Marianne Smit Geschreven door Marianne1984.

  • Voor slechts € 892.60 naar Florianopolis Nu boeken

Florianopolis bestaat uit de ‘stad’ Florianopolis op het vaste land en een aantal districten op het eiland wat eigenlijk ook weer dorpjes zijn die door de natuur van elkaar gescheiden zijn. Florianopolis heeft een hoge levensstandaard en het trekt zowel Braziliaanse touristen als buitenlandse. De meeste touristen zijn te vinden op het eiland Santa Catarina. Niet zo gek want daar heb je keuze uit maar liefst 42 verschillende stranden. Welke het beste bij jou past ligt aan wat je zoekt. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe luxer de huizen en hoe hoger de prijzen.

Barra da Lagoa en Lagoa de Conceicao

De meeste backpackers verblijven in het oosten, in Barra da Lagoa. Dit is een rustig vissersdorpje met mooie gekleurde huisjes, bootjes en vooral veel groen. Het is een prachtige plek om te relaxen, te genieten van de natuur en de laidback feestjes op het strand en met name om te (leren) surfen. Voor de beste ervaring in Barra da Lagoa boek je een accomodatie op de heuvel aan de overkant van de brug. Het uitzicht is schitterend.

Naast relaxen en surfen zijn er een aantal ‘trails’, onder andere naar de top van de heuvel waar je een prachtig uitzicht hebt over aan de ene kant Barra da Lagoa en aan de andere kant de zee. Verder kun je hiken naar de natural pools; een aantal rotsen waar water tussen blijft staan wat een soort natuurlijk zwembad vormt. Ook kun je een bezoek brengen aan Projeto Tamar, een opvang voor schildpadden.

Barra da Lagoa heeft een compact centrum met een aantal bikini- en souvenirwinkeltjes, supermarktjes en restaurants. Verder zijn er op het strand diverse restaurants en bars te vinden. Neem wel genoeg contant geld mee want er is geen pin automaat in Barra da Lagoa. Hiervoor moet je de bus nemen naar Lagoa de Conceicao (duurt ongeveer 15min, afhankelijk van het seizoen en het tijdstip). Hier vind je meer restaurants en winkeltjes en er zijn een aantal bars met live muziek. Het publiek is over het algemeen wat netter en de prijzen zijn dan ook hoger dan in Barra da Lagoa. Maar een dagje Lagoa de Conceicao is zeker de moeite waard. Ga longboarden op de lagoa, lunchen in het centrum en ’s avonds naar een live band in een van de bars. En als je daarna nog energie over hebt, kun je nog naar een van de (dure) clubs.

Praia Mole en Praia Joaquina

Een van de mooiste stranden van Florianopolis is Praia Mole. Hier is de natuur iets ruiger en zijn de golven hoger; perfect voor de meer ervaren surfer. Praia Mole heeft een aantal restaurants op het strand compleet met loungebedden waar je al relaxend en genietend van het uitzicht van je caipirinha kunt sippen.

Een andere populaire activiteit op Ilha Santa Catarina is sandboarden in Praia do Joaquina. Huur een board en probeer heelhuids van de metershoge duinen naar beneden te boarden. Don’t worry, er zijn ook ‘beginnersduinen’. Je kunt je daarna afspoelen bij het strand en er zijn ook genoeg restaurantjes om een hapje te eten.

En verder

Als je verder naar het noorden wilt gaan, dan is het aan te raden om een auto te huren. Genoeg stranden om te bezoeken en leuke vissersdorpjes om een vers gevangen visje te eten. Het is echter niet overal makkelijk om een auto te huren, dus neem genoeg tijd om een auto te regelen. Vanuit Barra da Lagoa moeten bijvoorbeeld de auto’s eerst opgehaald worden vanuit Lagoa de Conceicao (of gebracht worden) en dat kan wel een paar uur duren.

Als je even genoeg hebt van alle mooie stranden (wat ik me niet kan voorstellen), dan kun je de bus nemen naar het vaste land. Dit deel heeft veel meer weg van een stad, met veel verkeer, hoge gebouwen en een stadsstrand. Het heeft meerdere winkelstraten waar vooral veel synthetische kleding te koop is en veel fastfood restaurants te vinden zijn.

Beste tijd om naar Florianopolis te gaan

Het hoogseizoen in Florianopolis is van december tot maart, wanneer de Brazilianen (en veel andere Zuid-Amerikanen) vakantie hebben. Als je van drukte houdt en bereid bent om meer te betalen, is dit de beste tijd om Florianopolis te bezoeken. Maar zelf vind ik november de beste maand. De temperatuur is warm genoeg om overdag naar het strand te gaan en ’s avonds koel genoeg om lekker te kunnen slapen zonder loeiende airconditioning. Verder is er genoeg ruimte om van de stranden te genieten en is het rustig genoeg om met de locals in contact te komen op de strandfeestjes en in het centrum. Alleen zijn nog niet alle restaurants open. Tijdens kerst en oud en nieuw is het erg druk en kan een busritje van Barra da Lagoa naar Lagoa de Conceicao twee uur duren in plaats van 15 minuten. Daarnaast betekent zomer in Florianopolis ook dat het regenseizoen is, dus het kan voorkomen dan je hele dagen niet naar buiten kunt.