Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad en staat op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je de stad bezoekt zal je merken dat het aanvoelt als een dorp, terwijl het eigenlijk een grote stad is met bijbehorende industrie.

Willemstad wordt in tweeën gesplitst door de natuurlijke haven in de wijken Otrobanda en Punda. Door middel van de pondjesbrug worden deze twee wijken weer met elkaar verbonden, zodat voetgangers gemakkelijk kunnen oversteken en schepen de haven kunnen blijven bezoeken.

Willemstad is in het verleden altijd een belangrijke (strategische) plek geweest voor de zowel de Spanjaarden als de Nederlanders.. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. In 1634, lang nadat de Spanjaarden Curaçao hadden verlaten, claimde de Nederlandse WIC (West Indische Compagnie) het eiland. Voor de Nederlanders was de natuurlijke haven van Willemstad ideaal om handel te drijven, en dat is dan ook wat er gebeurde.

De Sint Annabaai, die nu nog steeds als haven dient, is van nature erg diep en daardoor ideaal voor grote schepen. Deze haven zorgde voor een economische boost voor Curaçao, tot het einde van de slavernij in 1862.

De haven speelt op dit moment nog steeds een erg belangrijke rol voor Curaçao. Sinds Curaçao in 2010 autonoom is geworden binnen de Nederlandse staat wil het zichzelf populair maken als cruise-bestemming. De diepe haven is opnieuw een voordeel voor vanwege de bereikbaarheid voor grote schepen. Wanneer er een (cruise-) schip Willemstad binnen komt varen, is het de moeite waard om even naar de Sint Anna Baai te lopen. Naast het gigantische schip zal je ook rennende mensen zien die nog snel even gebruik willen maken van de Koningin Emmabrug om naar de overkant te komen. Wanneer de Koningin Emmabrug zich opent voor schepen, kun je gebruik maken van de gratis pondjes die je van Otrobanda naar Punda (of andersom) brengen, zolang de brug open staat.

Otrobanda

In het westen van de stad ligt de wijk Otrobanda, die van oudsher vooral een arbeiderswijk is. Otrobanda is een leuke wijk met één belangrijke winkelstraat (de Breedestraat). In deze straat zijn de gebouwen mooi opgeknapt, wat bijdraagt aan de sfeer van de wijk. Je kunt hier lekker kunt rondslenteren langs de winkeltjes en hebt ook een mooi uitzicht op de handelskade aan de overkant en de Wilhelminabrug. Ideaal om lekker mensen te kijken en leuke foto’s te maken.

Netto Bar

In de Breedestraat 143 in de wijk Otrobanda vind je de Netto Bar. Deze bar, die in 1954 geopend is door Ernesto Koster, is een begrip op Curaçao. Zodra je binnenstapt zie je direct dat de hele bar vol hangt met foto’s van beroemde barbezoekers, krantenartikelen en allerlei souvenirs die te maken hebben met voetbal. Het mag duidelijk zijn dat de oprichter gek was van een potje voetbal.

De hele bar ademt door al deze souvenirs een gezellige sfeer en zowel de lokale bevolking als de toeristen worden warm onthaald voor een drankje. Wanneer je er toch bent probeer dan ook eens de Ròm Bèrdè, ofwel groene rum. Het recept van deze likeurachtige drank heeft Ernesto gekregen van zijn baas, voor wie hij na school werkte. Hoe de groene rum gemaakt wordt en wat het recept is dat is tot op de dag van vandaag een familiegeheim.

Kurá Hullanda

Kurá Hullanda schijnt een van de betere hotels van het Caribisch gebied te zijn. Het lijkt bijna een compleet dorp met restaurantjes, winkeltjes en kamers om te huren. De architect Jacob Gelt Dekker besloot zijn hotel te bouwen in een vervallen arbeidersbuurt in Otrobanda. Het hotelterrein is de moeite waard om door te wandelen. Mocht je een rondleiding door Willemstad nemen met een gids, dan zal deze plek daarin zeker opgenomen zijn.

Op het hotel terrein bevinden zich typisch Curaçaose kleurrijke gebouwen. Er is een beeldentuin met beelden van de verschillende culturen die in de loop der jaren op het eiland terecht zijn gekomen. Ook is er een museum dat inzicht biedt in de oorsprong en het verloop van de Afrikaanse slavenhandel. Wil je dit museum bezoeken, dan kan dat dagelijks van 10.00 u tot 17.00u. Prijs voor volwassenen is Nafl. 15,- en het museum is te vinden in de Langestraat 8. Voor studenten en ouderen is er een gereduceerd tarief.

