Nur-Sultan

Sinds 20 maart 2019 heet de hoofdstad van Kazachstan Nur-Sultan. De stad is vernoemd naar de eerste president van Kazachstan: Nursultan Nazarbayev. Velen gebruiken nog steeds de naam die de stad kreeg toen het de officiële hoofdstad van Kazachstan werd: Astana. Nur-Sultan is sinds eind 1997 de nieuwe hoofdstad van Kazachstan waarbij in 1998 de vroegere naam Akmola werd veranderd in Astana. Astana betekent in het Kazachs  'hoofdstad'. 

Wat vroeger maar een klein provinciestadje was, is nu uitgegroeid tot een bruisende moderne stad en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar groeien. Bekend is de skyline met de Baytarek toren als symbool van de geboorte van deze stad, maar inmiddels zijn er vele andere modernistische gebouwen die de skyline van Nur-Sultan bepalen.

Nur-Sultan heeft zowel een oud als een nieuw stadscentrum. Het oude stadscentrum was tot 2004 het regeringscentrum van de stad totdat deze werd verplaatst naar Ak Orda. Ak Orda is sindsdien de zetel van de president en ook is hier het parlement gevestigd. Tegenwoordig is het hart van de stad dan ook te vinden aan de linkerzijde van de rivier. Sinds de Expo in 2017 is de stad echter flink uitgebreid richting het zuiden en zijn ook daar interessante gebouwen te zien.

De bekende skyline van Nur-Sultan met de toren Bayterek

Bezienswaardigheden

Bayterek toren

Het symbool van Nur-Sultan is de 97 meter hoge Bayterek toren. De lengte is niet geheel toevallig gekozen. In 1997 besloot de toenmalige president Nazarbayev de hoofdstad te verplaatsen van Almaty naar deze plek. De gouden bol staat symbool voor een gouden ei, dat is gelegd door een magische vogel. Volgens een legende bevat dit ei de geheimen om te kunnen voldoen aan de wensen van de mens en ervoor te zorgen dat zij gelukkig is.

Voor 700 tenge kun je met een lift naar boven en heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. Je ziet onder meer de Nurzhol boulevard en Ak Orda. Wie echter nog verder kijkt, ziet zelfs het sportcomplex liggen met onder meer het voetbalstadion en de ijsbaan en de gebouwen van de Expo 2017. Je kunt met nog een trappetje naar boven waar je de gouden afdruk van de hand van Nazarbayev vindt. Het is gebruikelijk om je hand in de afdruk te leggen en een wens te doen. Dat is overigens ook de reden dat het goud langzamerhand begint af te bladderen.

Het presidentieel paleis Ak Orda

Ak Orda

Ak Orda is sinds 2004 het presidentieel paleis en het hart van de regering van Kazachstan. Het parlement en de ministeries zijn ook hier gevestigd. Je mag vrijuit rondwandelen in dit gebied, maar het kan zijn dat op sommige dagen wordt verzocht geen foto's te maken. Nabij Ak Orda vind je ook een 'I Love Nur-Sultan' sign.

Khan Shatyr

Khan Shatyr is een 150 meter hoge tent. Het beslaat een gebied van circa 140.000 vierkante meter en doet dienst als shoppigmall. Het is een bijzonder gebouw omdat er is gekozen voor speciale materialen waardoor het zonlicht wordt doorgelaten en gebruikt wordt om de temperatuur te regelen. Binnen is het altijd warm, ondanks dat het buiten ook dikwijls -35 kan worden in de wintermaanden.

Naast winkels, vind je in Khan Shatyr ook restaurants. Er is zelfs een strand waar je kunt zwemmen. De entreeprijs is behoorlijk hoog. Ook is er voor kinderen een Dinosaurussen park. Mensen komen hier graag om wat rond te slenteren, zeker in de weekenden kan het er behoorlijk druk zijn. 

Khan Shatyr is dagelijks geopend tussen 10:00 - 22:00 en ligt aan de Turan dangyly 37. Tegenover Khan Shatyr staat een 'I Love Nur-Sultan' sign.

De bekende shoppingmall Khan Shatyr

Nurzhol boulevard

Wie voor de ingang van Khan Shatyr staat, ziet dat zowel de Bayterek toren als Ak Orda in één recht lijn liggen. De Nurzhol boulevard is 2 kilometer lang en in de zomer prachtig groen met fonteinen en daarom een populaire plaats om te wandelen. In de winter zijn de fonteinen helaas niet operationeel vanwege de koude temperaturen. Onderweg zie je verschillende beelden en hoge gebouwen zoals de Northern Lights.

