Jeroen De Smet Geschreven door Jeroends1989. Foto door: Jeroends1989

  • Voor slechts € 61.28 naar Salvador Nu boeken

Salvador is voormalige hoofdstad van Brazilië en haar geschiedenis staat voor een groot deel gekenmerkt door de slavernij. Men kent nu onder de bevolking een 3/4 die van Afrikaanse origine is. Wat houdt dit vandaag de dag in? Dit maakt van Salvador een multiculturele stad, met vele Afrikaanse gewoontes, religie, dansen, eetgewoontes.

 

Bezienswaardigheden

Pelourinho 

Dit is het plein in de oude binnenstad, gekenmerkt door de vele kleurrijke huizen en zijn geschiedenis ten tijden van de kolonisatie door de Portugezen. De vertaling betekent 'schandpaal'. Het was de handelsplaats voor de slavernij. Je vraagt er het beste ook even wanneer de Olodum speelt. Dit is een groepje, bestaande uit jongeren die samen drummen op straat. Dit is een mooie ervaring. Wie zich het nummer 'They don't care about us' van Michael Jackson kan herinneren, zal het begin van zijn videoclipje wel herkennen.

Nossa Senhora do Bonfim

Hét ontmoetingspunt voor de geïntegreerde Afrikaanschristelijke godsdienstige feesten. Het is een belangrijke pelgrimsplaats in Brazllië. Men krijgt er een lintje, die hang je aan de hekken of doe je om je arm, waarna je een wens kunt doen. Het is de bedoeling dat je het lintje niet afknipt maar dat hij er vanzelf afvalt.

Santo Antonio da Barra

Dit is het oudste fort in Bahia en is gebouwd in 1698. Je komt hier voor de prachtige uitzichten over de kustlijn. In het fort is ook nog een museum gevestigd over de zeevaart.

Mercado Modelo

De gezellige markt, gelegen in de benedenstad. Je kunt hier onder meer terecht voor je souvenirs. Ook wordt op deze markt druk de vechtsport Capoeira uitgeoefend.

Solar de Unhao

Hier vind je een modern museum terug, alsook kun je er een wandeling maken of gezellig tafelen. Veel mensen komen hier ook om de zonsondergang te bekijken.

Bezienswaardigheden buiten Salvador

Praia do Forte

Deze stad ligt op ongeveer 2 uur rijden van het stadscentrum van Salvador (op een afstand van circa 82 km). Je vindt er heerlijke rust, alsook heel weinig toeristen. Je kunt hier ontsnappen van het drukke Salvador en genieten van zon, strand en zee. Wie wil kan er verblijven in een kamer met uitzicht op zee. Zo hoor je het geluid van golven wanneer je wakker wordt, vaak heb je ook een stukje privéstrand. Dit is prachtig!

Entertainment

Wie graag danst, man of vrouw, moet 's avonds zeker het uitgaansleven in Salvador ontdekken! Vrouwen dansen heel graag, dus toon hier als man zeker respect voor. Voor wie het niet onder de knie heeft een Braziliaanse vrouw apprecieert oprechtheid en zal liever hebben dat je het geprobeerd in plaats van dat je op afstand blijft.

Een aanrader is het Braziliaanse carnaval. Het het is heel druk, en wie een ticket wil via een hotel betaalt veel geld. Maar je krijgt hiervoor lekker eten, een drankje en een veilige plek voor terug. De muziek, Axê, genaamd kenmerkt de dagelijkse stoet. Het is de ene truck na de andere, waarop bands hun muziek spelen.

Veiligheid

Ondanks dat Salvador een prachtige stad is, is het leven hier héél hard. Voor velen is een leven vol luxe niet vanzelfsprekend. Enkel wie geld heeft in Brazilië, heeft de kans vooruit te komen in het leven. Wie dit niet heeft, leeft vaak in erbarmelijke omstandigheden. De favela's liggen verspreidt overheen de berg, waarop de stad is gebouwd. Hou hier dus rekening mee, ook 's avonds wanneer het donker wordt, vermijd je best straten die leeg zijn.

Vervoer naar Salvador

Het vliegveld Salvador Deputadom Luis Eduardo Magalhaes International Airport is een van de grootste vliegvelden van Brazilië. Het ligt 28 kilometer van de stad af. Je kunt met een minibus of een reguliere stadsbus nemen naar het centrum. Een luxere optie is de bus First Class, dat je naar Praca da Sé brengt.