Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De Griekse keuken staat bekend om het gebruik van diverse kruiden als oregano, knoflook en dille en natuurlijk het gebruik van olijfolie.  Alhoewel de meeste mensen Grieks eten associëren met het vele vlees, zijn er ook veel vegetarische en visgerechten te vinden in de Griekse keuken. Aubergine is een veel gebruikte groente.

Eten

Uit eten gaan

In Griekenland zijn er diverse soorten eetgelegenheden. De meest bekende is de taverna. Dit is een traditioneel Grieks restaurant, vaak gerund door familieleden en goedkoper dan een estiatorio; de duurdere variant van een restaurant. In een bar-restaurant vind je vaak cocktails en kleinere hapjes. Voor een kop koffie of een kop thee ga je naar een kafeneio en bij een Ouzerie kun je terecht voor kleinere gerechten vergezeld met een glas ouzo.

In een taverna is het gebruikelijk dat je betaalt voor het couvert. Hier zit ook brood vooraf bij. Dit wordt geserveerd in een mandje met je bestek en servetten. Dit dien je zelf neer te leggen. Sommige tavernas bieden een alcoholische versnappering van het huis aan, dit wordt dan nadrukkelijk erbij gezegd. Doorgaans is het gebruikelijk dat met de rekening ook een nagerecht van het huis wordt geserveerd.  Dit nagerecht bestaat vaak uit watermeloen. Sommige tavernas serveren yoghurt met honing of zelfs baklava.

Vis is, zeker aan de kust, vers en wordt vaak met een kiloprijs aangegeven. Op de menukaart vind je duidelijk aangegeven als er van ingevroren producten gebruik wordt gemaakt. Soms mag je zelfs uit de keuken een vis kiezen die je graag opgediend wilt zien.

Voorgerechten

Voorgerechten worden ook wel mezhedes genoemd. Je hebt zowel warme als koude mezhedes. Voorbeelden zijn  keftedes (gehaktballetjes), kalamari (gefrituurde inktvisringetjes), tzatziki en dolmadakia  (gevulde wijnbladeren). Choriatiki is de bekende Griekse salade, bestaande uit komkommer, tomaat, rode ui, paprika, feta, olijven en diverse kruiden. Er zijn vaak ook plates te bestellen die bestaan uit een variatie van voorgerechtjes.

Hoofdgerechten

Bekende hoofdgerechten zijn de typische  vleesgerechten als souvlaki (vlees aan een spies), bifteki (gehakt, al dan niet gevuld met feta), soutzoukakia (gehaktrolletjes in tomatensaus) en natuurlijk de beroemde ovenschotel mousaka. Andere gerechten die zeker de moeite waard zijn, zijn onder meer pastitio (pastaschotel met gehakt), giouvetsi (soort van pasta noedels met vlees) en stifado (stoofpot). Voor de vegetariers is Briam een aanrader. Dit zijn groenten uit de oven. Diverse soorten vlees zijn ook als "kokkinisto" te verkrijgen. Dit betekent dat ze zijn gestoofd in tomatensaus.  Verder kun je in de meeste kustplaatsen vers gevangen vis krijgen en zie je vaak geit, lam of konijn op de kaart staan.

Nagerechten

Als nagerecht wordt er vaak fruit of yoghurt met fruit geserveerd. Maar Griekenland heeft ook zeker zoete lekkernijen zoals de Karidopita (walnotentaart) of de Lemonopita (citroentaart).

Snacks

Voor de lekkere trek tussendoor is de pita gyros een aanrader. Ook souvlaki wordt vaak als tussendoortje gegeten. Daarnaast verkopen bakkers ook spanakopitakia of tiropitakia. Dit zijn hartige bladerdeeghapjes gevuld met spinazie of fetakaas. Dit vind je vaak ook op de menukaart bij de mezhedes.

Drinken

Griekenland staat bekend om de ouzo en de diverse soorten wijnen. Bier drinken ze in Griekenland wel, maar in veel mindere mate. Ze geven liever de voorkeur aan een karafje wijn. Een bekende wijn is de retsina. Dit is een witte wijn. Daarnaast zijn er ook bekende streekwijnen. Zo is Samos bekend vanwege de Samonswijn. Dit is een zeer zoete nectarwijn. Op Kreta wordt Raki (lijkt op de Turkse Raki) gedronken. Een variatie op de Raki is Honingraki. Daarnaast vind je op Pilion tsipouradika. Dit is een sterke drank, dat vaak wordt gedronken in plaats van de traditionele ouzo.