Opera

De Astana opera is een prachtig gebouw. Helaas kun je er niet zomaar in. Wel kun je natuurlijk een opera bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van de Astana Opera.

De opera in Nur-Sultan

Nur Astana Moskee

Deze moskee, gelegen aan de Kabanbay Batyr 36, is één van de bekendere moskeeën in Astana. Deze moskee is gebouwd in 2005. Je kunt er gerust een kijkje binnen nemen maar let dan wel op dat je je aan de fatsoensnormen houdt. Zo moet je je schoenen uitdoet voordat je het tapijt betreed. Vrouwen moeten in ieder geval hun haren bedekken. Het beste kun je dit doen met een sjaaltje of hoofddoek.

Duman entertainment centre

Hoewel het Duman entertainment centre in verschillende reisgidsen wordt geroemd, stelt het niet heel erg veel meer voor. Behalve het Oceanarium en een 5-D cinema, zul je hier weinig vertier vinden. Het Oceanarium heeft een uitgebreide collectie van vissen. De entree bedraagt voor volwassenen 1500 tenge en voor kinderen 700 tenge. Het Duman entertainment centre ligt aan de Kabanbay Batyr 4, naast de Map van Kazachstan Atameken en tegenover het Mega Astana shopping mall.

Map van Kazachstan Atameken

In 2001 is de Map van Kazachstan Atameken geopend. Dit is eigenlijk het Madurodam van Astana. Dit openluchtmuseum laat Kazachstan zien maar dan op 1,7 hectare. Je ziet de verschillende soorten landschappen, de grotere steden en de meest belangrijke gebouwen Omdat het een openluchtmuseum is, is dit alleen van begin mei tot eind september te bezichtigen. In de overige maanden is de kans zeer groot dat de Map of Kazachstan bedekt is met sneeuw.

De map van Kazachstan ligt aan de Kabanbay Batyr 6. De entree bedraagt 400 Tenge.

Respublika straat

Het vroegere centrum van Astana lag aan de rechter zijde van de rivier. De Respublika is de hoofdstraat van het oude centrum. Nu is het vooral een grote drukke weg en er is weinig bijzonders meer te zien.

Respublika straat; het oude centrum van Nur-Sultan

Museum over de eerste president

Aan de rechterzijde van de rivier staat het Museum over de Eerste President van Kazachstan, Nazabayev. Hij was tot 2019 de eerste president van Kazachstan. Het museum is gehuisvest in het vroegere presidentieel paleis. Van 1997 tot 2004 was dit de regeringszetel van de president. Hoewel dit ook wel zijn residentie wordt genoemd, was hij hier meer aan het werk dan dat hij er daadwerkelijk leefde. Het museum geeft een inkijkje in het ontstaan van de natie Kazachstan en uitleg over de symboliek die wordt gebruikt in nationale uitingen zoals de vlag. Daarnaast geeft het ook weer hoe Kazachstan zich heeft ontwikkeld en kan een introductie in het vroegere leven de president niet ontbreken. Ook zie je de verschillende geschenken die de president heeft ontvangen van andere staatshoofden. Daarnaast kun je ook zijn vroegere werkkamer en inrichting zien.

De entree van het museum is gratis en je krijgt de beschikking over een audioguide. Deze audioguide is ook beschikbaar in het Engels. Je moet er wel een legitimatiebewijs voor achter te laten maar ook een verzekeringspasje  voldoet hier als legitimatie. De audioguide is zeer waardevol. Hoewel een groot deel wel staat uitgelegd in het Engels, ontbreekt er ook veel achtergrondinformatie in het Engels. Je dient tevens speciale plastic hoezen om je schoenen te doen zodat de vloer niet smerig wordt.

Het museum is geopend van 10:00 - 12:15 en van 14:00 - 16:15. Op maandag is het museum gesloten. Het museum lig aan de Beibitshilik 11.

Hazret Sultan Moskee

De grootste moskee van Centaal Azië ligt in Nur-Sultan, aan de andere zijde van de rivier tegenover Ak Orda. Je kunt er gerust een kijkje binnen nemen maar let dan wel op dat je je aan de fatsoensnormen houdt. Zo moet je je schoenen uitdoet voordat je het tapijt betreed. Vrouwen moeten in ieder geval een speciale hoofddoek op en een rok. Ter plekke kun je een speciaal gewaad lenen om je fatsoenlijk te kunnen bedekken. Verder is het zo dat vrouwen niet over de touwen mogen. Dat is een plek die alleen toegankelijk is voor mannen. De Hazret Sultan Moskee is zeer de moeite waard om van binnen te bekijken. Het is prachtig.

