Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

De omgeving rondom Ninh Binh ziet er sprookjesachtig uit. Dit stadje ligt onder Hanoi, op zo'n 100 kilometer afstand. In het stadje zelf is weinig te beleven en de meeste toeristen komen dan ook alleen om de omgeving te verkennen. Hier vind je namelijk enorme karstbergen die omringd zijn door een rivier en groene natuur en rijstvelden. De meeste mensen kiezen ervoor om in de buurt een boottocht van enkele uren langs deze karstbergen te maken. Je hebt hiervoor verschillende opties.

Je kunt de omgeving van Ninh Binh ook met een dagtour vanuit Hanoi bezoeken. Je moet dan wel behoorlijk lang in de bus of auto zitten, dus het is aan te raden om gewoon naar Ninh Binh te gaan en de omgeving van daar uit te verkennen. Voor Ninh Binh kun je het beste zo'n twee dagen uittrekken. Dan kun je een boottocht maken en verder nog wat van de omgeving zien.

Boottochten in Ninh Binh

Een absolute must-do in Ninh Binh is het maken van een boottocht. Dit kun je doen bij Tam Coc of Trang An. Beide plekken zijn adembenemend mooi. De meeste toeristen kiezen ervoor om naar Tam Coc te gaan. Trang An is dus een wat rustigere plek. Hier gaan voornamelijk Aziatische toeristen naartoe.

De kosten voor Trang An zijn 150.000 dong per persoon. Bij Tam Coc betaal je 120.000 dong per persoon en 150.000 dong voor een boot waar je met twee personen op mag. Je bent bij Trang an dus iets goedkoper uit als je met twee personen gaat. 

Zowel Trang An Als Tam Coc zijn vanuit het stadje Ninh Binh gemakkelijk te bereiken. Je kunt er naartoe door een taxi of uber te nemen of je kunt er zelf met een scooter of brommer naartoe rijden. Die kun je in de stad huren. 

Trang An

Bij aankomst koop je een ticket, waarna je vertrekt zodra de boot vol is (vijf personen maximaal). Je hoeft nooit lang te wachten. Het bootje wordt bestuurd door een vrouw met peddels. Vervolgens ga je de rivier op en maak je een adembenemende tocht langs karstbergen, mooie natuur en een aantal tempels. Onderweg is er de mogelijkheid om op een paar plekken te stoppen. Je vaart tijdens deze tocht vier keer door een grot. De hele omgeving ziet er sprookjesachtig uit. De boottours duren ongeveer drie uur.

Andere activiteiten 

Naast deze boottochten kun je in de omgeving van Ninh Binh de grot Mua en national park Cuc Phuong bezoeken. 

Mua cave

Voor waanzinnig uitzicht moet je op de Mua Cave zijn. De grot zelf kun je ook bezoeken. Deze is mooi om te zien, maar niet heel boeiend. Naast de grot is een trap met zo'n vijfhonderd treden die je kunt beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over Tam Coc. 

Onderschat de tocht naar boven niet, vooral op een warme dag zijn al die treden best zwaar, aangezien sommige stukken behoorlijk steil zijn. Neem er dan ook je tijd voor. Op de top vind je naast het prachtige uitzicht een klein altaar.

Cuc Phuong National Park

In de buurt van Ninh Binh vind je het Cuc Phuong national park. In dit nationale park kun je goed wandelen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan planten en dieren, waaronder apen. In het park kun je verschillende wandelingen maken, van zware wandelingen tot lichtere wandelingen voor minder ervaren wandelaars. Je kunt een dagtour naar dit nationale park plannen, maar je kunt er ook voor kiezen er op eigen houtje heen te gaan. Als je met een brommer gaat, kun je ervoor kiezen 20 kilometer door het park naar het beginpunt van de '1000 year old tree trekking' te rijden. De entreeprijs voor het park is 40.000 dong. Wil je dat er een gids meegaat, dan betaal je 250.000 dong. 

Accommodatie

Je hebt twee opties voor accommodatie in Ninh Binh: of je verblijft in het stadje of je zoekt accommodatie in de buurt van Tam Coc. Dichtbij Tam Coc vind je allerlei guesthouses en resorts. Je zit dan lekker dichtbij de grootste attractie van het gebied, dus deze optie is ideaal als je voor Tam Coc komt. Het nadeel is wel dat er niet veel faciliteiten zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen restaurantjes in de buurt, dus zul je waarschijnlijk in je guesthouse eten. In het stadje zijn er ook allerlei soorten accommodatie. Hier kun je bijvoorbeeld uit een aantal hostels kiezen. Er zitten in Ninh Binh ook wat restaurantjes en met een scooter of brommer kun je de omgeving verkennen.