Jeffrey Schipper Geschreven door ubiytsa. Foto door: ubiytsa

  • Voor slechts € 459.54 naar Rio de Janeiro Nu boeken

Denk aan Brazilië en de kans is groot dat voetbal, stranden, carnaval en samba in het lijstje voorkomen van associaties die je met dit reusachtige land hebt. Niet vreemd dan ook dat de voormalige hoofdstad, Rio de Janeiro, dit alles met elkaar combineert en je met een klap van fascinatie tegemoet komt. Gooi daar toeristische trekpleisters het standbeeld ‘Christus de Verlosser’ en de Suikerbroodberg bovenop en je hebt een droombestemming te pakken.

Bezienswaardigheden

Uitzicht op Rio de Janeiro

In de stad zijn twee belangrijke uitzichten te vinden. ‘Christo Redentor’ is het iconische beeld van Rio de Janeiro die op de Corcovadoberg overal in de stad te zien is. Wanneer je op de berg staat, zie je geheel Rio de Janeiro voor, naast en achter je; prachtig om te zien. Om hier te komen pak je de bus om vervolgens met het treintje of lopend naar boven te gaan. Het bus-systeem in Rio is ontzettend simpel: in alle bushokjes zie je stadskaarten waarop de belangrijke bezienswaardigheden staan en welke bus je daarvoor moet pakken. Het tweede uitzicht is vanaf de iconische ’Suikerbroodberg’ of de ‘Pão de Açúcar’. Ook hier: je pakt de bus, gaat met een kabelbaan (of lopend) omhoog en je kunt genieten van een schitterend uitzicht vanaf de andere kant van deze reusachtige stad. Vergeet niet een studentenkaart mee te nemen, je betaalt dan namelijk de helft.  

De stranden

De stranden in de stad liggen op een rijtje: Copacabana, Ipanema en Leblon. Welk strand je bezoekt maakt weinig uit (hooguit de drukte). De stranden zijn gemakkelijk te bereiken met de metro. Let wel op: de stranden staan berucht om diefstal. Laat dus geen spullen op je handdoekje liggen zonder dat er iemand bij zit.

Centro & Lapa

In het centrum van de stad vindt je een aantal interessante gebouwen, zoals het ‘Teatro Municipal’. De wandeltocht door dit deel van de stad is niet een hoogtepunt van de stad, maar wel interessant om doorheen te lopen. Een wandeltochtje via enkele interessante gebouwen naar de bekende trappen, ‘Escadaria Selarón’, en het aquaduct ‘Carioca Aqueduct’, is meer dan genoeg om een goed beeld ervan te krijgen. Loop de trappen helemaal naar boven en je bevindt je in een wijkje met kunstenaars en veel graffiti bovenop de heuvel van Santa Teresa.

Extra tips:

  • Ben je gefascineerd door de sloppenwijken of ‘favelas’ van Brazilië? Dan kun je een tour nemen die door Rocinha en/of Santa Marta gaat.
  • Heb je tijd over in Rio? Bezoek dan de botanische tuinen, die bekend staat om de lange straat van reusachtige palmen.  
  • Reis je met een grote backpack? Bereid je voor op klem zitten in de bussen. Ze werken met een heel smal hekje waar je volledig klem in kunt zitten en waardoor je in het middelpunt van de belangstelling staat van de hele bus.
  • Houd je van voetbal? Een wedstrijd in één van de grootste voetbalstadions ter wereld, ‘Maracaña’, is niet zo duur en staat bekend om de overweldigende sfeer. 
  • Op zoek naar een hostel? Waar je in de stad zit, maakt niet veel uit. De metro- en de bussystemen zijn perfect om overal in de stad te komen. Voor feestvieren: Copacabana, Ipanema en Lapa. Voor rust: Botafogo. 

Carnaval

Carnaval in Rio de Janeiro is de allergrootste en meest extravagante in de wereld. Met prachtige praalwagens, opvallende kostuums en een fantastische sfeer moet dit een geweldige ervaring zijn. In 2016 wordt carnaval gevierd rond 7 februari.

Vervoer naar Rio de Janeiro

Het vliegveld van Rio de Janeiro heet Tom Jobin, ook wel bekend als Galeão. Het vliegveld ligt circa 20 kilometer van de stad af. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam maar goedkopere opties zijn met een tussenstop via Londen met British Airways of via Madrid met Iberia.

Foto's: Ubiytsa