maar het gerecht wordt soms ook gemaakt met rund of lam. Paardenvlees is kenmerkend voor de Kazachse keuken. Zo zijn er verschillende soorten worst waaronder kazy en shuzhak. Kuurdak is een traditionele stoofpot met aardappels en vlees. Ook hier wordt vaak paard voor gebruikt en anders lam of schaap. Deze stoofpot is redelijk vet.

Vanuit de Centraal-Aziatische keuken zie je plov op de kaart staan. Dit is een simpel maar voedzaam gerecht bestaande uit vlees, rijst en wortels. In Kazachstan maken ze vaak een zoetere variant met rozijnen, pruimen abrikozen. Het gerecht komt oorspronkelijk vanuit Oezbekistan. Shashlyk zijn de geroosterde stukken vlees, vaak geserveerd met brood en ui. Soms combineer je deze met diverse side dises en natuurlijk de traditionele saus die wij als shashlyk saus kennen.

Vanuit de Russische keuken mag natuurlijk borscht, bietensoep, niet ontbreken of de aardappelpannenkoeken blini, in allerlei soorten. Ook vind je diverse soorten dumplings, gevuld met vlees. Varken wordt nauwelijks gegeten in Kazachstan, ondanks dat ze niet erg gelovig zijn. Meestal bestaan de gerechten uit rund en paard. Ook kip vind je op het menu. Dit is vaak het goedkoopste.

Drinken

Als je iets traditioneels wil drinken in Kazachstan, ga dan op zoek naar koemis. Dit is melk van een merrie en een populaire drank. Er zit  een klein percentage alcohol in. Je merkt er weinig van want het gaat om 2% tot 6%. Iets minder zout, is shubat. Dit is kamelenmelk. Je vindt shubat vaak buiten de steden, op de steppe. Melk komt veel voor in Kazachstan. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de thee vaak ook met melk erin wordt gedronken.

Qua alcohol, is cognac populair. Hoewel je ook veel wodka kan vinden in de winkels. Een drank die is over komen waaien vanuit Rusland. Kazachstan heeft ook een eigen bier soort. De bekendste brouwerij staat in Karagandy met als biermerk Karagandiskoe.