Nationaal Museum

Op ongeveer een kwartier lopen vanaf de Hazret Sultan Moskee, staat het nationaal museum van Kazachstan. Dit museum is halverwege 2014 geopend en laat de geschiedenis van het stuk land, wat vandaag de dag Kazachstan heet, zien. Zo zijn er verschillende vondsten te zien van de vroegere nomaden die hier leefden en typerend zijn voor de vroegere Kazachse cultuur. Het museum is te bezoeken van dinsdag t/m zondag. Het museum ligt aan de Tauelsizdik Ave 54

Expo 2017

In 2017 had Kazachstan de eer om de Expo 2017 te organiseren. Het thema was 'toekomstige energie'. Speciaal voor de Expo zijn een aantal futuristische gebouwen gebouwd tegenover Nazarbayev University, ten zuiden van de stad. Eén van de toppers is Nur-Alem. Een glazen bol met een diameter van 80 meter. Tegenwoordig is hier het Museum of Future Energy in gevestigd. Het gebouw telt 8 verdiepingen en op elke verdieping staat een 'nieuwe vorm' van energie centraal. Je kunt het museum op alle dagen, behalve maandag, bezoeken.

Alzhir

Alzhir ligt circa 34 kilometer van Astana af, ter hoogte van het dorp Malinovka. Alzhir is één van de voormalig goelag kampen, dat operationeel was tussen 1937 en 1946. De vertaling vanuit het Russisch is 'Akmola kamp voor de vrouwen van de verraders van het Moederland'. De naam zegt het al, dit was een kamp voor vrouwen. Vrouwen die partner waren of familie waren van een man die tegenstanders waren van de USSR of op een of andere wijze lieten merken dat ze niet voor de USSR waren. De vrouwen zelf hoefden niets verkeerd te hebben gedaan.

Het oorspronkelijke kamp was vele malen groter dan waar nu het memorial is gevestigd. Naast een barak, wachttoren en een wagon, zie je op het terrein vooral symbolische standbeelden en de namen van de vele slachtoffers in dit kamp. Er is ook een klein museum. Hier zie je onder meer de inrichting van een barak, de verhoorruimte, bezittingen van gevangenen en verhalen van personen die hier vast zaten. Het is ook mogelijk om een korte film te zien over Alzhir en het goelag systeem in de USSR.

Het voormalige goelagkamp Alzhir nabij Nur-Sultan

Het complex is dagelijks geopend van 09:00-18:00. Op maandag is deze gesloten. De entree bedraagt 200 Tenge. Alzhir ligt aan de weg Kurgalzino maar vanaf de weg is er ter hoogte van Malinovka een richtingsaanwijzing te zien. Deze valt echter niet op dus hou het goed in de gaten. Er gaan ook georganiseerde tours naar Alzhir. Er zijn verschillende bureaus die deze aanbieden. Hoewel de prijzen relatief aan de hoge kant zijn, is het voordeel dat je een eigen gids hebt. Bij ons hadden we het geluk dat het tourbureau besloot om de tour naar Alzhir te combineren met een stadstour, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen.

Ontspanning

Nur-Sultan heeft heel veel verschillende shoppingmalls waar je heerlijk kunt rondslenteren en kunt genieten van een kop koffie. De bekendste shoppingmall is Khan Shatyr maar ook het nieuwere Mega Silk Way is een favoriete plek om in rond te hangen. Daarnaast heeft Nur-Sultan een groot sportcomplex met onder meer een ijsbaan en het nationale voetbalstadion. Dit sportcomplex ligt aan de  Kabanbay Batyr 47.

Eten en drinken

Nur-Sultan heeft van alles te bieden op het gebied van eten en drinken. Vaak zitten de restaurants echter verstopt achter donkere ramen en kun je van buiten niet echt inschatten of iets goed is of juist niet. De laatste jaren zijn er allerlei restaurants bijgekomen met zowel  centraal-Aziatische als meer westerse invloeden. 

Aan de rechterzijde van de rivier zitten de meeste restaurants aan de Kenesary. Een populair restaurant is Linebrew. Vernoemd naar de bierbrouwerij. Het is een bijzonder gebouw wat het meeste weg heeft van een kasteel. Je vindt hier verschillende soorten steaks en shashlik, waar onder van paardenvlees. Hoewel Line Brew gemiddeld duurder is dan ander restaurants, is het zeer de moeite waard. Een paardenvleesshashlik met aardappels en toetje kost circa 6000 Tenge. Voor lekkere chocolademelk kun je naar Karamel, gelegen aan de Imanov 16. 

