Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Welke risico’s loop je als toerist in Curaçao en welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen.  Hoewel het echt niet zo is dat je Curaçao heel erg onveilig is, moet je op het eiland zeker wel op letten. Criminaliteit is een groeiend probleem. Toeristen worden door veel daders gezien als een makkelijk en lucratief doelwit.

Diefstal

Met name in Willemstad moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers. Zeker op drukke plekken zoals de souvenirmarkt of bij het busstation. Op dagen dat er cruiseschepen in de haven liggen zijn er meer zakkenrollers actief.

Laat je tas nooit onbeheerd liggen op het strand dit trekt gelegenheidsdieven aan. Hotelkamers hebben niet voor niets kluisjes berg hier je waardevolle spullen op. Zo voorkom je ook dat hotelpersoneel aangetrokken wordt tot je spulletjes.

Het open breken van (huur) auto’s is ook een probleem in Curaçao. Met name in Willemstad of op afgelegen stranden. Ga je bijvoorbeeld duiken dan adviseren duikscholen geen waardevolle spullen mee te nemen. Laat nooit een tas zichtbaar in de auto liggen, je kan dan nog beter je handdoek en (goedkope) zonnebril zichtbaar neerleggen. Zo voorkom je dat de auto opengebroken wordt omdat een dief denkt dat er wat te halen valt. Wanneer je accommodatie bewaakte parkeerplek heeft maak hier dan altijd gebruik van.

Helaas komen ook overvallen onder bedreiging van wapens zoals een mes voor. Dit gebeurd echter zelden overdag. Er wordt dan ook geadviseerd om na 22:00 niet meer over straat te gaan zodra het donker is de rustige straten en stranden te vermijden.

Duiken en Snorkelen

Op Curaçao komen enkele gevaarlijke vissen voor zoals de lionfish en de Stone fish. Ook kan je kwallen tegen komen. Met snorkelen moet je vooral opletten voor zee-egels. Op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen. 

Overig

Op Curaçao komt de De manzanilla voor. Deze boom heeft zeer giftige vruchtjes die lijken op kleine groene appeltjes. Deze zijn niet alleen een risico als je ze eet maar ook als het regent. Het gif van de boom stroomt dan namelijk met de regen mee. Gelukkig staan er op plekken waar deze boom groeit vaak waarschuwingsboordjes.

Op Curaçao komt gelukkig geen Malaria voor maar wel Dengue. Deze muggen steken overdag. Het is daarom wel verstandig deet mee te nemen.