Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: Nanneke

Halong Bay is absoluut één van de mooiste plekken van Vietnam. Deze plek staat niet voor niets op UNESCO's werelderfgoedlijst. Deze baai ligt vol met duizenden kleine, hoge karstgebergten die uit het water steken en dat zorgt voor een heel bijzonder plaatje.

Wat kan ik zien en doen in Halong Bay?

Halong Bay is zoals al eerder genoemd een beeldschoon gebied. Het staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst en is in 2008 ook genomineerd voor the World's 7 Natural Wonders. Verwacht niet dat je de enige bent die vanaf een boot Halong Bay wil verkennen, want net als bij alle mooie, fascinerende plekken op de wereld zijn ook hier meer toeristen. Dit merk je vooral wanneer 's avonds het anker wordt uitgegooid en je om je heen kijkt! Alle boten moeten namelijk verplicht op dezelfde plek vastgelegd worden! De meeste boten maken een stop zodat je even kunt zwemmen. Met een beetje geluk heeft je boot ook wat kajaks en kun je tijdens de zonsondergang de zon tegemoet peddelen. Je bezoekt onderweg prachtige grotten die helaas tot een soort van disco zijn omgetoverd. De meest vreemde lampen staan op de stalagmieten gericht en er is zelfs een waterval in elkaar geknutseld. Ook kun je op het eiland Cat Ba chillen of het bos of grotten ingaan. Neem wandelschoenen of andere gemakkelijke schoenen mee als je van plan bent een trekking in het national park te doen.

Hoe kom ik in Halong Bay?

De goedkoopste maar ook de makkelijkste manier om bij Halong Bay te komen is door een tourtje vanaf Hanoi te boeken. Een "goedkope" backpackerstoer naar Halong Bay kost ongeveer €60,00 per persoon. Dit is dus voor twee dagen inclusief het vervoer van Hanoi naar Halong Bay en weer terug, al je eten en je accommodatie. Alleen voor extra drankjes betaal je bij. Belangrijk hierbij te vertellen is dat het goed is om altijd voor de goedkoopste optie te gaan. De voorzieningen die je beloofd worden (airco/betere bussen/betere boot) krijg je in 99% van de gevallen niet want al deze bakpackerstours zijn in principe hetzelfde! 

Een andere optie is om vanuit Hanoi naar Cat Ba Island te gaan en daar een dagtour op een boot te boeken. Afhankelijk van waar je deze boekt betaal je hier tussen de 11 en 20 dollar voor. 

Hier het verhaal reizigers die deze tour hebben gedaan:

's Ochtends worden onze grote rugzakken opgehaald. We slaan ze op in het hotel waar we de toers hebben geboekt en een gratis kamer hebben tussen de 2 toers in. Dan lopen we naar de bussen die ons in ongeveer 1.5 uur naar Halong City rijden. Wij hebben gekozen voor de 3 daagse (i.p.v. 2 daagse) trip in een kleine groep (16 i.p.v. 40). Op de boot krijgen we een heerlijke lunch met rijst, vis, omelet, tofu, sojasaus en groenten. We varen naar twee grotten. Ze zijn best mooi maar vooral erg grappig. Wederom groene, rode en blauwe lampen overal maar zelfs een fake waterval en een fontein (?!).

Nu is het tijd voor het echte Halong Bay gedeelte. De puntige bergen die uit het water steken. Het uitzicht is prachtig en het is heerlijk relaxed op de boot. Aan het einde van de middag gaan we voor anker om te zwemmen. Het water is 30 graden, wat heerlijk is. Je koelt zelfs een beetje af, want de thermometer geeft 39 graden aan. Na het zwemmen brengen we een aantal mensen naar Cat Ba Island die niet op de boot willen blijven slapen en daarna varen we naar een mooie baai. De kajaks worden gebracht en we gaan even het water op. Het is al schemerig dus we maken een kort rondje om een eiland langs de drijvende huisjes van de vissers. Regelmatig springen visjes uit het water als wij hun rust komen verstoren.

's Avonds zitten we allemaal op het bovendek naar de vallende sterren te kijken en er komt, heel cliché, een gitaar tevoorschijn.

Op de tweede dag zitten de meeste van ons om 6.00 uur alweer op het dek te lezen. Het is te warm om te slapen. Een uurtje later is er ontbijt met brood en veel fruit. We varen naar Cat Ba Island. We gaan van boord en hebben nu een privégids omdat onze toer iets anders is dan die van de rest van de groep. Wij hebben de "goedkope" toer ($34 pp). Na de wandeling in de het nationaal park hebben wij de middag vrij te besteden. De rest gaat zwemmen, snorkelen en kajakken ($46). Dat dachten ze tenminste want later blijkt dat deel van het programma niet door te gaan (zonder reden overigens). Zij zijn dus ook vrij. Nadat we ingecheckt zijn in ons hotel op Cat ba island waar we vannacht verblijven, stappen we in een busje richting het National park. 's Middags vertrekken we naar het strand. Het water is heerlijk en er is behoorlijk wat branding.

De derde dag: We stappen weer op de boot om richting Halong City te varen. Weer maken we een zwemstop en kunnen we nog even genieten van die rare rotsen. We kletsen wat met de mensen op de boot en blijven angstvallig uit de zon.