Een Oezbeeks restaurant in de 'restaurantstraat' van Nur-Sultan

Aan de linkerzijde van de rivier is de meest bekende restaurant straat Turan Dangyly. Hier staan imposante gebouwen waarbij je verwacht dat je naar een moskee zit te kijken, terwijl het in werkelijkheid een Oezbeeks restaurant is. Je hebt hier ook een Georgisch, Koreaans en Russisch restaurant en deze 'restaurant ally' wordt nog steeds uitgebreid. Gerechten zijn relatief duur. Reken op zo'n 5000 tot 6000 tenge voor een hoofdgerecht maar het is de moeite waard om eens te proberen. 

In de shoppingmalls vind je foodcourts. In Khan Shatyr heb je veel fastfood maar ook een tentje waar je lokale gerechten kunt eten. In de Mega Silk way zijn verschillende restaurants gevestigd op de begane grond en vind je op de bovenste verdieping ook een foodcourt. 

Overnachten

Nur-Sultan heeft een aantal hostels, maar hou er rekening mee dat men daar meestal alleen maar Russisch en/of Kazaks spreekt. Hostels zijn de goedkoopste optie voor een verblijf in Nur-Sultan. Verder zijn er verschillende appartementen te vinden. Hotels in het gedeelte van de Bayterek toren (linker zijde aan de rivier) vormen de beste uitvalsbasis, maar je betaalt er ook naar. De prijzen liggen erg hoog en een kamer voor circa 100 euro per nacht is dan ook niet vreemd.

Vervoer naar en in Astana

Hoewel Nur-Sultan de hoofdstad is van Kazachstan, is het vliegveld relatief klein. Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar Nur-Sultan. Je kunt vanaf Schiphol met een overstap in onder meer Frankfurt, Minsk of Moskou naar Nur-Sultan vliegen. 

Voor een reis naar Kazachstan van maximaal 30 dagen heb je geen visum nodig. Lees meer over een visum  voor Kazachstan. Een taxi vanaf het vliegveld kost globaal 4000 tenge naar de rechter zijde van de rivier, maar kan goedkoper uitvallen als je aan de linker zijde van de rivier blijft (3000-3500 tenge). Bus 10 gaat vanaf het vliegveld naar het centrum en rijdt regelmatig, behalve in de nacht. 

Er rijden regelmatig bussen in Nur-Sultan. Een buskaartje koop je bij een conducteur en kost 180 tenge voor een enkele reis. De conducteur komt vanzelf naar je toe zodra je de bus instapt. Elke keer als je een nieuwe bus pakt, zul je een nieuw kaartje moeten kopen. Er hangen in de bushaltes schema's waar welke bus stopt of waar welke bus heengaat, maar het vraagt enig zoekwerk. Er hangt namelijk geen plattegrond in de bushokjes. De app Astra Bus heeft ons in ieder geval op weg geholpen voor de belangrijkste busroutes. Kennis van het Cyrillisch schrift is handig. Je kunt elke lijn aanvinken en zien waar deze lijn rijdt of een willekeurige bushalte aanklikken en dan zien welke lijnen daar stoppen. Ook de app van Easyway Astana kan behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste busroute. Hier kun je ook per halte zien welke bussen er rijden en wat de frequentie is. In Nederland zijn we gewend dat elke bushalte ook een halte er tegenover heeft voor de tegenovergestelde richting. Dat is in Nur-Sultan niet altijd het geval. Soms rijdt de bus een rondje of via een andere route weer terug. 

Als je hotel echter in de buurt van Bayterek zit, dan kun je ook veel zelf lopen en heb je de bus niet altijd nodig. Verkijk je niet op de afstanden. Soms lijkt het op de plattegrond relatief dicht bij elkaar maar valt de looptijd in het echt tegen. Een andere optie is om een taxi te nemen. Er rijden veel taxi's in Nur-Sultan en meestal kan je hotel er wel een voor je regelen. Een taxi in Nur-Sultan zelf kost ongeveer 1000 tot 1500 tenge. Via de app Yandex Taxi (vergelijkbaar met uber) kun je ook makkelijk zelf een taxi regelen. Wel is het handig een internetverbinding te hebben.

Een georganiseerde tour is vrij prijzig en soms lastig te organiseren omdat Nur-Sultan nog niet is ingericht op dit type toerisme. Via Turan Asia hebben wij voor 3 personen een sightseeingtour met een auto en een gids kunnen regelen voor $120 dollar.

Geschreven door Lisan Kerstens op 05 Jan 2020 14:28.

Cached Page - Parse time: 0.019416093826294