Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Op Curaçao hebben ze de Nederlands-Antiliaanse gulden. Deze wordt afgekort tot “Nafl.” of “Ang”. Veel van de prijzen staan dan ook in de Nafl aangegeven of in Amerikaanse Dollars. Met beide valuta kun je betalen. Het is ook mogelijk om in sommige gevallen met de Euro te betalen al ben je dan altijd duurder uit dan wanneer je de lokale valuta gebruikt. Het Nederlands-Antiliaanse briefpapier heeft veel weg van het oude Nederlandse geld. Alleen de kleuren komen niet overeen met de bedragen zoals wij ze gewend waren. De waarde van briefjes en muntgeld komt wel overeen met het oude Nederlandse geld. Zo heb je kwartjes, vijfgulden munten en briefjes, 10 gulden, 25 gulden 50 gulden etc.

Prijzen in restaurants staan altijd in Nederlands-Antiliaanse guldens aangegeven of in Amerikaanse Dollars. Wanneer je een bonnetje krijgt kan hier zowel de prijs in Dollars als in Nederlands-Antiliaanse guldens op staan. 
In de meeste gevallen wordt er 5% belasting bovenop de verkoopprijs gerekend.

Een Euro is ongeveer 2,3 Antiliaanse-Gulden.

In veel winkels in Willemstad zijn belastingvrije artikelen te koop. Mocht je wat van dit soort artikelen willen kopen, controleer dan ook even bij de douane of je deze moet aangeven om problemen te voorkomen.

Pinnen

ATM / pin-automaten zijn op het hele eiland te vinden. Op het vliegveld heb je al voordat je door de douane gaat een pinautomaat. Ook direct buiten bij het vliegveld heb je naast het barretje een bank en pinautomaat. Ook in Willemstad zijn diverse pinautomaten beschikbaar. In de grotere hotels zoals bijvoorbeeld het Hyatt is ook een pinautomaat aanwezig.

Op het gehele eiland worden vrijwel alle grote creditcards geaccepteerd.

Budget

Het reisbudget dat je voor Curaçao nodig hebt is afhankelijk van het type vakantie dat je wilt houden. Curaçao is echter geen budget bestemming en reken dus op een budget dat vergelijkbaar is met wat je in West-Europa kwijt bent aan een vakantie.

Koop je een los vliegticket en boek je daarnaast accommodatie dan ben je voor een korte vakantie vrijwel zeker een stuk duurder uit als wanneer je een package holiday boekt. Alleen wanneer je langere tijd op het eiland wil blijven dan is zelf accommodatie regelen interessant.

Eten en drinken is een kostenpost om rekening mee te houden. Ga je dagelijks uit eten of kook je zelf? Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl. Voor avondeten incl drankje en toetje kom je al snel aan de 50 Nafl. Goedkoper eten kan je bij de zogenaamde snek of op de markt in Willemstad. Op Curaçao zijn veel appartementen. Ook zelf koken is voor veel mensen een optie, prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met Nederland. Voor sommige producten zoals pasta en vlees betaal je meer dan in Nederland maar andere zaken zoals fruit zijn goedkoper.

Als zelfstandige reiziger kan je je prima en goedkoop verplaatsen met het openbaar vervoer, een buskaartje kost minder dan 2 euro. Veel mooie afgelegen plekjes zijn echter alleen of veel beter bereikbar met een huur auto. Huur deze van te voren via internet voor de beste prijzen.

Entree prijzen voor bezienswaardigheden en nationale parken fluctueren nogal maar voor de echte topattracties betaal je meer dan 10 Nafl. Het huren van een strand bedje op populaire stranden kost meestal 5 Nafl, voor sommige stranden moet je daarnaast nog een entree fee betalen, vaak ook 5 Nafl. Op Curaçao kan je prima snorkelen en duiken. Ook de huur van je duikuitrusting is een kostenpost waar je rekening mee moet houden.