Zonder tourtje naar Cat Ba en Halong Bay

Vanaf Halong City zijn er diverse mogelijkheden om af te reizen naar het eiland waar de befaamde Halong Bay ligt: Cat Ba Island. In de haven van Halong City kun je kiezen voor de snelle (speedboot) route of voor de feestelijke (partyboot) route. Met de speedboot ben je er uiteraard het snelst, maar met de party- en slaapboot vaar je rustig tussen de prachtige rotsen van Halong Bay en heb je tijd om te kajakken, zonnen en feesten. Ook met de speedboot hoef je niets te missen van het mooie eilandlandschap van de baai, want ook op deze route maken verschillende speedboten een tussenstop op een eiland met een erg imposante grot: de Dau Go Cave, een enorme grot waar het ontzettend vochtig en benauwd is, maar de schoonheid van de rots zal je niet ontgaan. In tijden van drukte is de grot ontzettend warm, maar wanneer het er rustig is, is het zeker een aanrader!  

Veel toeristen boeken op de partyboot een aantal nachten om zo op een leuke manier kennis te maken met al het moois dat Halong Bay te bieden heeft. Lees je wel even goed in, want er gaan verhalen rond over slechte hygiëne aan boord (lees: muizen en ratten) van deze party-slaapboot. Kortom: geef je geen moer om hygiëne en ga je vooral voor feestjes, pak de partyboot en slaap er een paar nachten op. Ben je meer voor chillen op een eiland, ga dan met de gewone partyboot of speedboot naar Cat Ba, waarbij je het mooie van Ha Long Bay ziet maar daarna van boord kan gaan om in Cat Ba City te overnachten.  

Afhankelijk van wat voor boot en route je geboekt hebt, kun je op een paar plekken op Cat Ba worden afgezet. In de meeste gevallen is dit wel de noordkant van het eiland. Het lijkt daar alsof je regelrecht de serie “Lost” instapt. Aan het einde van een lange steiger staat een busje je op te wachten, waarna je via een smalle weg door een heuvelachtige en bebost gebied richting Cat Ba City rijdt. Hoe meer je in de richting van het zuiden van het eiland reist, hoe meer bewoonbaar het wordt. Bovenaan het stadje Cat Ba City wordt je afgezet en moet je vervolgens de weg zelf zien te vinden. Het stadje telt slechts een paar straten met als belangrijkste de boulevard en een tweede 'hoofdstraat' die in een U-vorm de berg op- en afloopt. Aan beide kanten van de weg zijn genoeg hostels te vinden waar je je backpack kunt dumpen om daarna direct naar de boulevard te lopen. Overigens zijn er ook genoeg luxere hotels te vinden waar je goed kunt vertoeven. Aan de boulevard zijn veel eet- en drinktentjes te vinden. Dit zijn voornamelijk westers georiënteerde bars. De echte oude eettentjes vind je echter wanneer je meer langs de weg omhoog loopt. Daar staan de welbekende plastic tafels en stoeltjes je op te wachten met daarnaast grote aquaria met diverse vis welke voor je neus vers bereid wordt.

Wat kun je doen op Cat Ba?

Stranden op Cat Ba

Cat Ba heeft een aantal stranden. Om er te komen volg je de weg langs de boulevard. Vanaf daar kun je via mooie routes langs de rotsen op de meest stille plekjes komen. Hier zijn echter ook de luxe resorts te vinden, waardoor je op deze stranden nooit echt alleen bent en alsnog moet betalen voor je bedje.

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een scooter te huren, kun je naar stranden gaan waar het beduidend rustiger is. Daar voel je je bijna alleen op de wereld. Het nadeel van deze stranden is dat er veel troep wordt achtergelaten door bezoekers en omdat er geen horeca in de buurt is, wordt dit niet opgeruimd.  

Canon Fort op Cat Ba

Met een scooter kun je op Cat Ba alle kanten op. Niet alleen kan je daarmee de stille stranden opzoeken, ook kun je de andere dorpjes op het eiland ontdekken waar het toerisme iets minder voelbaar is. Daarnaast kun je naar de verschillende bezienswaardigheden rijden. Zo ook eentje direct in de buurt van Cat Ba City. Rijd met je scooter omhoog in het dorp en volg de borden voor het Canon Fort. Een slingerweg brengt je bovenaan de berg die je vanuit het stadje waarschijnlijk al hebt gezien. Daar aangekomen mag je na het betalen van een kleine vergoeding het fort betreden. Een smal bospaadje brengt je langs allerlei historische verhalen uit de tijd van de Vietnamoorlog, een beetje als een openluchtmuseum. Niet alleen is het een leuk pad om te lopen, ook krijg je meer inzicht in wat zich tijdens de oorlog op Cat Ba heeft afgespeeld. Aan het eind van het pad kom je op een mooi uitkijkpunt waarvandaan je de gehele Halong Bay kan zien (en dat levert hele mooie plaatjes op!).  

Nationaal park van Cat Ba

Naast deze historische bezienswaardigheid is er natuurlijk het nationaal park, waar diverse rondleidingen en hiking tours mogelijk zijn. Niet alleen zie je hier de prachtige natuur van Cat Ba, ook hoor en zie je dieren die je vast nog nooit eerder in het wild hebt gezien.

Een aantal dagen op Cat Ba en je voelt je weer als herboren. Een vrij rustige, gezellige plek om nieuwe mensen te leren kennen en om even bij te komen van het hysterische verkeer en de gang van zaken in de rest van Vietnam. Zorg echter wel dat je op tijd de reis terug naar het vasteland regelt. Zo voorkom je dat de boten te vol zitten en weet je zeker dat je op de door jou gewenste tijd het eiland verlaat.

Het nachtleven op Cat Ba

Het nachtleven van Cat Ba heeft iets idyllisch. Vanuit de eerste verdieping van diverse bars aan de boulevard heb je prachtig uitzicht over de baai waar ook de typerende rotsen van Ha Long Bay te zien zijn. Met een drankje in je hand en goed gezelschap van toeristen, is het een prettige plek om je avonden door te brengen.