Punda

In de wijk Punda kun je lekker shoppen, eten, genieten op een van de vele terrasjes en lekker door de kleine gekleurde straatjes slenteren.

Fort Amsterdam

Zowel aan de Otrobanda- als aan de Pundazijde vind je grote fortmuren. Deze zijn van Fort Amsterdam, door de Nederlanders gebouwd om de belangrijke haven te beschermen tegen de Spanjaarden. Fort Amsterdam ligt op een strategisch punt aan de Pundazijde, aan de ingang van de haven. Het is het grootste fort dat op het eiland aanwezig is in totaal zijn er acht. Het fort zou niet alleen zorgen voor de verdediging maar diende ook als hoofdkantoor voor de West Indische Compagnie.

Binnen de muren van het fort vind je dan ook de gouverneurswoning en een kerk, die inmiddels volledig gerestaureerd zijn. Kogelgaten zijn niet hersteld, dus kijk goed rond om ze te vinden. De afgelopen jaren zijn veel gebouwen opgeknapt en op de Wereld Erfgoedlijst geplaatst. Wanneer je goed kijkt zie soms particulier opgeknapte gebouwen. Je kunt ze herkennen aan de moderne beglazing en kozijnen tussen de andere authentieke bouwwerken.

Omdat de Nederlanders geen stenen hadden, werd alles dat voorhanden was gebruikt om een zo goed mogelijke defensiemuur te bouwen. Het fort en de muren bestaan dan ook voornamelijk uit koraal en zelfs de ballaststenen die voor de schepen nodig waren zijn verwerkt in de fortmuren. Helaas had het gebruik van koraal een nadeel en dat was het zout. Hierdoor moeten alle gebouwen en muren die hiermee gebouwd zijn continue worden gerestaureerd.

Over een aantal vervallen panden wordt nu nog een strijd gevoerd. De meeste Antilianen willen de stad graag in oude glorie herstellen. Niet iedereen deelt deze mening, er zijn ook mensen die liever zien dat deze oude gebouwen tegen de vlakte gegooid worden en dat er wat nieuws voor wordt teruggezet. Laten we hopen dat de oude glorie wordt hersteld, want de gebouwen voegen veel toe aan de sfeer van de stad!

Emanuel Synagoge

De Mikvé Israël Emanuel Synagoge in de wijk Punda is een bijzondere plek om te bezoeken. Deze synagoge is de oudste synagoge op het westelijk halfrond die nooit buiten gebruik is geweest. Het meest opvallende van de synagoge is dat binnen de vloer bedekt is met zand. Het zand bedekte destijds de oude houten planken vloer en had een geluiddempende werking.  Naast deze praktische invulling had het zand ook een symbolische betekenis. Het zand op de vloer stelt namelijk de lange weg voor die het volk van Israël heeft moeten afleggen naar de vrijheid. Inmiddels is de houten vloer vervangen door beton, maar de symbolische en praktische invulling van het zand op de vloer is gebleven.

In de synagoge zijn diensten op vrijdagavond (18:30u) en op zaterdagochtend (10.00u). Gepaste kleding is gewenst wanneer je de synagoge bezoekt. Buiten de diensten om is de synagoge van maandag tot en met vrijdag te bezoeken.

Overdekte markthal

Aan de Ruyterkade vind je de overdekte markt waar je naast groente en fruit ook tal van andere spulletjes kunt kopen. In het gebouw naast de markt (volg de geur van het eten) kun je traditionele Curaçaose maaltijden eten! Allerlei kleine keukentjes op een rij bereiden verschillende soorten maaltijden waar je uit kunt kiezen. Voor een klein bedrag kun je er een eenvoudige maar prima maaltijd krijgen.

Floating market

Combineer je bezoek aan de markthal met een bezoek aan de floating market of drijvende markt aan de Caprilleskade. Venezolanen en Haïtianen komen een keer per week naar Curaçao, om hun groente en fruit te verkopen op deze markt. Tot de goederen weer verkocht zijn verblijven ze op de boot, wat in ieder geval voor de nodige mooie plaatjes en lekker fruit en groente zorgt.

Guided tour

Wil je alle bovenstaande highlights met een gids bezoeken dan kun je meer informatie krijgen bij een klein gebouwtje dat als “tourist center” dient. Dit is te vinden aan het einde van de Koningin Willeminabrug op Punda.